U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Kees Van Beijnum - De Oesters Van Nam Kee.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/6440534/ en is laatst upgedate op 30/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2125 woorden.


Amsterdam 2000


Derde druk maart
Beschrijving:
Motivatie van mijn boek keuze:
Dit boek ben ik gaan lezen na aanraden van een vriend, na zijn vertellen sprak het onderwerp me wel aan. Ik had van die zelfde vriend gehoord, dat het heel leuk geschreven was en dat het redelijk bekende onderwerp heel goed was verwerkt. Het ging namelijk over een jonge die in het villastraatje van Amsterdam woonde, op de een of andere reden komt hij terecht in een groepje jongeren die behoorlijk crimineel zijn. Hierdoor komt hij in rare situaties terecht.


Die vriend vond het echt een boek voor mij.


Het onderwerp sprak mijn moeder ook wel aan en zij kocht het boek voor me waarop ik het al heel snel ben gaan lezen.
Korte weergave van de inhoud:
Berry kooijman, ook wel Diablo of het monster van ‘Schotelcity’, is gevlucht naar het voormalig vakantiehuisje van zijn ouders. Daar, in Normandie, wacht het onvermijdelijke af: zijn arrestatie door de gendarmerie.


Eenmaal in de gevangenis beland blikt hij terug op zijn leven, een aaneenschakeling van leugens en bedriegerijen. Voor zijn criminele vrienden uit de huurkazernes van Amsterdam- West verbergt hij dat hij in ‘het villastraatje’ woont, voor zijn zorgelijke moeder houdt hij die vrienden geheim. De enige die hij over zijn dubbelleven in vertrouwen neemt, is Thera, de ‘wiebeldanseres’ die op straat twee knipperende duivelse horentjes van hem koopt. Ze krijgen een heel intense liefdesrelatie die daar door ook complicaties veroorzaken.


Thera heeft voor haar ex-vriendje gewerkt, daar was ze fotomodel voor exotische plaatjes. Voor Berry is dat een moeilijk onderwerp, ook het dansen wat Thera doet spreekt hem niet aan. Waarom zou iedereen moeten zien hoe mooi ze is, het is zijn vriendin.


Berry heeft zijn gymnasium nooit afgemaakt dit komt niet omdat hij het niet zou kunnen maar doordat hij simpelweg geen zin meer had. Zijn moeder weet dit niet. Ook zijn criminele vriendjes hebben geen van alle school afgemaakt dus daar wordt hij ook niet door gestimuleerd.


De vader van Berry is een aantal jaren geleden overleden, voor Berry heel moeilijk want hij had een hele goede band met zijn vader. Zijn oudere broer Rein had een minder goede band met zijn vader maar weer sterker met zijn moeder. Eerlijk verdeeld dus.


Eigelijk wil Berry dit leven niet meer naarmate hij steeds meer van Thera gaat houden. Thera en Berry verzinnen een plan om aan veel geld te komen en op Reis te gaan. Ze zetten het appartement van Thera te koop, zeggen zoveel mogelijk mensen toe en vragen een voorschot waarna de nieuwe “eigenaar” de sleutel krijgt. Zo hebben Berry en Thera veel geld en overnachte in het Hilton. Hier beleven ze de nacht van hun leven in de bruidskamer. Thera heeft heel soms last van epilepsie aanvallen, als ze die dan krijgt in het hotel, komt ze in het ziekenhuis terecht, en de wereld reis gaat niet meer door. Na deze gebeurtenis wil Thera geen contact meer met Berry.


Berry kan dit niet accepteren en blijft haar zoeken, maar ze verstopt zich goed. Hij komt er achter dat ze bij haar Ex, Ben, zit. Dit is ondragelijk voor hem en zoekt haar, na vele pogingen, voor de laatste keer op. Als zij open doet, zegt dat ze hem echt niet meer moet, en HIJ er ook nog eens bij komt staan is dit de laatste keer geweest.


Berry besluit toch maar naar het feest van zijn vrienden te gaan, waar de burgemeester een praatje zou komen houden. Hij zit al veel te lang diep in de put en begint eigelijk “gek” te worden. Zonder reden pakt hij een steen tijdens het praatje en gooit het tegen het hoofd van de burgemeester, hij raakt hem. Berry schrikt en vlucht, vlucht naar frankrijk.


In de gevangenis denkt hij veel na over zijn leven, als Rein op een gegeven moment komt vertelt dat zijn vader heel lang is vreemd gegaan, zet dit Berry nog meer aan het denken. Zijn leven was gewoon een grote leugen, een leugen waar hij nooit meer iets aan kan veranderen. Nu kan hij alleen nog maar een nieuw leven gaan beginnen als hij uit de gevangenis zal komen.

‘Wat goed is, mag niet te lang duren, Diablo,’ zei Thera tijdens een van de nachten dat we van de zeepbellenkelder naar haar huis liepen.


‘Waarom niet?’ vroeg ik.


‘Voor je het weet ga je er nog in geloven. Je moet het net zo aanpakken als bij een feestje: laat komen en op tijd weer weg. Dat is het geheim, begrijp je?’


‘Nee,’ zei ik.


‘Komt wel,’ zei ze. ‘Geloof me, dat komt nog wel.
Uitwerking eigen mening:
De oesters van Nam Kee, is genoemd naar de oesters waar Thera erg veel van hield deze at zij in het kleine restaurantje Nam Kee.


Dit boek vond ik echt heel leuk om te lezen, het is een onderwerp waar ik me iets bij voor kan stellen. Dit is niet omdat ik mezelf herken in ze hoofdpersoon maar omdat het een moeilijke situatie is en je vraagt je tijdens het lezen af hoe Berry dit kan volhouden. Berry denkt namelijk veel na, in tegenstelling tot zijn vrienden. Hierdoor is het soms moeilijk voor hem om realistisch te blijven. Dit is trouwens wel een aspect waar ik mezelf lichtelijk in kan terug vinden.


Als je het boek leest spring je direct in het verhaal. Het is in de ik-figuur geschreven, en Berry begint te vertellen over het vakantiehuisje in Normandie.


Het hele boek is een terugblik vanuit de gevangenis. Er wordt dan ook niet chronologies verteld. Dit is soms best moeilijk omdat je steeds weer moet wennen en goed moet blijven volgen wat er gebeurt en al is gebeurd. Ik kan in ieder geval niet zeggen dat ik me verveeld heb of dat het boek langdradig of saai is.


Het leuke is dat er eigelijk meerdere verhalen door elkaar lopen. nl. zijn liefdesrelatie met Thera, de band die hij had met zijn vader, de vakantie in Normandie, de vrienden groep waar hij inzat en natuurlijk zijn leven in de gevangenis. Dat leest soms een beetje raar omdat je juist over dat enen onderwerp meer wilt weten, maar tegelijkertijd motiveerde het ook weer om verder te lezen.


Ook een van de rare dingen van het boek is dat je eigelijk tot het eind niet weet wat Berry echt heeft gedaan, je krijgt wel steeds meer ideeën maar zeker weten doet men het niet. De rede blijft tot heel lang onbekend en wordt pas in een van het laatste hoofdstuk uitgelegd (verteld).


Het taalgebruik in het boek is soms nogal grof, maar dat komt vooral voor in de dialogen tussen Berry en zijn vriendjes. De gedachtes van Berry worden fatsoenlijker geschreven. Doordat het in de ik-figuur is geschreven kan je dit onderwerp ook niet op een andere manier weergeven, anders is de hele sfeer van het boek weg. Mijn mening is dus dat ik het een erg leuk boek vond, en natuurlijk nog steeds vind. Zeker aan te raden, vooral omdat er veel verschillende gebeurtenissen in voorkomen. Er is bijna altijd wel iets wat je moet aanspreken in dit boek.
Verwerkingsopdracht:


Belangrijke passages
Passage 1, van bladzijde 128
In deze passage is de ‘hij’ figuur de psycholoog van Berry. Berry krijgt deze sessies in de gevangenis, om de verklaring hoe Berry zich tot dit vreselijke misdrijf heeft kunnen zetten. Hiervoor doet Meesters, de psycholoog, een soort spelletjes. Uit dit spel ontdekt zowel de lezer als Meesters dat de verwarring ongelukkigheid van Berry grotendeels met het overlijden van zijn vader te maken heeft. Dit was natuurlijk niet de enige want ook Thera speelt hier een rol in mee.
Passage 2, van bladzijde 172 tot&met 173
Hier in lees je hoeveel Thera en Berry van elkaar houden. Het is uiteraard geschreven in de stijl waarin zij leven. Maar je maakt er in ieder geval wel uit dat deze mensen echt van elkaar houden. Toch lijkt het soms of Berry meer van Thera houd dat andersom, dit kan ook komen doordat het boek is geschreven uit Berry’s beleving. Ik denk niet, dat dat zo is, niet op dat moment in ieder geval. Thera heeft echt van Berry gehouden, zij gaat er anders mee om. Thera is een moeilijk meisje dat soms even niet weet wat ze voelt, is en wil.
Passage 3, van bladzijde 217 tot&met 219
Het grappige van dit stuk is dat Berry zich op zo een stuntelige manier in de nesten werkt dat hij er echt zelf echt de dupe van wordt. De auto van zijn moeder wordt totaal vernield door zijn vrienden. Dit is zijn eigen schuld want Berry heeft heel stoer lopen vertellen dat hij de auto gepikt heeft.


Hier kan men zien hoe Berry beïnvloed wordt door zijn vrienden. Ik zeg niet dat het helemaal hun schuld is want Berry is er zelf evengoed bij, maar hij is een milieu terechtgekomen waar dit soort dingen gewoon, leuk en vooral stoer zijn. Toch zie je dat Berry helemaal geen slechte jongen is maar in combinatie van bepaalde factoren lijk het soms alsof hij ongevoelig en egoïstisch is. Als lezer werd ik in zijn lot meegesleept en kreeg ik medelijden met hem, soms had ik zelfs zin om hem advies te geven. Dat is waarschijnlijk ook wel het doel van de schrijver geweest.
Passage 4, van bladzijde 266, 267
Dit is de passage waar Rein zijn broertje vertelt dat hun vader jarenlang is vreemdgegaan. De vader van Berry is altijd zijn grote voorbeeld geweest dus is het erg moeilijk voor Berry on dit vreselijke feit te kunnen accepteren. Het moeilijke is natuurlijk ook dat zijn moeder en broer het al die tijd hebben geweten en het nu pas delen met Berry. Berry reageert alsof hij het niet geloofd maar diep vanbinnen ziet hij het achteraf ook wel.
Passage 5, van bladzijde 307 tot&met 309
In deze passage wordt beschreven hoe Berry de steen naar de burgermeester gooit. Je kunt hieruit opmaken dat het niet met voorbedachte raden was. Berry had niet van tevoren bedacht om even een steen richting de burgemeester te gooien en hem dan ‘per ongeluk’ tegen het hoofd te raken. Het rare is dat ook al deed hij het niet met voorbedachte raden, toch was hij nog helder genoeg om zo snel mogelijk te vluchten.


In de gevangenis wordt hij dan uiteindelijk ook onderzocht om de reden te vinden die hem tot dit misdrijf hebben gezet.
Reden van gekozen Passages:
De stukjes die ik heb gekozen hebben uiteraard een speciale betekenis in het boek, dat vind ik in ieder geval. Deze stukjes hebben invloed gehad op de draai die het leven van Berry heeft gemaakt. Ieder stukje laat iets van Berry’s personage zien.


 Hij is verliefd, lief en stapelgek, voor en op, Thera.


 Zijn vader is zijn grote voorbeeld. Maar juist daarom schrikt hij zo van het feit dat hij dan jarenlang vreemd is gegaan.


 De sessies met Meesters hebben veel met hem gedaan. Ze hebben hem weer anders leren kijken.


 Samen met zijn vrienden voelde hij zich niet altijd op zijn gemak maar toch bleef hij ze steeds maar opzoeken.


 Uiteindelijk heb ik dan de passage gekozen waarin hij ‘Het’ misdrijf pleegt, een soort van slot (ontknoping).


Deze stukjes laten ieder iets zien van zijn uiteindelijke dubbelleven. Het kan namelijk maar in de meeste gevallen loopt het slecht af met deze mensen. Het is heel moeilijk om jezelf als een ander voor te doen. Toch zit er in iedere rol die Berry aanneemt een kern van zijn eigen karakter.


Evaluatie:
Na het maken van de verdiepingsopdracht is mijn mening over het boek niet veranderd. Ik heb wel op een andere manier naar het boek moeten kijken om de juiste passages eruit te kunnen halen. Wat ik wel beter had kunnen doen is tijdens het lezen al passages aan te kruisen. Daar had ik namelijk niet aan gedacht tijdens het lezen terwijl ik al wel wist welke verwerkingsopdracht ik zou gaan doen. Toch ben ik tevreden over mijn verslag.


De beschrijvingsopdracht vind ik ook prima gelukt. Het heeft wel meer tijd gekost aangezien ik echt alles zelf heb moeten schrijven, het zou kunnen dat ik kleine details ben vergeten, maar ik denk dat deze niet echt belangrijk kunnen zijn.


Het is natuurlijk niet zo dat meestal alles van het internet haal, maar het helpt je wel als geheugensteuntje.


Mijn voorkennis is voldoende beheerst om dit verslag tot een goed einde te kunne brengen. Jammer was wel dat we ons vorige verslag nog niet terug hebben gehad, want het zou kunnen dat ik nu dezelfde fouten heb gemaakt. Dit is geen verwijt, soms kan het even niet anders. Mijn fouten zal ik natuurlijk verbeteren, verder denk ik dat het een goed verslaf is geworden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen