U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tineke Hendriks - Aangespoeld.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=415 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1500 woorden.

Bibliografie
Jaar van verschijnen 1996


Samenvatting
Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het boek meteen al nieuwsgierig makend toen ik begon te lezen. Het is een leerzaam geloofwaardig verhaal dat je aan het denken zet. Ze kunnen eerst niet goed met zijn drieen overweg. Maar doordat ze met elkaar 'opgescheept' zitten leren ze met elkaar te leven en worden ze vrienden. Ik zelf vind het een origineel verhaal. Zo'n soort verhaal had ik nog nooit gelezen.


Samenvatting boek

Iris' ouders zijn gescheiden. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, Sheila. Iris is erg jaloers op haar. Op school is Iris altijd een buitenbeentje geweest en ze wordt veel gepest. Vooral veel door Chantal. Tijdens een Canadese vakantie met haar vader en zijn nieuwe vriendin komen ze Chantal met haar familie tegen. De ouders kunnen het goed met elkaar vinden. En als haar vader en zijn vriendin met elkaar iets willen ondernemen, dumpen ze Iris bij Mike en zijn ouders waar Chantal met haar ouders logeert. Hier voelt Iris zich nog minder op haar gemak dan bij haar vader en zijn vriendin. Chantal en Mike hebben genoeg aan elkaar en balen een beetje van Iris. Iris voelt zich al helemaal niet op haar gemak, maar kan niks anders doen dan achter hen aanlopen.

Op een dag nodigt Pete, de buurman van Mike van een paar kilometer verderop (zo ver wonen de mensen van elkaar in Canada), hen uit om hen naar het winkelcentrum de Mal te brengen, omdat hij er toch langs komt. Hij gaat namelijk een weekje met het vliegtuig ergens naar toe.

De volgende dag staan Iris, Chantal en Mike op hem te wachten bij het huis van Mike. Maar als Pete die dan eindelijk, veel te laat, langs komt, rijdt hij hen straal voorbij. Hier zijn ze een beetje kwaad om en ze besluiten om naar zijn huis te lopen om een grap met hem uit te halen. Eenmaal daar aangekomen zijn ze moe (vooral Chantal) en hebben ze zere voeten. Ze besluiten terug te gaan met een zeilbootje van Pete over het (heel grote) meer (Mike kan immers zeilen dus dit kan wel).

Onderweg wordt het heel slecht weer en de hond van Mike, Nessie, valt over boord. Chantal is als de dood voor die hond en terwijl Mike het bootje dicht bij Nessie in de buurt brengt, pikt Iris hem op uit het water. Hierdoor zijn ze ver van de kust geraakt. Het weer wordt alsmaar slechter. Mike besluit naar een eilandje te varen waar hij wel eens met Pete is geweest. Vlakbij in de buurt slaat het bootje om. Ze spoelen aan op het eiland waar Mike had willen schuilen.

Hier krijgen ze heel moeilijke tijden. Ze moeten vechten om in leven te blijven. De tas van Iris, die ze altijd bij zich had in de vakantie en die later aan spoelde op het eiland, helpt hierbij. Ze heeft er bijvoorbeeld lucifers in zitten waar ze een vuurtje mee kunnen maken. Iris weet veel van de natuur en ze vindt wat te eten. Maar dit raakt al gauw op.

Ze raken alle drie op elkaar ingespeeld. Heeft de een het even iets moeilijker, dan vergeet de ander de pijn en helpt hem of haar dan weer. Chantal en Iris raken zelfs bevriend met elkaar, Chantal belooft zelfs als ze hier ooit vandaan komen om dan samen met Iris naar de stad te gaan om fatsoenlijke kleren te kopen voor Iris.

Ze maken op een gegeven moment met ze drieën een groot SOS-teken van takken en bladeren.

Op het laatst, als ze echt niet meer kunnen, landt er een vliegtuigje dat hun SOS-teken heeft gezien. En daar stappen hun ouders uit. Ze zijn gered!!!!

Beschrijving leeservaring

Het onderwerp

Mij spreekt het onderwerp echt aan. Ik heb er wel eens over nagedacht, wat er zou gebeuren als je op een onbewoond eiland terechtkomt. Ik had echter niet verwacht dat je zoveel problemen tegen kunt komen. Zo leer je dat we eigenlijk helemaal niet meer goed voor ons zelf kunnen zorgen. Voor alles dat we nodig hebben wordt gezorgd of je kunt het zo in de winkel kopen. Ik heb ook geleerd hoe mensen kunnen veranderen als ze in zo'n situatie terechtkomen.

De gebeurtenissen

Het verhaal bevat voldoende gebeurtenissen die logisch achter elkaar voorkomen en elke keer weer schokkend en verassend zijn. Als je denkt dat het goed gaat, gebeurt er wat, waardoor ze weer in een moeilijke positie terechtkomen. Bijvoorbeeld op het laatst denken ze er aan een SOS-teken te maken. Mike is zo enthousiast (en zelf krijg je ook weer hoop voor ze) dat hij op een rotst klimt. Maar omdat hij uitgehongerd is, is hij slap, wankelt en valt dan naar beneden. Hij leeft dan nog wel, maar heeft veel pijn. Chantal vergeet haar pijn en probeert Mike zoveel mogelijk te helpen. Spannend is het vooral wanneer ze schipbreuk lijden en op het laatst als ze echt niet meer kunnen, als ze bijna dood gaan van de honger.

De personages

Er zijn eigenlijk drie hoofdpersonen, Iris (door haar ogen kijk je het meest), Chantal en Mike. Op geen van drieën zou ik willen lijken. Iris wordt veel gepest en haar ouders zijn gescheiden (hoop ik nooit mee te maken). Chantal pest zelf heel veel (wat ik zelf verafschuw), is overal bang voor (vooral in het begin), vindt zichzelf heel wat (ook in het begin) en haar vader is veel van huis weg, terwijl haar moeder overbezorgd is. Mike moet door zijn vader veel reizen en kan daardoor bijna geen vrienden maken. Maakt hij die wel dan doet het hem extra pijn om weer te verhuizen naar een andere plek (al is reizen zelf natuurlijk wel leuk). Ik lijk zelf op geen van de drie.

Alle hoofdpersonen gaan natuurlijk leven in het verhaal, je kijkt door de ogen van alledrie en hun gedrag wordt daardoor verklaard. Er komen eigenlijk helemaal geen andere echte mensen in voor. Anderen gaan alleen voor je leven doordat de hoofdpersonen aan hen moeten denken (vader, moeder enz.).

De opbouw

Ik vind de opbouw van het verhaal goed. Het verhaal begint wanneer ze staan te wachten op Pete en dat hij hen voorbij rijdt. Langzamerhand kom je steeds meer te weten door de terugblikken (die er veel in voorkwamen), hoe het zo is gekomen dat ze stonden te wachten, hoe het bij hun thuis ging en van gewone dingen die in het verleden zijn gebeurd, terwijl de gebeurtenissen zich gewoon in de goede volgorde afspelen. Zo wordt het verhaal steeds boeiender.

Verder is de bouw van het verhaal niet moeilijk te begrijpen en past goed bij het onderwerp. Als de schrijfster het verhaal eerder had laten beginnen, was het saai geworden en als ze het later was begonnen, zou het niet goed te begrijpen zijn geweest. Met dit onderwerp moet je ook de volgorde van de gebeurtenissen verder aanhouden. Het is alleen soms lastig als ze bijvoorbeeld een warrige droom hebben. Dan heb je eerst niet in de gaten dat het een droom is en begrijp je er even niks van.

Het was een open einde. Ze zijn wel gevonden maar je weet niet hoe het verder gaat, want hier stopt het verhaal. Dat vond ik wel jammer. Ik had wel graag willen weten hoe het verder ging op school in Nederland tussen Chantal en Iris en ook of ze werkelijk vriendinnen blijven.

Het taalgebruik

Over het taalgebruik heb ik niet zo heel veel bijzonders gemerkt. Dat betekent dus dat dat wel aardig logisch was. Het verhaal was verder qua taalgebruik makkelijk te lezen en als er iets Engels in voorkwam ( ze zijn tenslotte in Canada en Mike is zelf een beetje een Canadees geworden omdat hij er nu al aardig lang woont) werd dat meteen ook weer vertaald. Vooral in het begin dachten de personages vaak andere dingen dan ze zeiden. Dat was goed weergegeven, ook al kwam je daar vaak later achter, doordat je dan pas door de ogen van die ander keek.


Verwerking

Gebruik open plekken

In het begin vroeg ik me af: Wie is Iris? Waarom wachten ze op Pete? Wie is Pete? En wie zijn 'ze'? enz.

In het verhaal heb je ook steeds de sprong van de ene naar de andere persoon. Net als je nog iets meer over iets te weten wilt komen springt het verhaal over op een andere persoon. Dan had je daar nog even over door willen lezen, omdat je van die andere persoon nog wat wilt weten.

Je hebt ook een keer in het verhaal dat Iris wegloopt, het bos in, door een nare opmerking van Chantal. Ze blijft een tijdje in het bos en wil dan teruglopen, maar komt met haar voet tussen twee rotsen vast te zitten. Dan springt het verhaal weer over naar Mike en Chantal die bezorgd worden en naar haar gaan zoeken. Ze zijn een hele tijd aan het zoeken en je vraagt je af hoe het met Iris gaat.

Op het eind vraag je je af wanneer ze nu eindelijk gered zullen worden. Ze zijn dan helemaal uitgehongerd en meer dood dan levend. Dat wordt alsmaar uitgesteld, maar dan eindelijk op het laatst worden ze toch gered.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen