U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ellen Tijsinger - Nikolaj.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2192 en is laatst upgedate op 15/01/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 993 woorden.

Waarom deze titel?

Ze hebben het boek denk ik Nikolaj genoemd omdat de hoofdpersoon (ook de verteller) zo heet.Wat betekent die?

De naam van de hoofdpersoon.Is het boek vertaald?

Nee, er staat er niks over in.Noem een ander werk van deze schrijver

De zwarte vulkaan,

Morgenster.Genre

Psychologisch, reƫel verhaalBeschrijf de hoofdpersonen

Nikolaj is een jongen die op de middelbare school zit en weinig vrienden heeft.Tanja is een moeder van 2 kinderen (Nikolaj en Nadja) en is verslaafd aan de wodka sinds haar man Hendrik is overleden. En een beetje heimwee heeft naar haar geboorteland Rusland.Nadja is een meisje, die heeft geen moeite om contact te leggen. Ze heeft 1 vriendje waar ze heel veel mee om gaat en dat is Frank hij is 6.

Nadja speelt vaak de baas over Frank, maar hij heeft er geen moeite mee.Beschrijf hun leeftijd, uiterlijk en karakter

Nikolaj is een zorgzame jongen van ongeveer 14/15 jaar. Over het uiterlijk wordt niks gezegd.Tanja is een verslaafde moeder die zich zielig vind en niet voor haar zelf kan zorgen. Ze wast haar soms een tijdje niet, en Nadja en Nikolaj vinden haar niet lekker ruiken.Nadja is een meisje van 8. Ze is helemaal niet verlegen en wil graag aandacht. Over haar uiterlijk wordt ook niks gezegd.Wie vind je het aardigste en waarom?

Ik vind wel meerdere personen aardig in het boek. Nikolaj omdat hij zo zorgzaam is. Nadja omdat ze niet over haar heen laat lopen. Henk, Suzanne en Mirjam omdat ze zo goed op Nikolaj en Nadja letten en zorgen. En dat ze altijd voor Nikolaj en Nadja klaar staan. Saskia van de kindertelefoon omdat ze Nadja altijd weer vrolijk maakt als ze ergens mee zit. Bas van de bloemenwinkel omdat hij Nikolaj goed steunt.In welk persoon kun je, je het beste inleven, en waarom?

Mirjam want als ik z'on vriend die een verslaafde moeder had, dan zou ik ook altijd voor hem klaar staan.Plaats

Een plaatsje dicht bij Amsterdam en er speelt ook best veel af in Amsterdam.Waar speelt het zich af?

In het huis van Tanja, Nikolaj en Nadja de buren, op school, in de bloemenwinkel, in het Jellinek-centrum, in Amsterdam stad zelf en in het opvangtehuis.In welk land speelt het verhaal zich af?

Nederland.(tijd) Wanneer speelt het verhaal zich af?

Dat wordt niet gezegd, maar wel dat het de derde druk is (1991).(thema) Zeg in 1zin waar het boek over gaat

De verslaving van de moeder van Nikolaj, en de problemen die ze ervan hadden.(eigen mening) Wat vind je van het boek?

Ik vind het wel een spannend boek want je weet niet zeker hoe het zal eindigen.Heb je het met plezier gelezen?

JaKun je, je inleven in de gevoelens van de hoofdpersonen?

Ja, ik kan me best begrijpen hoe de hoofdpersonen zich zou voelen en hoe ze ermee omgaan.Ben je door het boek aan je eigen ervaringen gaan denken?

Nee, want ik heb geen verslaafde moeder of vader. En ik ben zelf ook niet verslaafd en ik ken ook geen verslaafde mensen.Leest het boek vlot of saai?

Vlot.Heeft het lezen van dit boek iets voor jou betekent?

Nou niet echt, maar je kunt nu best denken van ik heb het thuis eigenlijk wel heel goed.Inhoud

Het boek gaat over een jongen Nikolaj die vertelt wat hij en zijn zusje Nadja meemaken in hun leven met een verslaafde moeder. Hij moet heel het huishouden runnen en moet een beetje de vader en moeder van Nadja spelen. Zijn vader is al een aantal jaren overleden aan een hartstilstand. Zijn moeder heeft het verdriet van het overlijden nooit kunnen verwerken en is daardoor gaan drinken. Ze werd verslaafd aan de wodka en kon niet vaak helder denken. Ze was bijna elke dag dronken en dan begon ze Russisch te praten. Nikolaj haalde niet z'on goede cijfers op school want hij kon zijn aandacht er niet bij houden. Hij maakte ook niet vaak huiswerk want hij moest vaak koken en opruimen thuis. Dus had hij geen tijd voor huiswerk te maken. Als er iets gebeurde of ze hadden gewoon steun nodig dan konden ze altijd bij de buren terecht. Dat waren vroeger de beste vrienden van zijn moeder en vader. De namen van de buren zijn: Henk, Suzanne, en Mirjam. Henk was dierenarts en Mirjam zat bij Nikolaj in de klas.

Tanja de moeder van Nikolaj die heeft Nadja een keer geslagen omdat ze de kindertelefoon belde. Nikolaj is ook een keer geslagen toen is hij van huis weggelopen naar Amsterdam en heeft toen daar 1 nachtje onder een brug geslapen. Op een gegeven moment zag Tanja zelf ook vort in dat het zo niet langer ging. En ze werd naar het Jellinek-centrum gebracht vrijwillig. Nikolaj en Nadja moesten naar een kindertehuis. Ze vonden het niet leuk en liepen weg. Na een nachtje in een Duitse trein te slapen kwamen ze bij Henk en Suzanne aan. Suzanne en Henk besloot ze in huis te nemen want ze hadden daar aanpassingsproblemen. Inmiddels ging het met Tanja ook best goed, ze mocht een weekendje naar huis. Ze moest elke dag een pilletje slikken zodat als ze alcohol had gedronken er heel erg ziek van werd. Het ging alle dagen goed. Maar toen Nikolaj en Nadja alle spullen van hun vader naar beneden hadden gehaald toen werd hun moeder down. Ze zei de hele tijd niks dus gingen Nikolaj en Nadja, Boris hun gevonden hond uitlaten op het trapveldje. Ze hadden daar nog even gespeeld en kwamen terug. Toen ze terug kwamen had hun moeder toch gedronken en ze had er heel erg spijt van. Ze was ook heel erg ziek door dat pilletje. Dus hadden ze vlug het jellinek-centrum gebeld en werd ze daar naar toe gebracht. Nikolaj was nu niet zo boos want hij geloofde erin dat ze de volgende keer eraf kon blijven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen