U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Adriaan Van Der Veen - Het Wilde Feest.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2227 en is laatst upgedate op 23/02/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 661 woorden.

Het wilde feest door A. van der Veen.De ik-figuur in het boek is een Nederlandse jonge man in Amerika. Hier is hij werkzaam in de journalistiek en houdt een lezing over jonge Nederlandse letterkunde voor een Joodse jeugdclub. Hierbij staart een Joods meisje hem met een bepaalde blik aan. Het meisje is Vera Lopez, een Joods meisje dat uit Nederland is gevlucht. Hij is op slag verliefd en zoekt contact met haar. Zodoende begint zijn leven met Vera. Vera is een Jodin, maar voelt zich niet zo. De jonge man heeft een hekel aan het antisemitisme. Nu wordt hij gedwongen zelf heel nauwgezet zijn houding aan te geven. Ook is er nog Vera’s neef Frank die alles doet om zijn Joods zijn te negeren. De jonge man vraagt zich af hoe hij hierop moet reageren. Hij vraagt zich af of zijn liefde voor Vera hem drijft op te komen voor het antisemitisme of dat zij een middel is om vrij te komen van zichzelf en een standpunt voor heel zijn verdere leven vindt. Vrienden raakt hij kwijt bij de verdediging van de Joden. Hij vindt meer en meer dat hij niet alleen aan Vera wat goed te maken heeft, maar ook aan allen achter haar. Zijn grootste struikelblok is hierbij Frank. Die dwingt hem tot een scherp en aandachtig onderzoek.

Dan wordt hij door Vera’s moeder meegenomen naar een vergadering van een organisatie van Joodse vluchtelingen. Hier komt hij zelfs aan het woord. Hij wekt op tot daden, maar achteraf vindt hij dat zijn woorden nutteloze zinnen waren. Met Vera wil hij graag het antisemitisme bestrijden. Vera en hij maken een uitstapje naar Staten Island. Daar vertelt zij hem, dat ze haar studie niet had afgerond, omdat zij was aangerand. Zij schaamt zich hier diep voor en wil dat de jonge man weggaat.

Als reactie neemt hij woest van haar bezit. Hierna voelt hij zich minder dan niets, omdat hij vindt dat hij zich zo geïnfecteerd als een antisemiet heeft gedragen. De volgende dag krijgt hij het eerste nieuws van de overgave van de Duitsers in Nederland te horen. Samen met mevrouw Copez (moeder van Vera) brengt hij een bezoek aan de 2e vergadering van het vluchtelingencomité. Het is er nogal rumoerig. Dan verschijnen er 2 agressief uitziende politie agenten. De jonge man is absoluut niet geïmponeerd, geeft een grote bek en wordt gearresteerd. Hij wordt gezien als een Jew-boy en weet dat hij nu geen buitenstaander meer is in het Joden probleem. Na de volgende dag vrijgekomen te zijn, raakt hij verzeild in een wild feest waarmee het einde van de oorlog in Europa wordt gevierd. Eindelijk vindt hij Vera en denkt bij zichzelf: “Met haar en voor haar zal ik alles weerstaan”.

Het wilde feest door A. van der Veen.De hoofdpersoon:De hoofdpersoon is een jonge man die in Amerika woont. Hij is werkzaam in de journalistiek en geeft in dit boek een lezing over de Nederlandse letterkunde. Hij wordt heel volledig voor de lezer neergezet. Je leest telkens zijn denkwijzen en zijn doen en laten. Door deze volledige neerzetting, wordt gezegd dat Adriaan van der Veen zich met deze persoon vereenzelvigd heeft gevoeld. Daarom is dit een eerlijk boek. De hoofdpersoon observeert rustig en weegt pijnlijk en nauwkeurig levenswaarden af.

Hij vraagt zich dan ook vaak dingen af, zoals: doe ik dit voor Vera, omdat ik van haar hou? Of is dit een middel waardoor ik vrij kan komen van mezelf en voor altijd een standpunt inneem. Hij peilt hoe eerlijk of onoprecht iets is en doet veel op gevoel.

Hij gaat het feitelijke en het beweerde te lijf en probeert het zuivere van het onzuivere te onderscheiden. Het blijft voor hem moeilijk te zien wat de waarheid en wat de werkelijkheid voor hem is. Hij houdt heel veel van Vera en wil voor haar alles trotseren. Hij is inwendig en ook voor de buitenwereld (denk aan de agressieve politieagenten) Jood geworden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen