U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Vb Slagroom - Schuimen In Vloeistoffen Ingezonden Door: Hannah .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1191 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Natuurkunde en het aantal woorden bedraagt 286 woorden.

schuim ontstaat overal waar gassen en vloeistoffen samen gebruikt worden of voorkomen, maar dat gaat niet zomaar: ofwel kan je roeren en mixen(vb slagroom), je kan schudden, dan zit het gas in de vloeistof opgelost(vb haarlak of scheerschuim) of de druk verlagen, zoals in frisdrank.

Als het nu nog niet lukt, dan ligt het aan de oppervlaktespanning van de vloeistof, met bijv. alleen water en lucht kan je geen schuim maken, de cohesiekrachten van de watermoleculen onderling zijn te groot. Door zeep bij het water te doen verlaag je die oppervlaktespanning en kan je schuim maken.schuim heeft ook een bepaalde structuur, het bestaat uit allemaal kleine zeepbelletjes. Wanneer twee zeepbelletjes samenkomen, krijgen ze een gemeenschappelijke wand, als er drie samenkomen, dan krijgen ze drie gemeenschappelijke wanden. Die wanden staan in een hoek van 120° tegenover elkaar. Wanneer je een metalen frame(een piramide van vier gelijke gelijkzijdige driehoeken) dan zie je een vertex. Je ziet a.h.w. de 6 gemeenschappelijke wanden van vier keer drie bellen. Deze wanden verhouden zich in een hoek van 109°.

Dit werd ontdekt door de Belg Joseph Plateau.(ja, da's die van die filmprijzen)Schuim is altijd wit. Zelfs als het pimpelpaars badschuim was in het flesje, wordt het schuim altijd wit. In het flesje zitten de kleurstofmoleculen zeer dicht bij elkaar en wordt die kleur het sterkst van allemaal gereflecteerd. Schuim is veel ijler dan de olie in het flesje, de kans dat het invallende licht hier een kleurstofmolecule tegenkomt is bijgevolg ook veel kleiner. Alle kleuren worden nu quasi evengoed gereflecteerd, dus zien we wit of zeer bleek gekleurd schuim.

Men zou kunnen gekleurd schuim maken, maar daar zouden dan zoveel kleurstoffen inzitten, dat het onverantwoord zou zijn tegenover de natuur en het milieu.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen