Boekverslag : Roald Dahl - The Way Up To Heaven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 901 woorden.

Samenvatting
Titel
The way up to heaven

Auteur
Het verhaal is geschreven door de Britse auteur Roald Dahl. Hij leefde van 1916 tot 1990 en is geboren op 13 september in Zuid-Wales.
Hij heeft 19 kinderboeken op zijn naam staan die opvallen door hun originaliteiten en die in vele talen werden vertaald. Daarnaast schreef hij ook veel korte verhalen die vaak een onverwachte en gruwelijke wending nemen. Daarom wordt hij ook wel meester van de ‘twist in the tale’ genoemd.
(Bron: Encarta 99 Enceclopedie Winkler Prins Editie)

Samenvatting
Op een ochtend vertrekt mevrouw Foster voor zes weken naar haar dochter in Parijs. Haar man gaat mee naar het vliegveld om haar uit te zwaaien. Door haar fobie is mevrouw helemaal aan het stressen of ze het vliegtuig wel zal halen. Alles is klaar, het wachten is nu nog op haar man, die zich niet op laat jutten. Hij laat rustig op zich wachten en komt op het allerlaatste moment aanzetten en verricht heel rustig nog wat (volgens mevrouw) overbodige handelingen.
Op het vliegveld hoort mevrouw Foster dat haar vlucht wordt uitgesteld tot de volgende ochtend en ze besluit weer naar huis te gaan.
De volgende ochtend is het weer zover; alles is klaar, behalve meneer Foster. Hij laat dit keer nog langer op zich wachten en als ze in de taxi zitten moet hij weer het huis in om het cadeautje voor zijn dochter dat hij kwijt is moet gaan halen. Mevrouw vind het weg gepropt in de auto en wil snel haar man gaan halen. Maar als ze bij de voordeur is blijft ze stilstaan voor de deur en het lijkt alsof ze naar iets aan het luisteren is in het huis. Dan komt ze opeens weer terug en beveelt de chauffeur om haar alleen naar het vliegveld te brengen omdat ze anders te laat komt. Ze haalt het vliegtuig net en gaat naar Parijs.
Als ze na zes weken terugkomt vind ze het huis nog precies zoals ze het verlaten had en er is geen spoor van leven te bekennen. Ze loopt even door de hal en de studeerkamer van haar man en belt dan iemand om de lift te komen repareren.

De clou
Jarenlang had mevrouw Foster niet willen geloven dat meneer Foster haar ooit expres zou kwellen, maar de laatste tijd twijfelde ze daar toch aan. Ook begon ze er steeds meer naar te verlangen om in de buurt van haar dochter en kleinkinderen in Parijs te gaan wonen. Maar haar man zou dit nooit goedkeuren dus kon het alleen als hij er niet meer was.
Als mevrouw Foster de 2e dag naar de deur gaat om haar man te halen blijft ze plots staan en luistert. Ze heeft zich net gerealiseerd dat haar man haar wél expres kwelt, want hij had expres het cadeautje voor hun dochter in de auto weg gepropt. Ze hoort dan dat de lift blijft steken met haar man erin en beseft dta dit dé kans is om ongestraft van haar man af te komen. Haar man zit vast in de lift en kan haar niets meer maken.
In die zes weken dat ze in Parijs is gaat haar man dood in de lift. Vanuit Parijs schrijft mevrouw Foster nog wel iedere week een vrolijke brief aan hem, zodat het voor de buitenwereld lijkt alsof ze van niets wist.

Hoofdrolspelers
De hoofdrolspelers in dit verhaal zijn meneer en mevrouw Foster.
Mevrouw Foster heeft haar hele leven al een fobie voor het missen van de trein, het vliegtuig, het begin van een voorstelling of wat dan ook. Ze begint dan met haar linker ooglid te trekken en wordt zeer nerveus.
Meneer Foster is een man van bijna 70 jaar. Hij maakt de dienst uit in huis en is de baas over zijn vrouw. Hij geniet er van om zijn vrouw te zien lijden als ze bijna een vliegtuig of ets dergelijks mist, ook al doet hij alsof hij per ongeluk zo laat is. Mevrouw Foster wordt dan helemaal hysterisch, omdat zij niks tegen haar man in kan en durft te brengen.

Plaats
Meneer en Mevrouw Foster wonen inNew York, op de East Sixty-second street nummer 9. Ze wonen in een groot huis met veel personeel en een lift.
Het verhaal speelt zich af in het huis, in de taxi op weg naar het vliegtuig en op het vliegveld.

Tijd
Het verhaal speelt in deze tijd, dat zie je aan dat er vliegtuigen en taxi’s enz. zijn. Het wordt niet duidelijk in welk jaar, maar dat is ook niet relevant om het verhaal te snappen.
Het verhaal zelf speelt over iets langer dan zes weken. Mevrouw Foster gaat namelijk zes weken naar Parijs om haar dochter te bezoeken en het verhaal begint iets daarvoor en eindigt iets daarna.
De tijd die je erover doet om het verhaal te lezen is ongeveer een uurtje.

Wat voor soort verhaal is het?
Het is een kort verhaal.
Het verhaal gaat over de verhouding en relatie tussen twee mensen: meneer en mevrouw Foster.

Eigen mening
Ik vond het wel een grappig verhaaltje men een leuke wending op het einde. Het taalgebruik van Roald Dahl is nooit echt moelijk en ook deze keer weer niet.
De film ervan was ook wel leuk. Je kwam daarin wel meer te weten dan in het boek, bijvoorbeeld dat mevrouw Foster een fobie heeft voor te laat komen doordat haar vader een legerofficier was die altijd heet stipt is met alles. Mevrouw Foster is dus altijd zo opgevoed en niks anders gewend, vandaar dat ze altijd overal op tijd wil komen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen