Boekverslag : F. Springer - Quissama
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1201 woorden.

Titel

Quissama



Ondertitel

Een Relaas



Jaar van eerste publicatie

1985



Korte inhoud

Charles Enders is werkzaam bij een groot bedrijf gespecialiseerd in landbouwmachines. Hij heeft jaren gewerkt in Brazilië en kan daarom goed Portugees spreken. Daarom wordt hij naar Angola gestuurd om daar de landbouwwerktuigen te verkopen. In Angola was er namelijk oorlog, maar nu is dat rustig geworden.

Het verliep hem niet zo goed, want meteen al op het vliegveld werd hij aangehouden door twee mannen. Een Nederlander, King Velderman, hielp hem en Charles mocht zelfs bij hem komen logeren. King Velderman was ook verkoper. Hij kon alles verkopen met het grootste gemak. Hij kon ook goed en boeiend vertellen. Tevens regelde hij een heleboel afspraken met ministers en dergelijke voor Charles.

's Avonds vertelde King hem over zijn leven. Hij vertelde over Ankor Vat en hoe hij daar Pauline leerde kennen. Pauline was een hele mooie Franse vrouw die later King's echtgenote werd. Van een serieus bezoek in Ankor Vat kwam weinig terecht. Ze woonden in Frankrijk, maar toen King een hele goede baan aangeboden kreeg in Angola zijn ze daarheen verhuisd. Pauline hield niet van Angola en ze gingen scheidden. Zij ging terug naar Frankrijk, maar nog altijd had King een foto van haar op zijn bureau staan.

Charles was zeer geïnteresseerd in die verhalen en hij noteerde ze zelfs. Zijn werk verliep ook niet echt vlekkeloos mede door de slecht verbinding naar Nederland. Een Duitse concurrent wil echter hetzelfde verkopen en zit hem op de hielen.

King en Charles waren goede vrienden geworden en King neemt hem mee naar zijn lievelingsplek, Quissama. Quissama is een wildpark met olifanten, leeuwen et cetera. Zij ontmoeten daar een oude bekende van King, Jules. Jules is een Belg, met twee blonde, giechelende vriendinnen. Ze gingen samen de volgende ochtend te voet op zoek naar olifanten. (Normaal mocht je helemaal niet te voet, maar King mocht dat wel.) De trip ging ondertussen sterk lijken op Ankor Vat, omdat deze net zo onserieus lijkt te worden. Ze konden geen olifanten vinden en kregen een lichte ruzie. King dook roekeloos een berg af, om te laten zien dat hij wel olifanten kon vinden. Niemand durfde hem achterna te gaan in dat enge struikgewas. Ze gingen op zoek naar King en Charles had de leiding overgenomen. Om een gegeven moment zagen ze een stipje. Het was King, die toch olifanten had gevonden, maar hij stond veel te dichtbij. Iedereen schreeuwde naar hem dat hij daar weg moest maar hij was eigenwijs en bleef daar staan. Even later hadden vier olifanten hem vertrapt. Een paar uur later overleed hij. Charles had zijn beste vriend verloren. Hij probeerde erachter te komen waar Pauline woonde, maar het lukte hem niet. Een andere man die King vele jaren had gekend wees hem op de achterkant van de foto. De foto was al oud en Pauline was een actrice geweest. Zijn verhalen waren dus gelogen.

Charles was door deze omstandigheden het contract misgelopen. Hij schreef alles op van King en Pauline en de hele situatie er omheen. Alles om te bewijzen dat ze allemaal bestaan hadden.



Personen

Er is bij de twee hoofdpersonen sprake van Round Characters.

Charles Enders is een goede zakenman met een grote carrière achter de rug. Charles heeft een slechte ervaring opgedaan aan Angola. Hij wil King niet tot last zijn en hij is erg snel bezorgd over King zijn stemming.

King Velderman is een behulpzame man en een goede verteller. Hij is erg gesteld op zijn auto en heeft een grote liefde. Op het begin was hij heel aardig. Hij gebruikte ook graag typische woordjes zoals: old boy. Hij was in Luanda (hoofdstad) ook erg bekend en behaagt.



Tijd

Het verhaal speelt zich af in de tachtiger jaren.

Het verhaal loopt chronologisch het begint met de reis naar Luanda en eindigt een paar weken later op hetzelfde punt.



Ruimte

Er is hier sprake van een belangenruimte, omdat de verbinding tussen Angola en Nederland niet goed is. Daardoor verliep het zakendoen langzaam. En Quissama was ook van belang.



Perspectief

Het gaat hier om een ik- verhaal. De ik- persoon is hier Charles Enders.



Thema

Het thema is dat door de roekeloosheid en de eigenwijsheid van King hebben geleid tot zijn dood. Dat betekent verdriet bij Charles en dat hij een belangrijk contract misloopt. Allemaal onverwachte negatieve dingen brengt dat teweeg.

Ik heb voor dit thema gekozen omdat de schrijver datgene wil vertellen met het verhaal. Een goede en aardige man als King heeft het moeten bezuren door een kleine ruzie. Hij ging daardoor dingen doen die hij anders nooit had gedaan.



Motieven

Een algemeen motief is dat er doelen niet bereikt worden. Het serieuze uitstapje in Ankor Vat liep in de mist door Pauline en haar vriendin. Olifanten kijken ging ook niet goed door Jules en zijn vriendinnen.

Een verhaalmotief is Pauline.



Titelverklaring

De titel is Quissama en de ondertitel is een relaas. Het hele verhaal is eigenlijk een relaas. King vertelt constant verhalen. In Quissama eindigt het mooie verhaal. Daar gaat alles ineens mis. King overlijdt en Charles loopt het contract mis.



Structuur

Het verhaal is een groot hoofdstuk. Het is verder niet echt onderverdeeld. Alleen af en toe is er een regel wit, die aanduidt dat je weer op een andere plaats bent of in een andere gedachte.



Stijl

De schrijver gebruikt lange zinnen. Soms is het ook langdradig, als hij iets onbenulligs gaat beschrijven. Wat heel erg opviel zijn de verschillende talen door elkaar. Soms is er in een stukje tekst iets in het Portugees, in het Engels en in het Nederlands. Bijvoorbeeld:

Hoe graag zou ik nu in mijn snelle auto naar de centrale rijden om je te omhelzen, querida, maar ik moet dringend telefoneren met Lissabon, een zaak van leven en dood voor het volk van Angola en dit is het nummer in Lissabon, hoofdstad van het land dat Angola zo lang op verderfelijke wijze geknecht heeft, viva o povo libro de Angola, viva a minha querida Bebiana, hier is het nummer…

Dit is tegelijk een heel goed voorbeeld van een lange zin.



Genre

Quissama is een auctoriale roman. Een alwetende verteller pauzeert af en toe het verhaal voor uitleg of commentaar.



Auteur

F. Springer is een pseudoniem van Carel Jan Schneider, hij werd op 15 januari 1932 geboren in Batavia, toen nog Nederlands-Indie. Zijn ouders waren hier een jaar eerder naar toe verhuist. Hij en de rest van zijn familie hebben de oorlog in kampen doorgebracht en na de oorlog keerden ze terug naar Nederland waar hij in Den Haag het gymnasium doorliep. In 1985 verhuisde hij met zijn vrouw naar Nederlands Nieuw-Guinea, toen Nieuw-Guinea onder Indonesisch bestuur kwam keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland (1962). Springer werkte als diplomaat in: Bangkok, Bangladesh, Iran en Angola.



Waardeoordeel

Quissama was een leuk boek om te lezen. Jammer vond ik alleen dat het verhaal aan een stuk doorliep. Dat maakte het lastig er weer in te komen. Sommige stukken waren een beetje te langdradig, maar al met al een leuk boek om te lezen met een onverwacht en gruwelijk eind.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen