Boekverslag : Jos Vandeloo - Het Gevaar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1133 woorden.

A Verwachtingen en eerste reactie

De voornaamste reden dat ik gekozen heb voor het boek het gevaar van Jos Vandeloo is dat het op de tachtigste plaats op de frequentielijst staat. Een andere reden was dat een vriend van mij dit boek vorig jaar ook gelezen had en het een echte aanrader voor mij vond. Toen ik in de bibliotheek het boek opzocht heb ik de achterkant gelezen en wat daarop stond vond ik interessant. Het feit dat het boek vertaald is naar bijna alle West-Europese en ook naar vele niet-Europese talen gaf de doorslag om voor dit boek te kiezen. Na het lezen viel de inhoud een klein beetje tegen, dit omdat ik meer spannende gebeurtenissen in het verhaal had verwacht in plaats van de gedachten van de personen.



B Beknopte samenvatting en analyse

Een man genaamd Alfred Benting neemt plaats in een bijna lege trein. Hij voelt zich niet echt op zijn gemak. Tegenover hem gaat een angstaanjagende man zitten, de man stelt zich voor als Edward Lava. Benting voelt zich door Lava bekeken. Daarom pakt Benting een tijdschrift om de aandacht van Lava af te leiden. Hij biedt Lava ook een tijdschrift aan, maar die hoeft niet te lezen. Ondertussen zijn er meer reizigers in de trein gaan zitten. Benting bekijkt hen van achter zijn tijdschrift. Wanneer hij weer naar Lava kijkt schrikt hij zich dood, deze heeft zijn oog uit zijn oogkas genomen en houdt het nu voor het gezicht van Benting. Dan arriveren ze bij een station, Lava legt zijn oog op een van de tijdschriften en staat op. De trein stopt met een schok en het oog van Lava valt op de grond en breekt kapot. Er brak paniek uit in de trein, al de mensen verzamelden zich om Benting heen.

Benting werkt op het studiecentrum voor kernsplitsing. De sfeer is echter “zwaar geladen”, want 3 medewerkers hebben blootgestaan aan het gevaar (radioactieve straling). Dit zijn Alfred Benting, Martin Molenaar en Harry Dupont. Ze worden na het ongeluk afgevoerd naar een geïsoleerde vleugel van het academisch ziekenhuis. De eerste nacht slaapt iedereen heel onrustig, vooral Martin, die er het ergste aan toe is. Dupont zit te hele tijd te denken dat dit ongeluk voorkomen had kunnen worden, terwijl de andere twee zich er bij neerleggen. Benting gaat soms voor het raam staan kijken naar de wereld, soms praat hij met de populieren.

Met Martin gaat het slecht, met Dupont en Benting iets beter. Als het licht is wordt Molenaar bij de rest weggehaald, de dokters onderzoeken hem terwijl ze denken dat hij bewusteloos is maar hij kan precies horen wat ze allemaal zeggen. Eenmaal terug op de kamer vertelt hij aan zijn lotgenoten dat ze nog maar acht dagen te leven hebben. Op de vijfde dag overlijdt Martin Molenaar. Benting en Dupond praten weinig met elkaar, zeker niet over Martin. Het zwijgen maakt Dupond nog opstandiger, hij valt uit tegen de doktoren. De volgende dag vertelt Dupond aan Benting dat hij wil ontsnappen uit het ziekenhuis. Benting wil wel, maar hij vindt het een belemmering dat hij andere mensen kan besmetten. Als Benting op de 10e dag voor het raam staat ziet hij een vrouw, Dupond herkend er zijn vrouw in. Daarna is Dupont rustig.

De volgende dag gaan ze er vandoor. Als ze in de kelder komen vinden ze een ziekenwagen met de sleutels erop, hiermee onsnappen ze. Dupont gaat naar zijn huis en haalt kleren voor Benting en zichzelf. Van hier uit gaan ze ieder hun eigen weg, Benting gaat naar een vrouw waar hij vroeger bij op kamers heeft gezeten. Dupond gaat naar een café, hier overlijdt hij aan een bloeding. De vrouw waar Benting bij logeert heeft in de gaten dat hij ziek is, daarom gaat hij de volgende dag weg. Hij gaat naar het station want hij wil met de trein naar een andere stad waar ze hem niet zullen zoeken, als hij op het station komt voelt hij de kracht uit zijn lichaam wegzakken en valt neer.



Epiloog

In het schemergebied tussen leven en dood hoort Benting een dokter die zijn dood vaststelt, hierna valt hij in een diepe slaap. Als hij wakker wordt bevindt hij zich in een mortuarium waar nog twee lichamen liggen, één ervan bespiedt hem. Benting herkent in hem de man die hem bespiedde in de trein. Nu heeft hij geen hoop meer, hij kan niet meer ontsnappen. Zijn noodlot is onafwendbaar.



Analyse

Het boek is geschreven in de vorm van de alleswetende verteller. In het verhaal komt één hoofdpersoon voor, Alfred Benting ongeveer dertig jaar oud, getrouwd en hij heeft één kind. Hij is werkzaam op het studiecentrum voor kernsplitsing, heeft een eerlijk karakter maar is ook eigenzinnig. De schrijver beschrijft de bijfiguren heel oppervlakkig. Hij gebruikt geen plaats- en tijdsaanduidingen, dit doet hij om aan te tonen dat het probleem tijdloos is. Daarom is het verhaal geschreven in de tegenwoordige tijd. De schrijver heeft voor de titel het gevaar gekozen omdat het een rechtstreekse waarschuwing van hem is voor radioactiviteit in het algemeen.



C Een verwerkingsopdracht over het gelezen boek

Deze recensie betreft het boek het gevaar van de schrijver Jos Vandeloo. Het is een sober boek dat de gevolgen van een kernongeval weergeeft door het beschrijven van de ervaringen van drie mannen die door radioactieve straling zijn besmet. Het boek is geschreven in de vorm van de alleswetende verteller. De hoofdpersoon heeft een eerlijk karakter maar is ook eigenzinnig. Er worden geen plaats- en tijdsaanduidingen gebruikt, dit om aan te tonen dat het probleem tijdloos is. Het boek is geschreven in vrij vlotte taal zodat het makkelijk weg leest. Omdat er echter weinig spannende gebeurtenissen plaatsvinden wordt het al snel saai. Het boek bestaat uit 125 pagina’s en heeft als achterliggende gedachte dat radioactiviteit veel gevaren kan opleveren. De eerste druk is uitgegeven in Antwerpen in 1960. Het boek is ondertussen al toe aan zijn 22e druk en is ook vertaald in bijna alle West-Europese talen en in vele niet-Europese talen.



Eindoordeel en evaluatie

Het hele boek is een beetje langs me heen gegaan. Het is weliswaar verschrikkelijk wat er met het drietal is gebeurd, maar toch trof het verhaal mij niet. Het was net of er geen diepte in het verhaal zat. Dit komt waarschijnlijk door de inhoud van het verhaal. Ook de gedachtegangen van de personen waren niet zoals ik ze had verwacht.



Evaluatie

Ik vond het werken aan het leesverslag redelijk moeilijk, vroeger moest ik ook boekverslagen schrijven maar die waren nog niet zo uitgebreid, daarom was het best wel wennen om een goed boekverslag te maken. De verwerkingsopdracht vond ik behoorlijk moeilijk omdat ik niet precies wist hoe een recensie eruit zag. Als eindoordeel geef ik dit boek toch nog een 7 omdat het best een aardig verhaal was.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen