U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Terlouw - Eigen Rechter.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2164 en is laatst upgedate op 28/01/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 755 woorden.

Eigen rechter

geschreven door Jan TerlouwJustus Verdaasdonk is een jongen van 16 jaar. Hij woont samen met zijn ouders in Stoutendam. Zijn 23-jarige zus Yvonne studeert rechten in Leiden en woont daar op kamers. Zijn beste vriend is Stijn. Justus’ vader wordt beschuldigd van fraude tijdens zijn werk bij de gemeente. De rechter besluit hem vrij te spreken, op grond van een vormfout.

Als Justus’ ouders een paar dagen op vakantie gaan naar Texel, wordt er ingebroken, en Justus slaat de inbreker neer met zijn honkbalknuppel. Omdat er geen braaksporen zijn en omdat de inbreker zegt dat hij zelf is binnengelaten door Justus, wordt Justus beschuldigd van noodweerexces.

De inbreker blijkt een ex-collega van Justus’ vader te zijn. Via hem komt Justus erachter dat z’n vader wél schuldig is aan fraude. Justus is zo kwaad op zijn vader dat hij wegloopt.

Justus gaat op zoek naar werk, en vindt dat uiteindelijk bij een autosloperij in de stad. Daar leert hij Bashir, een jongen uit Somalië, kennen. Via hem komt Justus aan een kamer. Na een tijdje wordt Justus ontslagen omdat de politie achter de baas van de autosloperij aan zit. Ondertussen is de politie ook op zoek naar Bashir, die hier illegaal is. Justus probeert iets te verzinnen zodat zijn vriend Bashir een verblijfsvergunning kan krijgen. Uiteindelijk komt hij erachter dat als de ‘kunstwerken’ van Bashir door twee bekende kunstenaars worden goedgekeurd dat hij dan ook een verblijfsvergunning kan krijgen. Uiteindelijk lukt dat.

Omdat Justus ontslagen is gaat hij op zoek naar nieuw werk. Hij kan tijdelijk invallen voor de bezorger van een apotheek. Bij die apotheek werkt een vrouw, Annette, waar Justus het al gelijk goed mee kan vinden. Na een paar dagen geeft ze hem een pakje voor haar oom, maar Justus mag tegen niemand vertellen dat hij dat van haar heeft gekregen. Na een tijdje krijgt Annette een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Na een paar dagen gaat haar oom dood en dan blijkt dat dat komt door een overdosis morfine, die Annette voor hem geregeld had. Na een tijdje wordt Justus weer ontslagen omdat de oude bezorger weer terugkomt.

Weer gaat Justus op zoek naar werk, via het arbeidsbureau komt hij te werken bij een bureau dat kleren inzamelt voor het goede doel. Hij ontmoet Noortje van der Molen die hem vertelt dat de baas waar hij voor werkt een oplichter is. Hij heeft door een vervelende list het huis van de ouders van Noortje afgepakt. Samen met Noortje en Annette en haar man bedenkt Justus een plan zodat ze, zonder in overtreding te zijn, het huis terug kunnen krijgen.

Omdat Frans, de man van Annette, vioolbouwer is, besluiten ze om iets met een viool te doen. Bij een kennis van Frans kopen ze een goedkope, oude viool. Justus laat die viool aan Kozijnse zien en zegt dat hij hem heeft gevonden in het huis. Kozijnse wil hem laten taxeren door een taxateur. Frans doet zich voor als taxateur en zegt dat het een hele waardevolle viool is, wat dus helemaal niet waar is. In die week, krijgt Kozijnse een brief van de ouders van Noortje waarin staat dat ze hun viool terugwillen, en dat zij de eigendomsbewijzen hebben. Kozijnse wil de viool nóg een keer laten taxeren door een andere taxateur omdat hij nog niet helemaal zeker is van zijn zaak. Deze keer doet Bashir zich voor als taxateur en zegt precies hetzelfde als wat Frans een paar weken eerder heeft gezegd, dat het een hele waardevolle viool is.

Een paar dagen later wordt er ‘ingebroken’ door Stijn en Noortje om het allemaal nog echter te laten lijken. Weer krijgt Kozijnse een brief van de ouders van Noortje waar in staat dat ze de viool wel willen ruilen voorhet huis, omdat ze ongeveer evenveel waard zijn, naar Kozijnse’s weten. Kozijnse gaat akkoord. Als de familie van der Molen weer in hun oude huis zit wil Kozijnse de viool gaan verkopen, maar dan komt hij erachter dat hij bijna niks waard is. Hij kan niet naar de politie stappen, omdat er niks is gebeurd wat voor de wet niet mag. Alleen een kleine inbraak, maar Kozijnse weet niet dat dat door Noortje en Stijn gedaan is.

Justus gaat weer terug naar zijn ouders, omdat hij nu zelf eigenlijk ook in overtreding is geweest, maar hij heeft het zo gespeeld dat hij niks heeft gedaan wat voor de wet niet mag.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen