U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Manon Uphoff - Gemis.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2203 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1587 woorden.

Titel

GemisUitgeverij

PodiumPlaats

AmsterdamJaar

1997Druk

1eOpdracht

voor Zdenko en IrisMotto

'Kunt u me misschien vertellen welke kant ik op moet?'

'Dat hangt er heel erg van af waar je heen wil,' zei de kat.

'Dat kan me niet zoveel schelen,' zei Alice.

'Dan doet het er niet zoveel toe welke kant je opgaat,' zei de kat.Dit is een stukje uit Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Dit stukje hangt samen met het verhaal omdat Mara ook eigenlijk niet zo goed welke kant ze op moet. Ze doet maar wat en daarom is ze 'onaf'. Alice in Wonderland was voor de schrijfster een van haar liefste kinderboeken en ik denk dat ze daarom ook dit stukje in het boek heeft geplaatst.Titelverklaring

Het 'gemis' is in dit boek het overheersend gevoel; de personages raken steeds iets kwijt of zijn nog op zoek zoals het meisje Mara, de hoofdpersoon in dit boek. Zij is op zoek naar volwassenheid, houvast. Ze weet niet zo goed hoe ze met zichzelf om moet gaan.Thema

Het thema in dit boek is voornamelijk gemis; het op zoek zijn of het kwijtraken van iets. In dit boek worden weerzin en wellust, afstoting en liefde en tragiek en overwinning een grote rol. Deze begrippen zijn elkaars tegenpolen maar gaan in dit boek verbindingen aan en vallen soms zelfs samen. Dit zou je ook als 'thema' kunnen opvatten.Genre

Het hoofdgenre is epische proza, het sub-genre roman.Hoofdpersonen

Mara, een tienermeisje op zoek naar volwassenheid. Ze weet niet zo goed wat ze met zichzelf aanmoet en doet maar gewoon wat.Helmi, een onzekere jongen met puisten, midden in de puberteit. Hij laat zich door Mara teveel gebruiken. Mara maakt misbruik van hem.

De hoofdpersonen hebben een round character.Vertelsituatie

We zien het verhaal door de ogen van Mara, de hoofdpersoon. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. Het is chronologisch verteld.Verteltijd

Ongeveer 3 jaar.Vertelde tijd

Ongeveer 1,5 jaar.Plaats

Het verhaal speelt zich af in N, een dorp (nieuwbouwwijk) tussen R. en S., die hierdoor aan elkaar geklonken zijn. Het eerste stuk speelt zich vooral in de stad af.Einde

Het einde is gesloten, de vreemde relatie tussen Mara en Helmi is afgesloten dus de belangrijkste tijd van het boek is afgerond.

Het boek is ongeveer in 1997 geschreven.Samenvatting per hoofdstuk

I. Stad

Mara is met zijn zessen thuis. Als ze 13 is verhuizen ze van de stad naar een modelwijk, N. Mara heeft nog een vriendin in de stad, Lori. In het weekend gaat ze daar slapen en 's avonds uit. Lori is 16, heeft een bocheltje en een hele slechte band met haar vader. Op een avond gaan ze met twee Chinese vreemdelingen mee; Mara met Huan, Lori met Feng. Mara wordt ontmaagd en ze heeft een tijdje een relatie met Huan. Huan keert terug naar Hongkong en Mara ontvangt elke maand een kaart van hem. Lori breekt al snel met Feng.

Mara's vader schildert. Uit zijn kist haalt ze flesjes Opal medium, en snuift hieraan.

Op een avond als ze met Lori uit is wil een man met haar dansen. Mara wil niet en dus bedreigt de man haar met een mes. Ze geeft hem een knietje en dit werkt. Lori is ondertussen al naar huis. Mara durft niet bij Lori aan te bellen uit angst dat haar vader open doet. Ze gaat mee met een pijltjesgooier, die haar netjes thuis afzet. Ze besluit de stad met rust te laten.II. Roedel

De broer van Mara, Theo, komt uit het eerste huwelijk van Mara's vader. Theo wil graag dat vader zijn moeder, Erda, nog eens ontmoet want die is ziek. Vader doet dat niet. Als Theo het huis uit is wil Nicolaj zijn kamer hebben. Nicolaj moet al jaren met Eddie, de getikte broer op de kamer slapen.

Mara spijbelt vaak van school. Ze schrijft zelf briefjes en zorgt dat ze goede cijfers haalt zodat de school geen contact met haar ouders opneemt. Onder de spijbeluurtjes gaat ze vaak in het park zitten tekenen. Daar ontmoet ze een rattenvanger. Ze hebben een soort stilzwijgende afspraakjes. De Rattenvanger geeft haar op een dag de trouwring van zijn vrouw, die al jaren dood is. Hij is te groot en Mara laat hem verkleinen.

Het gaat slecht met Nicolaj op school. Vader (Pjoter) geeft hem bijles maar omdat Nicolaj het allemaal niet snapt, slaat hij hem. Hij krijgt spijt en kookt voor Nicolaj zijn lievelingsmaaltijd. Mara gaat Nicolaj bijles geven in het park Ze hadden eerst een lichamelijke relatie maar tijdens de lessen in het park vertellen ze elkaar van alles. Nicolaj over dingen die hij uitspookt met vrienden, Mara verzint een verhaal over een relatie met een oude rechter.

Op een dag laat ze de rattenvanger haar borst zien. Hier zegt ze niets over tegen Nicolaj. Als ze op en dag langs de kapperssalon ven Querelle, een Italiaan loopt, ziet ze Nicolaj zitten. Hij heeft een relatie met Querelle.III Koningskoppel

Nicolaj neemt veel vrienden van de LTS mee naar zijn zolderkamer. Een daarvan was Helmi. Helmi heeft last van acne Mara ontkleedt zich op een dag voor hem met de deur op een kier. Het wordt duidelijk dat hij van haar wordt. Helmi zit op de MTS. Ze krijgen een relatie. Hij is onzeker en verlegen en Mara vindt het leuk hem te shockeren met verhalen en dingen die ze doet.

Pas na 4 maanden neemt Helmi haar mee naar huis. De moeder van Helmi schrikt als ze haar ziet. Mara's haren zijn wild opgekamd en er zit teveel zwart onder haar ogen. Als Mara even naar de wc is, hoort ze Helmi's moeder zeggen dat ze niks voor hem is. De volgende dag slaapt ze met hem. Mara en Helmi zijn een koningskoppel en Mara weet dat ze hem pijn zal doen. Mara's vader gaat bij Erda langs. Mara's moeder is hier boos om. Als vader terugkomt blijkt hij helemaal niet binnen geweest te zijn, hij is alleen langs gereden. Mara's moeder (Tonette) wil bij hem weg.

Helmi laat zich door Mara beïnvloeden, en daar maakt Mara misbruik van. Ze maakt met een stuk glas een teken in zijn rug dat omdat het niet goed ontsmet wordt gaat ontsteken; ze jaagt al zijn geld erdoor en vraagt hem om een cadeautje, omdat ze al een jaar bij elkaar zijn. Ze krijgt een lelijk beeldje van een kikker. Ze bedankt hem en laat het expres vallen. Er breekt alleen een stukje af.

Als hij bij haar slaapt gooit ze omdat ze denkt dat hij niet naar haar luistert een boek naar hem toe. Het komt in zijn oog terecht. Mara's vader die ook de krassen op Helmi's rug heeft gezien, zegt dat ze hem nooit pijn mag doen. Mara zegt dat hij zich gestoten heeft.IV Wind

Helmi zit in een bandje met Wenner, Hans en Angus. Nicolaj co├Ârdineert het zootje. Ze mogen een demo op gaan nemen in een studio. Mara gaat mee om ze bij te staan. De baas van de studio heet Ian. Hij is kalend en draagt een bril met dikke glazen. Ian zegt dat het bandje best aardig is, alleen de bassist (Helmi) zit er wel eens naast. De jongens sturen hun demo overal naartoe, maar meestal zonder resultaat. Ze krijgen toch een uitnodiging, ze mogen spelen. Helmi besluit een paar dagen voor het optreden niet meer mee te doen, maar uiteindelijk weet Mara hem om te praten. Helmi maakt veel fouten tijdens het optreden, de muziek doet Mara rillen. Ze zegt na het optreden dat Helmi maar naar huis moet gaan omdat ze ziek is. Ze belt Ian op en vraagt of ze langs mag komen. Na de eerste keer bij hem langs te zijn geweest, gaat ze elke dag na school langs en verricht wat klusjes. Ze kraakt Helmi tegenover Ian helemaal af. Helmi komt haar vaak van daar ophalen. Er komt weer een optreden. Mara zegt dat ze voor het optreden nog even gaat fietsen. Ze gaat bij Ian langs en Tony, het zoontje van Ian doet open. Hij werd gebracht door Sylvia, de ex-vriendin van Ian, en blijft slapen. Als hij naar bed is, heeft Ian een maaltijd bereid. Ze gaan met elkaar naar bed.

Als ze opstapt, is ze te laat bij het optreden. Nicolaj is boos op haar omdat hij weet wat ze aan het doen is. Thuis vertelt ze Helmi alles over Ian en hoe ze hem elke keer afgezeikt heeft. Ze doen een tijdje koel tegen elkaar. Ze gaat ook nog een paar keer bij Ian langs en als ze een keer heeft afgesproken een goed gesprek te voeren, treft ze hem bewusteloos aan. Ze belt Sylvia. Ian blijkt een hype te hebben en komt er weer bovenop.

Erda overlijdt en vader vergezelt Theo en Louise.

Helmi en Mara doen weer normaal tegen elkaar. Toch komt de echte breuk onverwacht. Midden in de nacht scheldt Mara Helmi uit en hierna komt hij niet meer. Na een paar dagen zonder hem gaat ze bij hem langs. Helmi zegt dat het uit is. Mara wordt misselijk en kotst de hele wc onder. Ze zet een bot scheermesje op haar pols. Helmi brengt haar naar huis op de brommer. Hij legt haar in bed en dekt haar toe.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen