Boekverslag : Marita De Sterck - Wild Vlees
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 850 woorden.

“Wild vlees”

A. Zakelijke gegevens.


Naam boek: Wild Vlees

Auteur: Marita de Sterck

Uitgeverij: Querido

Jaar van Uitgave: 2000

Genre: Jeugdroman


B. Eerste persoonlijke reactie.


Bij het lezen van de eerste pagina’s van het boek kreeg ik wel medelijden met de hoofdpersoon Max. Zijn grootvader Julien is overleden terwijl hij op kamp was. Hij was heel erg met zijn opa begaan en was dus heel verdrietig toen hij het slechte nieuws hoorde. Het was op zich ook wel een beetje zijn eigen schuld want hij had z’n mobieltje afgezet om maar van het “gezeur” van zijn moeder af te zijn. In de rest van het verhaal kom je ook nog te weten hoe Max\' opa en oma elkaar hebben ontmoet en waarom ze later waren getrouwd.


D. Korte samenvatting.


Als Max terugkomt van het kamp krijgt hij te horen dat zijn opa Julien is overleden. Het blijkt dat zijn opa is aangereden door een vrachtwagen en dat alles onder zijn middel helemaal verbrijzeld was. Korte tijd na het ongeluk is zijn opa in het ziekenhuis overleden. Max heeft het er erg moeilijk mee omdat hij erg met zijn opa begaan was hij was in feite door hem is opgevoed. Zijn vader en moeder hebben het altijd te druk met hun werk en kijken dus bijna niet naar hem om. Max is ook erg kwaad over het feit dat zijn opa is begraven en dat hij daar niet bij was. Het is ook wel een beetje zijn eigen schuld omdat hij zijn mobieltje had uitgezet waardoor zijn moeder hem niet kon bereiken. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter het ongeluk en het blijkt dat de chauffeur van de vrachtwagen hem wel had gezien maar door de lading van 4 ton hielp het remmen niet meer. Hij besluit om naar het ziekenhuis te gaan om de zuster op te zoeken die zijn opa heeft behandeld. De zuster blijkt de Linde en zij kunnen het vanaf het begin al goed met elkaar vinden. Langzamerhand komt hij meer te weten over hoe zijn opa en oma elkaar ontmoet hebben. Jaren verstrijken en als hij 18 is leert hij autorijden en worden Linde en Max verliefd op elkaar. Zo komt Max toch nog alles te weten en kan hij eindelijk het verlies van zijn opa verwerken.


F. Leeservaring.


In het boek Wild Vlees zijn er genoeg gebeurtenissen om het boek boeiend te houden, deze komen ook logisch uit elkaar voort want omdat Max’ opa is overleden en Max wil weten wat er allemaal is gebeurd. Het verhaal is spannend, boeiend, geloofwaardig en droevig want ja… je opa overlijdt nu ook niet elke dag. Bij de persoonlijke reactie heb ik dezelfde beoordelingswoorden omdat het om het overlijden van zijn opa gaat en heel het verhaal daaromheen. De gebeurtenissen in het boek hebben me toch wel aan het denken gezet. Wat zou ik doen als mijn opa plotseling overlijdt en je bent op vakantie ofzow. Het is al een keer gebeurd maar toen was ik toen en hield me daar toen nog niet zo mee bezig. De gebeurtenis die dus de meeste indruk op me heeft gemaakt is het moment dat Max terugkomt van het kamp en van zijn (boze en tegelijk verdrietige) moeder dat zijn lievelingsopa is overleden terwijl hij weg was. Dat is toch wel een van de ergste dingen die je kan overkomen.


De opbouw van het verhaal goed en de gebeurtenissen volgen elkaar in logische en goede volgorde op. Alles hangt dus goed aan elkaar en dit zorgt ervoor dat het verhaal spannend en boeiend blijft. De bouw van het verhaal is logisch en niet echt ingewikkeld waardoor het verhaal spannend blijft en goed te volgen. Deze opbouw past goed bij het onderwerp en zorgt ervoor dat de gebeurtenissen elkaar goed kunnen opvolgen. Hierbij komen er flashbacks in het verhaal voor die over het verleden van zijn opa en oma gaan. Het eind is goed want Max komt uiteindelijk toch nog alles te weten en kan alsnog de dood van zijn opa verwerken.


Het taalgebruik is niet moeilijk en dus makkelijk te volgen en helpt mee aan het goed begrijpen van de tekst. De verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergaven van gedachten of gevoelens is heel erg goed want je kunt je heel goed inleven in Max na alles wat hij heeft meegemaakt. De taal past goed bij de personages en het onderwerp en Marita de Sterck geeft zo goed de gevoelens van de personages in het boek weer.


G. Informatie over de auteur.


Marita de Sterck is geboren op 15 augustus 1955 te Antwerpen. Haar vader was kleermaken en haar moeder was natuurlijk ook goed met naald en draad. Haar vader kon urenlang boeiende verhalen vertellen en daar heeft Marita haar “kunst van het van het vertellen” van meegekregen. Ze studeerde talen en journalistiek aan de Gentse universiteit. Ze werkte daarna als redacteur bij een jongerentijdschrift waarbij ze het idee kreeg om jeugd- en kinderboeken te gaan schrijven. Nu bestaat haar dagelijkse leven uit schrijven, lezingen houden, werken in de bibliotheek en natuurlijk op de kinderen letten. Andere bekende boeken van Marita zijn Splinters, Wachten, Zoë zwijgt en Vlinders op het dak.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen