U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : F. Springer - Quissama.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2140 en is laatst upgedate op 18/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1333 woorden.

De auteur van het verhaal is F. Springer.

De titel van het verhaal is: Quissama.

De ondertitel luidt: Een relaas ( = een uitvoerig verslag).

Het boek is gedrukt in 1985, de plaats van de 1e druk is niet bekend.

De uitgeverij is Querido.Het boek (Grote Lijsters 1996/3) telt in totaal 144 bladzijden (inclusief een stuk tekst over F. Springer blz. 139-144)

Het boek heeft geen hoofdstukindeling of delen. Het is ¾¾n uitvoerig verslag.Het motto luidt: Tu ne peux pas aimer une femme, un homme, sans les avoir d’abord invent¾s.

Het motto is ontleend aan Romain Gary.Het genre van het boek is een roman (levensgeschiedenis)

Het thema: de twee hoofdpersonen in het boek (Charles Enders en King Velderman) hebben allebei een droom: King de ideale geliefde en Enders het grote commerciële succes. Aan het eind van het boek is bij allebei de droom voorbij.De gebeurtenissen worden door twee hoofdpersonen beleefd: Charles Enders en King Velderman. Charles Enders is een man van middelbare leeftijd, die in dienst is van een firma die machines verkoopt aan Zuid-Amerikaanse firma’s. Hij is getrouwd met Vicky. Zij is niet blij als haar man voor de zoveelste keer weer op reis gaat. Enders is een vrij rustige,enigszins vermoeide, al wat oudere man.

King Velderman is een ook een zeer ervaren zakenman. Hij is de grote regelaar, heeft connecties in heel Angola (ook bij “hoge” mensen) Doordat hij veel vertelt, kom je veel over zijn levensverhaal te weten. King heeft een huis in Angola (Luanda).

Het verhaal wordt verteld vanuit Charles Enders. Hij beleeft alles. Het verhaal is een

ik-verhaal.Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. In Quissama is er sprake van een raamvertelling

Charles Enders geeft een verslag van zijn reis naar Angola. Hierin passen het verhaal van King Velderman over zijn geliefde Paulien en het korte verhaal over de rimboevlieger Eduardo da Silva Pinto. Het verhaal duurt ongeveer vijf weken.Het eerste deel van het verhaal van Charles Enders speelt zich af in Angola/Luanda. Dit wordt in het verhaal verteld. Het verhaal speelt zich af vlak nadat Angola onafhankelijk is verklaard. (In sommige delen van het land is het weer oorlog. Het land moet weer opnieuw worden opgebouwd, vandaar de machines uit Nederland.) Het verhaal speelt dus na november 1975. Het verhaal dat King Velderman vertel, speelt zich over de hele wereld af, zowel in de tijd voor als in de tijd na de onafhankelijkheid van Angola.De titel Quissama verwijst naar de ontknoping van het boek in het Parque National de Quissama. Ik vind de titel goed gekozen. De laatste gebeurtenissen en de ontknoping spelen zich in dit park af.

Een andere naam voor het boek zou misschien “De droom is voorbij” kunnen zijn, omdat aan het eind van het boek de droom van beide mannen voorbij is.Ik vond het boek tamelijk moeilijk. Ik denk dat dit vooral komt door de verschillende talen die er in het boek gebruikt worden. Er staan vaak zinnen in in het Frans, Engels, Portugees en op het eind ook in het Duits. Er komen ook veel namen, plaatsen en een heleboel andere details in voor.In het begin is het door de details die gegeven worden heel moeilijk te begrijpen waar het verhaal precies over gaat. Bijvoorbeeld als iemand naar het vliegveld gaat, dan kun je de tijd waarop hij vertrekt, het afscheid, zijn kleren en al de andere details wel vergeten, omdat die zaken voor het verhaal niet belangrijk blijken te zijn.

Het boek is niet echt spannend. Het is vooral heel mooi en “echt” geschreven. Het eind is ook wel schokkend en heel onvoorspelbaar. Je verwacht helemaal niet dat de ervaren “avonturier” King Velderman op het laatst wordt vertrapt en dood gaat. Af en toe was het wel een beetje saai. Eigenlijk is er helemaal niet zoveel in het verhaal gebeurd. Ik vind de stijl van schrijven wel erg goed. Ik zou niet zo kunnen schrijven over al de karakters van de mensen.

Het verhaal zou heel goed echt gebeurd kunnen zijn (F. Springer is zelf heel vaak in Angola geweest). Je kon ontzettend goed meeleven en meedenken met de hoofdpersonen. Door alle details denk ik ook wel dat het verhaal of zoiets dergelijks echt gebeurd is.

De afloop van het verhaal is heel onvoorspelbaar. Je denkt dat Charles Enders de opdracht al binnen heeft. Maar door alle toestanden in Quissama is hij te laat voor de bespreking en krijgen de Duitse concurrenten het aanbod. Ik dacht zelf dat je Paulien aan het eind van het boek ging ontmoeten. Ik dacht wel dat er iets vreemds met haar was, maar ik had niet verwacht dat ze al jaren geleden King had verlaten. King had de reis naar Quissama zo goed voorbereid en hij had zoveel geweldige jachtverhalen dat je de indruk kreeg dat hij geweldig was. Als hij dan door de olifanten wordt vermorzeld dan denk je:”Ik heb het verkeerd gelezen.”

Maar het verhaal loopt echt zo af.

Het verhaal was af en toe onduidelijk maar als je dan de pagina nog een keer goed door las, begreep je het toch wel.Ik zou het verhaal wel aan mijn klasgenoten kunnen aanraden. Het is een mooi verhaal maar zelf houd ik toch meer van een wat spannender boek. Ook is het boek vrij moeilijk. Als iemand het zou willen lezen, zou ik toch aanraden om nog even te wachten totdat hij wat meer leeservaring heeft opgedaan.Tot slot volgt nu een korte samenvatting van het verhaal.Samenvatting QuissamaCharles Enders wordt naar Angola gestuurd om daar landbouwmachines te verkopen nu het wat rustiger is na de oorlog tussen Angola en Zuid-Afrika. Charles werkt voor een groot Nederlands bedrijf. Hij heeft jarenlang in Brazilië gezeten en is kandidaat om directeur te worden. Angola was vroeger een Portugese kolonie en Charles spreekt door zijn ervaring goed Portugees.

Als hij in Luanda (de hoofdstad van Angola) aankomt, gaat het even mis. Zijn hotel blijkt overboekt en dan wordt hij ook nog eens aangehouden voor identificatie door twee soldaten.

King Velderman komt hem te hulp en neemt hem mee naar zijn huis. Daar logeert hij gedurende zijn verdere verblijf. King Velderman regelt allerlei afspraken voor hem met verschillende ambassadeurs enz. King is bij iedereen bekend in Luanda. ‘s Avonds vertelt King naar aanleiding van een vraag over een foto het verhaal over zijn geliefde Paulien. Enders schrijft alles wat King vertelt op.

King zou Paulien hebben ontmoet bij Angkor Vat, een oud tempelcomplex. Hij werd onmiddellijk verliefd op haar en de liefde was wederzijds. Ze trouwden en vertrokken naar Frankrijk, waar Paulien vandaan kwam. King was inmiddels ontslagen bij zijn bedrijf. Hij hielp in Frankrijk een Amerikaan die in de problemen zat en die hielp hem aan een baan in Angola. Enders komt niet te weten hoe het verder met King en Paulien is gegaan.

Dan nodigt King Enders uit om naar het park Quissama te gaan om daar olifanten van dichtbij te zien. De reis wordt zeer zorgvuldig voorbereid. Eenmaal in Quissama aangekomen, ontmoeten ze daar ook een Belg met een Zweedse en een Duitse vriendin. De Belg is een oude bekende van King. Ze vragen of ze mee mogen om de olifanten te bekijken. Dit vindt King goed. De reis begint vroeg en vele uren later hebben ze nog geen olifant gezien. De meisjes en de Belg worden lacherig en luidruchtig. Hierdoor lijkt het uitstapje in de soep te lopen, maar King ziet toch een kudde olifanten. Hij gaat er op af, maar de anderen kunnen hem niet volgen. Na lang zoeken bereiken ze hem. Hij staat dicht bij de kudde olifanten. Zijn belofte is vervuld.

Dan stormen enige olifanten op hem af en vertrappen hem. Op weg naar het ziekenhuis sterft hij. Thuis aangekomen doorzoek Enders de spullen van King samen met een vriend van King, die hem vertelt dat Paulien King allang verlaten had. De foto blijkt van een Franse actrice te zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen