U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Manon Uphoff - Gemis.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2205 en is laatst upgedate op 15/06/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1369 woorden.

Titel : Gemis

Jaartal 1e druk : 1997

Auteur : Manon UphoffBiografie van de auteur.Manon Uphoff is geboren in 1962. Ze woont nu in Utrecht, daar heeft ze ook gestudeerd aan de universiteit. Ze gaf Nederlandse les aan buitenlanders, maar stopte daarmee toen ze van haar schrijversinkomsten rond kon komen. Ze heeft nog een ander werk op haar naam staan, Begeerte uit 1996. Begeerte was genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI-prijs. Gemis was genomineerd voor de Librig Literatuurprijs.

Korte inhoud.Als Mara 13 is, verhuizen haar ouders, broers en zijzelf van de stad naar de modelwijk N. In het weekend gaat Mara terug naar de stad naar haar vriendin Lori. Ze gaat daar samen met Lori uit, zij is al 16. Ze ontmoeten twee Chinezen, Huan en Feng. Met Huan krijgt Mara een relatie en ze wordt door hem ontmaagd. Huan gaat terug naar Hongkong, tot het einde van het boek krijgt Mara nog steeds kaarten van hem. Wanneer ze op een avond samen met Lori uit is, wil een man met haar dansen. Als Mara zegt dat ze dit niet wil, bedriegt de man haar met een mes waarop Mara hem een knietje geeft. Dit blijkt te helpen. Lori is ondertussen al naar huis, Mara durft niet aan te bellen en krijgt een lift terug naar huis. Ze besluit de stad met rust te laten.

Mara heeft een halfbroer Theo, hij is een zoon van vader en zijn ex-vrouw. Als Theo het huis uit gaat, wil Nicolaj zijn kamer hebben. Tot dan toe deelde hij een kamer samen met zijn verstandelijk gehandicapte broer Eddie. Mara spijbelt vaak om in het park te tekenen, ze schrijft dan zelf haar briefjes. Haar cijfers leiden hier nauwelijks onder. Met Nicolaj gaat het wel slecht op school. Vader geeft hem bijles, maar Nicolaj snapt het steeds niet. Mara wil hem ook helpen, ze geeft hem bijles in het park. Tijdens de lessen vertellen ze van alles aan elkaar. Hij vertelt over dingen die hij uitspookt met zijn vrienden, hij blijkt een relatie te hebben met een Italiaanse kapper. Mara verzint een affaire met een oude rechter.

Nicolaj neemt jongens van zijn school mee naar zijn zolderkamer. Een daarvan is Helmi, ondanks dat hij veel last heeft van acné vindt Mara hem erg leuk. Ze krijgen iets samen, Helmi is erg onzeker en verlegen. Na 4 maanden verkering neemt Helmi haar mee naar huis. Zijn moeder schrikt van haar, ze heeft teveel zwart onder haar ogen en haar haren zijn veel te wild opgekamd. Toch blijven ze bij elkaar. Helmi is makkelijk beïnvloedbaar en daar maakt Mara misbruik van. Met een stuk glas kerft ze een teken in zijn rug, ze maakt al zijn zakgeld op en eist ze een cadeautje van hem wanneer ze het een jaar met elkaar hebben. Ze krijgt een cadeautje van hem, maar is daar niet tevreden mee en laat het 'porongelijk' expres op de grond vallen. Wanneer hij bij haar slaapt gooit ze een boek naar hem omdat hij niet goed luistert. Het boek belandt recht in zijn oog. De vader van Mara, die ook de krassen op Helmi's rug heeft gezien, zegt dat zij hem nooit pijn mag doen. Mara zegt dat Helmi zich alleen maar gestoten heeft.

Helmi vormt samen met drie vrienden (Wenner, Hans en Angus) een bandje genaamd Wishbone, Nicolaj is de technicus. Ze mogen een demo opnemen. Mara gaat mee kijken, ze praat met de eigenaar Ian. Hij is kalend en heeft een bril. Hij vindt de band best aardig, alleen de bassist (Helmi) zit er regelmatig naast. De jongens krijgen een uitnodiging om in een jongerencentrum op te treden. Helmi kan de spanning niet meer aan en wil niet meer mee doen. Nicolaj praat hem om, maar hij gaat totaal af op het podium. De volgende dag belt Mara Ian op, of ze hij mag langskomen. Ian ziet erg slecht en daarom gaat Mara elke dag langs om hem te verzorgen. Wanneer de band weer een optreden heeft gaat Maar eerst langs Ian. Ze eten samen en gaan daarna met elkaar naar bed. Mara gaat nog snel naar het optreden. Later vertelt ze het aan Helmi. Wanneer ze weer een keer langs Ian gaat ligt hij bewusteloos op de grond, hij blijkt een hype te hebben en moet naar het ziekenhuis. Ze breekt met hem nadat blijkt dat hij een nieuwe vriendin heeft. De relatie met Helmi lijkt ook te stranden, maar ze kan hem niet missen en gaat bij hem langs. Ze mag niet binnen maar na lang aandringen mag ze toch naar Helmi toe. Nadat Helmi gezegd heeft dat het uit is, kotst Mara de wc onder en probeert haar polsen door te snijden met een bot scheermes. Dit mislukt, en Helmi brengt haar naar huis. Hij blijft slapen en Mara vindt dat hij veranderd is, hij is gegroeid, hij heeft een meer uitgesproken mening. Ze zijn weer verliefd.Titelverklaring.Alles draait eigenlijk om gemis. Kansen, gelegenheden, kussen en liefde dit alles wordt gemist. De personages missen stuk voor stuk iets niemand is compleet.Genre.Ontwikkelingsroman, het verhaal gaat over meisje dat een jongedame word.Motieven. Gemis, hier draait bijna alles om. Iedereen raakt iets kwijt of is op zoek naar iets.

 Puberteit, Mara zit hier middenin, net als haar broertje en vriendje Helmi.

Begeerte, Mara begeert anderen en wil ook graag begeerd worden door anderen. Bijvoorbeeld door Huan, Helmi en Ian.

 Spijt, steeds nadat Mara Helmi heeft gekwetst, heeft ze daar spijt van.

 Liefde, Mara is steeds op zoek naar liefde. Eerst bij Huan later bij helmi en weer later bij Ian.Opbouw.Het boek bestaat uit 4 hoofdstukken, die in verschillende paragrafen zijn opgedeeld. Mara vertelt over gebeurtenissen uit haar leven. Het is een grote flashback vanaf ongeveer haar 12e tot haar 17e. Het boek heeft een open einde, Mara en Helmi zijn weer bij elkaar, maar je weet niet of dit voor altijd is.Personages.Mara Hoofdpersoon van het verhaal. Ze is een echte puber, nieuwsgierig en op zoek naar liefde. Ze zit op

het gymnasium en spijbelt vaak. Ze is op zoek naar volwassenheid en wordt dit ook meer naar het einde van het boek toe. Ze heeft relaties met verschillende mannen en jongens. (round character)

Lori Vriendinnetje uit de stad van Mara, ze is 3 jaar ouder en heeft een bochel. Ze gaat samen met Mara uit. Op een gegeven moment laat Mara Lori links liggen. (flat character)

Huan Het eerste vriendje van Mara, hij ontmaagd haar. Hij gaat terug naar Hongkong en blijft haar kaarten

sturen zolang als het verhaal duurt. (flat character)

Helmi Vriendje van Mara, hij is makkelijk beïnvloedbaar en daar maakt Mara misbruik van. Hij heeft erge last van acné maar dat vindt Mara juist aantrekkelijk. Ze gaan even uit elkaar maar realiseren dat ze niet zonder elkaar kunnen. (round character)

Pjoter Vader van Mara. Hij is voor de tweede keer getrouwd. Hij is een statisticus, maar liever zou hij van zijn schildrijen willen rondkomen. Hij is een rustige man die soms wel eens driftbuien heeft.

(round character)

Tonette Mara's moeder, ze haalt vaak dingen uit de oorlog naar boven als er iemand klaagt. Zij is ook al eerder getrouwd geweest, met haar pooier. Ze krijgt de aandacht die ze graag wil, van de vrienden van Nicolaj. (round character)

Nicolaj Broer van Mara, hij is homo. Ze kunnen goed met elkaar overweg en hebben dan ook een hechte band. Nicolaj is de technicus van het bandje Wishbone. (round character)Perspectief.Ik perspectief, alles wordt gezien vanuit de ik persoon, Mara. Ze vertelt over haar puberteit, het volwassen willen worden.Ruimte.Het speelt zich in ongeveer 5 jaar af in de stad N en de dorpen R en S. deze plaatsen liggen in de buurt van de Lek, daar gaat ze wel eens heen. Het speelt zich af in de tijd dat de LTS en MTS nog bestonden, aan het eind van de jaren tachtig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen