Boekverslag : Thea Beckman - Triomf Van De Verschroeide Aarde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 774 woorden.


Samenvatting


Deel I: DE STRIJD OM RENNES


Matthis is de minstreel van Bertrand du Guesclin, leider van de partizanen (=leger dat op eigen houtje oorlog voert tegen de Engelsen tijdens de Honderdjarige oorlog). Ze gaan naar de hoofdstad van Bratagne, Rennes dat belegerd wordt door de Engelsen. Ze gaan 's nachts Rennes binnen waar ze met open armen worden onthaald door de Fransen. Een dag later blijkt dat de belegeraars naar de havenstad Dinan willen. Bertrand en zijn leger gaan in de hinderlaag liggen en verslaan de Engelsen daar. Na een paar weken komt er een wapenstilstand, maar dan wordt de broer van Bertrand ontvoerd door de Engelsen. Bertrand daagt de Engelsen uit voor een tweekamp en wint en krijgt zijn broer terug. Om hen te treiteren laten de Engelsen tweehonderd schapen op het veld voor Rennes rondlopen, maar Matthis leidde de Engelsen af en de schapen liepen Rennes binnen. Na een maandje raakt het eten op en Bertrand verzint een list door de Engelsen te laten denken dat voedselkonvooien naar Dinan gaan maar eigelijk naar Rennes gaan en zo heeft Rennes weer eten. De Engelsen zijn zó onder de indruk van Betrand dat ze hem willen omkopen maar hij trapt er niet in en blijft in Rennes. In Parijs hebben de Engelsen en de Fransen een wapenstilstand gesloten, maar de Engelsen bij Rennes willen niet stoppen met de belegering. Bertrand nodigt ze uit en halen al het eten dat ze hebben tevoorschijn en bluffen dat ze nog vijf jaar doorkunnen. Dan geven de Engelsen op en is Rennes gered.

Deel II: DE REVOLUTIE


Matthis is met Clopin, een trouwe vriend van Bertrand, op weg naar Parijs. Bertrand is namelijk ridder geworden na het beleg op Rennes en heeft een eigen leger en land. Maar hij heeft geld nodig voor zijn leger. Nu gaan Matthis en Clopin naar de koning om geld te halen. Als Matthis in Parijs naar de koning wilt gaan, blijkt dat hij is gevlucht omdat de 1e revolutie aan de gang is. Matthis is voor de revolutie omdat de adel de burgerij onderdrukt. Ettiene Marcel, het hoofd van de revolutie, zegt dat de koning is gevlucht. Matthis komt erachter dat hij naar Provins is gegaan en stuurt Clopin erop af. Na een paar maanden is de burgerij ontevreden over Ettiene Marcel, want hij is bondgenoot geworden met Karel "De Slechte", die het land al een aantal keer heeft verraden. De minstrelen van Parijs zingen vaak het Klaaglied (over hoe slecht de revolutie is) daarom laat Ettiene ze oppakken. Ook Matthis beklaagt de heerser, er is geen geld en Karel is nog steeds bondgenoot. Daarom wordt hij opgepakt. Zij moeder overtuigt het volk van Ettiene's slechtheid en na een paar dagen wordt Ettiene vermoord en Matthis bevrijdt. Nu is het volk voor de contra-revolutie en wordt de koning Parijs weer binnengelaten en wordt weer koning van Frankrijk.

Deel III: DE VERSCHROEIDE AARDE


Na Parijs gaan Matthis met zijn vader en moeder weer terug naar Bretagne. Maar onderweg worden ze gevangen gehouden door de Engelsman Jake de wyn. Ze moeten één jaar bij hem in zijn kasteel in Frankrijk blijven. Maar na dat jaar moeten ze naar Reims, de kroningsstad van Frankrijk. De koning van Engeland heeft met een grootse invasie Reims bereikt en belegeren hem. Maar het weer zit hen niet mee een na vier weken geven ze het op en stropen alle steden af die ze kunnen vinden, maar hun leger is ziek en de helft is al gestorven en ze krijgen te maken met de 'verschroeide aarde', alles is leeg, de planten en bomen zijn dood en er is niets meer te vinden. De steden die wel verdedigt worden worden tevergeefs belegerd. Maar de genadeslag komt als een vreselijke storm met hagelstenen en een tornado de restanten van het Engelse leger vernietigt. Matthis overleeft het een gaat naar Ponterson, in Bretagne, waar hij Bertrand weer tegenkomt en zijn familie. En na langdurige onderhandelingen in Brétigny heeft Engeland met Frankrijk vrede gesloten.

Informatie over de schrijver


Thea Beckman is op 23 Juli 1923 geboren. Haar familie is door de crisisjaren erg arm geworden. Daardoor kon ze pas toen ze 42 jaar was psychologie studeren. Maar ze wou al van kinds af aan schrijver worden en schreef voor de Haagse Post, Kris Kras en de Taptoe. In 1970 begon ze bij uitgeverij Lemniscaat succesvol jeugdboeken te schrijven, waarvan 'Kruistocht in Spijkerbroek' haar beroemdste is.

CITAAT: 'Ik ben dag en nacht met mijn vak bezig, ik probeer zo goed mogelijk te schrijven. Ik tob, ik werk, ik schrap, ik verbeter, net zolang tot ik moet zeggen: 'Beter kan ik niet. Hier liggen de grenzen van mijn talent.'




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen