Boekverslag : Willy Spillebeen - Het Toeval
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 514 woorden.

Het toeval - Willy Spillebeen



TIJD: Er is geen specifieke tijdsaanduiding terug te vinden in het boek maar als men zich gaat richten tot de thema's, kan men wel constateren dat dit een tamelijk recent boek is. Er wordt namelijk een min of meer actueel onderwerp aangehaald: kinderverwaarlozing. Het boek dateert wel van 1989 maar zo zie je dat dit probleem ook al bestond. Nog een reden waarom dit boek zich waarschijnlijk in de 20e eeuw afspeelt is de onnauwkeurigheid van verschillende mensen BV het vooral niet nodig vinden om na te kijken of Pablo wel echt dat zoontje is uit het probleemgezin van de blonde prostitué. Nóg een argument is het feit dat het bestaan van een jeugdrechter nog vrij nieuw is (ik geloof niet dat in de jaren '40-'50 al de idee bestond om jeugdrechters aan te stellen) hetzelfde met een kinderopvangcentrum.

RUIMTE: weer zijn er niet echt ruimteverwijzingen te bespeuren, maar het verhaal zou zich kunnen afspelen in België of eender welk land waar men kan spreken van kinderverwaarlozing. Wel kan men zeer gedetailleerde plaatsen uit het boek halen waar verschillende gebeurtenissen plaatsvonden namelijk: de plaats waar het allemaal begon: de refter in het schoolgebouw, daar werd Pablo gevonden door de werkster, Jeannine, de rechtzaal is ook een belangrijke plaats, in het begin van elk hoofdstuk wordt telkens een stuk uit het proces gegrepen, het huis van Louis en Jeannine, Jeannine bracht Pablo daar mee naartoe toen hij eindelijk toegaf de weg niet meer te kunnen vinden, het politiebureau waar de agenten Pablo tijdelijk naartoe brachten, het kinderopvangcentrum, het ziekenhuis en tenslotte nog even aan de voordeur van de jeugdrechter die daar op eigen terrein werd neergeschoten door de woedende moeder van Pablo, Jeannine.

THEMA's: Er heerst in het huis van Jeannine een sfeer van haat, Louis en Jeannine zijn ongelukkig getrouwd en op elkaar uitgekeken. Kinderverwaarlozing speelt natuurlijk ook een grote rol in de verhaallijn, onnauwkeurigheid zoals ik al heb vernoemd, wantrouwen Pablo tegenover iedereen behalve zijn ouders(wat ook begrijpelijk is voor een 4-jarig jongetje). Woede, de moeder schiet de jeugdrechter 5 maal een kogel door het lijf. (1 keer was toch al genoeg om hem te doden!), angst, Jeannine was altijd al een angstig persoon geweest …

CHRONOLOGIE = opbouw van het verhaal: het boek bestaat uit 12 hoofdstukken en in het begin van ieder hoofdstuk bevinden we ons telkens in de rechtzaal. Elk hoofdstuk wordt telkens door een ander personage verteld. We zien het verhaal dus telkens vanuit een ander standpunt Men blikt dus terug naar het verleden.

HFDST.11 Verklaring van Gerda(opvangcentrum)

Ze moet heel de tijd aan Pablo denken omdat hij die dag verschillende toevallen had gekregen en daarna naar het ziekenhuis gevoerd moest worden. Later sterft hij aan een toeval in het ziekenhuis(eigenlijk wordt dit niet letterlijk gezegd in het boek.)

HFDST 12: Marina gaat "wraak" nemen op de jeugdrechter, ze zoekt hem thuis op en als hij de deur opent, schoot ze hem 5 maal een kogel door het lijf.

KARAKTERBESPREKING VAN JEANNINE: ze was altijd al van nature uit een bange vrouw geweest.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen