U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : F. Springer - Kandy, Een Terugtocht.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2135 en is laatst upgedate op 11/04/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1334 woorden.

1 F. Springer

Kandy, een terugtocht

Querido, Amsterdam, 1998, 1e druk, 157 blz.

Roman2.a Ik heb dit boek gekozen, omdat het een redelijk nieuw boek is, dus bij de tijd. Oude boeken vind ik meestal niet zo leuk, want daar kan ik me zo weinig bij voorstellen, omdat ik de tijd waarin zo'n boek zich afspeelt, meestal niet ken.

b Het boek is me wel meegevallen, het was leuker dan ik dacht.3. a Dit boek gaar over Fergus Steyn. Hij wordt uitgenodigd om op een congres iets te komen vertellen over zijn terugkeer naar Nederland uit Nederlands-Indië na de WO II. Als hij dan over die tijd gaat nadenken, wil hij graag zijn vroegere speelkamerraadjes weer ontmoeten, en plaatst hij een advertentie.

Na lange tijd reageert er één persoon op die advertentie, Bollie. Bollie is het kleine broertje van Herman. Zij maakten alle 3 deel uit van "de geheime club". Ook Jop, Filip, Floortje en David hoorden bij de club. Deze was door Pinkie bedacht, omdat haar moeder de Siam Party heeft bedacht, en Pinkie wilde graag haar eigen club hebben. Zij was op zoek naar haar man, in Siam, net zoals de rest van de moeders op weg was naar Siam, om hun mannen weer terug te zien.

Hij spreekt iets af met Bollie en zijn broer, Herman. Hij heeft geen zin in de ontmoeting, maar hij gaat er toch heen, vooral om iets over Pinkie te weten te komen. Zij is eigenlijk de enige in wie hij werkelijk geïnteresseerd is. Gelukkig heeft Bllie inderdaad haar adres, en kan hij haar opzoeken. Dit loopt uit op een teleurstelling, want zij blijkt gelukkig getrouwd te zijn met Michael Bogart, toen kapitein op het schip dat hen naar Kandy vervoerde.b. Het verhaal speelt zich nu in Nederland af, waar Steyn woont. Maar omdat een groot gedeelte van het boek bestaat uit herinneringen, uit de tijd na de oorlog, op het schip waarmee ze vaarden, en op Ceylon, waar het kamp Kandy op lag. Een groot deel van het boek bestaat dus uit flashbacks. Het is verder wel chronologisch.

De hoofdpersoon van dit verhaal, Steyn, is een karakter. Hij is heel menselijk, heeft z'n goede en slechte kanten. Hij is eind 50, begin 60. Op sommige momenten was hij niet zo sympathiek, zoals toen hij bij Bollie en Herman zat, en zo graag naar huis wilde, niet langer bij hen wilde zijn. Maar zoals hij over Pinky denkt, heel menselijk, maakt hem toch aardiger.

Zoals al eerder genoemd, speelt dit eigenlijk op 2 plaatsen. 1: Kandy, waar Steyn als jongetje zit, en een heel onbezorgd leven leidt. 2: Nederland, en dan nu, Steyn als man van middelbare leeftijd, die graag zijn jeugdliefde weer terug wil zien, en een beetje heimwee heeft naar die tijd.

Het is een personaal verhaal, vanuit Steyn gezien.c De hoofdgedachte van dit verhaal is het terugwillen naar vroeger, en dan vooral naar bepaalde personen. Ook eenzaamheid speelt een grote rol hierbij, want als Steyn gelukkig getrouwd was, hij is al een keer gescheiden, was hij waarschijnlijk niet naar Pinkie op zoek gegaan.

De (onder)titel en het thema hangen nauw samen. De ondertitel is namelijk 'een terugtocht'. Deze kan op verschillende manieren worden uitgelegd. De meest logische is de terugtocht 50 jaar geleden, van Java naar Nederland, met een omweg langs Kandy. De minder vanzelfsprekende, maar wel de belangrijkste: de terugtocht in zijn herinnering, en het verlangen om Pinkie weer te zien.d Dit boek is voor het eerst in 1998 gepubliceerd, het is dus een vrij nieuw boek.

F. Springer is het pseudoniem van Carl Jan Schneider. Ook Schneider heeft op Java gezeten in de oorlog, en is ook via Kandy teruggekomen.

Ik weet niet of er echt een stroming is op dit moment, en als die er al is, dan zal die nog niet terug te vinden zijn in boeken. Ik denk wel dat er toch een zekere trend is, boeken over de WO II. Maar dit is geen trend van een paar jaar, maar van een aantal tientallen jaren. Maar veel mensen die nu zo rond de 60 zijn, hebben als tiener de oorlog meegemaakt. Dus als zij, bijvoorbeeld omdat ze net met pensioen zijn gegaan, besluiten om hierover te gaan schrijven, zullen er wel vaker zulke boeken geschreven worden. Nou is dit bij Schneider niet het geval, want hij publiceert al verhalen, novellen en romans sinds 1962, zoals je hieronder kan lezen. Tabee, uit '74, gaat ook over een terugtocht, alleen dan naar New York. In '93is het boek Bandoeng-Bandung uitgekomen. Bandoeng is de naam van het kamp waar Schneider (en ook Steyn) in heeft gezeten tijdens de oorlog.

1962 Bericht uit Hollandia (verhalen)

1966 Schimmen rond de Parula (novelle)

1969 De gladde paal van macht. Een politieke legende (roman)

1974 Tabee, New York (roman)

1977 Zaken overzee (verhalen)

1981 Bougainville. Een gedenkschrift (roman)

1985 Quissama. Een relaas (roman)

1990 Sterremeer (Boekenweekgeschenk)

1991 Teheran, een zwanezang (roman)

1993 Bandoeng-Bandung (novelle)

1998 Kandy (roman)4. Ik vond het een heel mooi boek. Het is niet erg leuk (in de zin van grappig) om te lezen, want er is niet zo'n spanning als bij een detective, maar een meer betekende spanning. Namelijk de spanning van Steyn, of hij Pinkie ooit weer zal terug zien, en hoe het zal worden tussen hen. Hoe meer je hebt gelezen, des te liever je dat wilt weten.

De leukste passage uit dit boek vond ik toch wel het stukje, waarin Pinkie hem iets vraagt. Ze zitten dan op de boot, en ze hebben net hun geheime club opgericht. Steyn is dan heel erg blij dat ze uitgerekend hem iets vraagt. Het is heel vertederend om te lezen, dat hij zo gevoelig is, in tegenstelling tot een ander stuk, wat ik niet zo leuk vind. Hij zit dan bij Bollie en Herman, en dan wil hij hele graag weg, want hij heeft er geen zin meer in, en ergert zich aan hen. Het enige wat hij wil, is het adres van Pinky, of andere informatie over haar. Maar als je dan leest wat hij denkt op dat denkt, vind ik hem niet bepaald sympathiek.

Als ik dit boek vergelijk met andere (na)oorlogsboeken, komt dit er wel heel positief uit. Veel boeken zijn heel triest, en gaan vooral over het feit dat mensen slecht behandeld of onderdrukt werden. Hier niet, dit is juist een veel vrolijker boek. Het speelt zich ook niet echt in de oorlog af, dus de slechtste periode is ook al voorbij.

Het thema van het boek, heimwee naar vroeger, toot mij zeker niet af. Zelf ben ik nog te jong om het ook meegemaakt te hebben, maar ik kan me wel heel goed voorstellen, dat ik over 50 jaar mijn oude jeugdmaatjes weer eens terug wil zien, en kijken hoe het met diegene is, die ik toen heel leuk vond. Daarom is dit ook een heel goed boek: ik heb het zelf niet meegemaakt, maar ik kan het me toch heel goed voorstellen.

Het boek is niet moeilijk geschreven, en zitten weinig tot geen moeilijke woorden in, en ook geen lange of onmogelijk om te lezen zinsconstructies in.

Als iemand aangeeft dat hij wel eens het wat serieuzer zou willen lezen, zal ik hem dit zeker aan raden. Het is vrij dun, en het leest ook niet zo moeilijk, dus je bent er vrij snel doorheen.

Al met al vond ik het een heel mooi boek, en ben ik erg blij dat ik dit boek gekozen heb om er een verslag over te schrijven. Het was zeker de moeite waard om er nog eens goed over na te denken, en ook eens goed naar het thema en de manier van uitwerking te kijken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen