U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Terlouw - Gevangenis Met Een Open Deur.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2167 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 928 woorden.

Titel

Gevangenis met een open deurSchijver

Jan Terlouw.Uitgever

Lemniscaat, Amsterdam.1e druk

1986Samenvatting

In het begin van het boek maak je kennis met Celine. Zij is 17 jaar en gaat, omdat het thuis slecht gaat en zij zich rot voelt, naar een sekte en sluit zich daarbij aan. (Dit gebeurt, denk ik, om je te laten zien hoe iemand zich door frustraties bij een sekte aansluit.) Daarna maak je kennis met Aart Keizer, dat is een gepensioneerd politie commissaris, die, toen hij nog in functie was ontdekte dat er iets niet klopte met de sekte "The living Souls". Maar toen is het niet gelukt dat te bewijzen en de sekte te ontmaskeren. Nu wil hij dat nog een keer proberen met drie jongeren die alledrie een paar goede eigenschappen hebben en dus opgewassen zijn tegen de sekte en de hersenspoelingen die daar gebruikt worden om je alles te laten doen wat je gezegd wordt. Hij gebruikt hiervoor:

Josje Duivenbode Ze is 17 jaar en haar goede eigenschap is dat ze sterk (in geest) en evenwichtig is. Zij heeft ooit haar ouders na een scheiding weer bij elkaar gebracht.

Valentijn de Boer Hij is 19 jaar en is een paar jaar lang drugsverslaafde geweest, maar is er daarna weer heel goed bovenop gekomen. Zijn goede eigenschapen zijn dat hij in staat is om te spreken en dat de hele zaal geboeid luistert en dat hij een doorzetter is.

Paul Ravenswaai Hij is 17 jaar en zijn goede eigenschap is, dat hij een sterk gevoel voor recht en onrecht heeft en hij wil bewijzen dat hij gelijk heeft. Aart Keizer laat zijn drie mensen om de beurt in de sekte komen. Alledrie komen ze er goed in. Na een paar dagen krijgen ze de inwijdingsperiode van drie dagen. In die tijd wordt ze gezegd dat ze niks kunnen dat ze slecht zijn enz. Als dan de leider van de sekte komt zegt hij dat als ze maar goed naar hem zouden luisteren en doen wat hij zei, dan zou het wel weer goed komen.Zo had elke Lofty Soul de leiding over vier TES-mannen of vrouwen en deze controleerden weer de 450 leden van de Living Souls. De betekenissen van deze woorden zijn:

Living Soul = levende ziel

Lofty Soul = de verheven ziel (De hoge raad)

TES-man vrouw = The Executive Soul (iemand in de uitvoerende macht)Als Josje wordt gevraagd om bij de sekte te komen wonen, wil zij dat doen. Maar haar opa is daar tegen. Uiteindelijk gaat ze dan toch, maar dan moest Paul wel mee gaan. Het lijkt goed te gaan, maar binnen de sekte ontdekt men vrij snel dat Josje de dochter van de ex-politiecommissaris is. En daarom wordt zij erg onder druk gezet om te kijken of ze het echt meent en als dat niet zo is, willen ze haar alsnog onder hoge druk proberen over te halen. Valentijn wordt al snel uit de sekte gestoten, hij denkt dat hij verraden is door Josje of Paul. Ze kunnen er niet goed achter komen, want Valentijn en Josje blijven in de sekte en komen niet zoals afgesproken elke avond naar een café in de buurt van de sekte. De ex-commisaris vindt het niet goed meer gaan en wil de actie voor gezien houden, want hij denkt dat sekte veel te groot is om te ontmaskeren. Maar Valentijn wil wel doorgaan, want hij wil ze daar niet aan hun lot over laten.

Het blijkt dat Paul veranderd is en alles gelooft wat de voorziener zegt en blijft bij de sekte. Valentijn heeft ondertussen contact gelegd met een meisje dat bij de sekte woont (Celine). Zo hoopt Valentijn meer informatie te krijgen over Josje. De medewerker van Aart Keizer, Leo Wagenaar, slaagt er na een paar dagen in om Josje te bezoeken (via het raam van de buurvrouw van de sekte en de dakgoot.) De sekte probeert met allerlei middelen om haar klein te krijgen (ze moet hard werken en veel lezen over de sekte en ze slaapt weinig). Maar Josje is sterk, ze doorziet steeds de trucs van de sekte. Ze gelooft niets van wat haar verteld wordt Josje gaat zelfs samen met Leo Wagenaar de kamer van Willem de Vries binnen, als hij weg is. Ze vinden een brandkast die met een code opengebroken moet worden. Later lukt het Josje om de code te ontcijferen via een briefje, dat ze via een omweg aan Leo naar Valentijn weet te geven waar op staat: "Op welke dag heeft de voorziener de sekte heeft opgezet". Dat briefje gaf Valentijn aan Celine en die las die vraag tijdens een toespraak op. Op dat moment zat Josje daar ook bij. Die probeerde de datum op de brandkast en dat lukte. In de kast vond ze heel veel munten, die hij, voor het geld wat de sekte bij elkaar haalde, gekocht had. Valentijn heeft een idee om de sekte te ontmaskeren, dat voeren ze ook uit. Valentijn en Leo gaan als de sekteleider een toespraak houdt aan al de sekteleden, ze gaan de kamer van hem binnen en halen daar alle verzamelde munten uit de brandkast en gooien die, als er door Celine gevraagd word wat hij van geld vindt, naar beneden op het podium. Na te proberen om de munten op te rapen vlucht hij en komt niet meer terug. Valentijn gaat, nadat Willem de Vries vertrokken is, op het podium staan en legt aan de verbijsterde sekteleden uit dat het verkeerd is om blindelings in een mens te geloven. Daarmee is de macht van Willem de Vries beëindigd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen