U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Corry Blei-strijbos - Brieven Zonder Antwoord.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1282 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2056 woorden.

Samenvatting

Mieke Laan vindt bij het ontruimen van het huis van haar overleden moeder een pakje Engelse brieven. Daaruit blijkt dat Mieke's moeder na de bevrijding heeft geschreven met haar toenmalige Canadese vriend John. Als Mieke een bezoek brengt aan haar zieke tante Bets vertelt deze iets aan haar waardoor Mieke opeens twijfelt aan allerlei dingen. Mieke's vader zou volgens haar tante niet echt Mieke's vader zijn, maar de Canadese John wel. Mieke gelooft niet echt wat haar tante heeft verteld en ze laat het verhaal een lange tijd rusten.
Mieke heeft een broer Daan en een zus Trudy, deze maken ook veel dingen mee. Daan vraagt zijn vriendin Anja ten huwelijk en kort na hun bruiloft vertrekken de twee naar Mozambique om daar de mensen in oorlogssituatie te helpen. Daan wordt leraar op een school in het dorp Mapoeto en Anja gaat in het ziekenhuis van Mapoeto op de kinderafdeling werken. Door de oorlog in Mozambique zijn er amper medicijnen en is er een groot tekort aan voedsel. Ook wordt de school waar Daan werkt op een ochtend geplunderd en in brand gestoken en raken er twee leerlingen vermist.

Dan duikt Tom ineens op, hij is een medewerker van de Interkerkelijke Hulporganisatie die voedsel en medicatie in Mapoeto probeert te krijgen. Al gauw raken Anja en Daan met Tom bevriend en na een tijdje lukt het Tom om een lading kisten met voedsel en medicijnen naar Mapoeto te brengen. Omdat Tom over de hele wereld reist en hij plotseling naar Genève toe moet, schrijft Anja naar Mieke toe om aan haar te vragen of zij een hotel voor hem kan regelen als hij op zijn reis naar Genève een paar dagen blijft overnachten in Amsterdam. Mieke regelt dat en na een maand vertrekt Tom vanuit Mozambique naar Amsterdam. Mieke en Tom kunnen het erg goed met elkaar vinden en Mieke wordt zelfs een beetje verliefd op Tom. Maar na een paar dagen reist Tom verder en omdat hij op zoveel verschil-lende plaatsen werkt kan hij niet schrijven met Mieke en dus hoort ze ook niets meer van Tom. Trudy, Mieke's zus, heeft ook veel problemen want haar man Jaap vertrekt plotseling uit huis en laat Trudy met de kinderen, Lideke en Adriaan, achter. Mieke trekt een tijdje bij haar zuster in en helpt haar met de verzorging van haar twee kinderen. Als Jaap op een dag de kinderen plotseling komt ophalen en ze pas erg laat in de avond weer terug brengt, wordt Trudy erg boos. Zij wil dat er een bezoekregeling komt. Langzamer-hand gaat het toch weer beter met het gezin en Mieke gaat weer terug naar haar eigen huis.
Mieke is erg goed bevriend met de pastoriebewoners Henny en Joop. Deze hebben een kleinkind gekregen en Henny wil dolgraag haar nieuwe klein-kind zien, maar dan moet ze wel naar Canada toe, want daar woont haar dochter met haar man. Omdat Henny absoluut niet alleen wil gaan, vraagt ze Mieke mee te gaan. Mieke wil dit wel want ze wil op zoek gaan naar de Canadees John, van wie zij misschien het kind zou zijn. Eenmaal in Canada overnachten Henny en Mieke in een hotel genaamd "The Dutch Mill". Toevallig is daar een reünie van Canadese oud-soldaten en Mieke raakt in gesprek met twee van hen. Ze vraagt hen of ze misschien ene Canadese oud-soldaat John kennen. Een van de mannen laat een lijst met vele Canadese soldaten aan Mieke zien; op die lijst staat ook de naam van John McLyric. Een van de mannen belt deze John op en het blijkt dat hij inderdaad een relatie heeft gehad met Annemarie Evers, Mieke's moeder. Er wordt een afspraak gemaakt in Montréal en na twee dagen komt Mieke daar aan. In het Holiday Inn hotel ontmoet ze John en het blijkt dat hij vroeger veel met Mieke's moeder schreef, maar dat hij na een tijdje al zijn brieven "afzender retour" kreeg. John heeft de brieven mee en als hij ze aan Mieke laat zien dan vertelt zij hem dat dat niet haar moeders handschrift is die de tekst afzender retour heeft geschreven, maar dat van tante Bets. Langzaam wordt het John allemaal duidelijk en als Mieke hem ook nog verteld dat haar tante had verteld dat John haar vader zou zijn weet John helemaal zeker wat er is: Mieke's tante heeft alles verzonnen uit jaloezie!

Verhaalanalyse

Titel: Brieven zonder antwoord

De titel zegt iets over het onderwerp van het boek, namelijk de brieven die door Mieke worden gevonden en waar een heel verhaal achter blijkt te zitten. Hoewel het boek gaat over veel verschillende dingen, keren de brieven uiteindelijk weer terug als hoofdonderwerp.

Soort verhaal: Familieverhaal

Dit boek is een familieverhaal want er wordt een hele familie bij betrokken. In dit geval is het de familie Laan, bestaande uit Mieke, Daan, Trudy, echtgenoten Anja en Jaap en kinderen Lideke en Adriaan. Ook is er een stukje over de oorlog in dit boek maar dat is zo klein dat je het boek geen oorlogsverhaal kunt noemen.

Gebeurtenissen: Probleem en hoofdlijn

Het probleem van de hoofdpersoon, in dit geval Mieke, is dat ze na het verhaal dat haar tante aan haar verteld heeft niet zeker meer is of haar vader nu wel haar echte vader is. Ze wil wel op zoek gaan naar haar mogelijke echte vader maar daar heeft ze helemaal geen tijd voor. Dus hierdoor blijft ze telkens met veel vragen zitten.

Hoofdlijn in 6 stappen:

Mieke's tante Bets vertelt iets aan Mieke waardoor ze erg onzeker wordt.

Mieke wil nog veel aan haar tante vragen, maar dit wordt onmogelijk als deze overlijdt.

De man naar wie Mieke op zoek is woont in Canada en Mieke heeft geen tijd en geld om daar heen te gaan en John te gaan zoeken.

Mieke krijgt het zo druk dat ze helemaal niet meer aan zichzelf denkt en ze zo het verhaal dat haar tante haar vertelde over John, langzamerhand vergeet.

Plotseling krijgt Mieke de kans om met Henny mee te gaan naar Canada en daar op zoek te gaan naar John.

In Canada ontmoet Mieke in het hotel 2 mannen die haar aan het adres van een John kunnen helpen, een van deze mannen maakt een afspraak met die John voor Mieke. Na de ontmoeting met John wordt alles veel duidelijker voor beide.

Begin en einde van het verhaal:

Het verhaal begint met het verhaal dat tante Bets aan Mieke vertelt en waardoor ze aan veel dingen gaat twijfelen. Uiteindelijk loopt het verhaal ten einde doordat Mieke John ontmoet en hij voor veel opheldering zorgt en Mieke niet langer hoeft te twijfelen.

Hoofdpersonen:

Mieke, Daan, Anja, en Trudy.

Andere personen:

Jaap, Henny, Tom en John.

Karakters:

Mieke, Trudy, Jaap,

Types:

Daan, Anja, Henny, Tom en John.

Beschrijving hoofdpersonen:

Mieke:

Mieke is ongeveer 30 en is alleenstaand. Ze is een erg verlegen vrouw, maar naarmate je verder leest wordt ze steeds opener. Mieke is tenger en heeft vaak opgestoken haar, haar ogen zijn bruin. Ze komt uit een simpel gezin, haar vader was leraar en zijzelf werkt vrijwillig in een opvangtehuis. Aan het einde van het verhaal is Mieke veel actiever en enthousiaster dan aan het begin. Mieke's broer is Daan en haar zus is Trudy.

Daan:

Daan is ongeveer 25 en hij gaat trouwen met Anja. Hij draagt altijd een rondmetalen grijs brilletje op het puntje van zijn neus. Daan is erg geïnte-resseerd in de biologie en de natuur en hij gaan dan ook lesgeven in biologie in Mozambique. Daan is altijd enthousiast en zijn gedrag verandert amper, hij wordt alleen wel harder van het leven in Mapoeto.

Anja:

Anja is net als Daan rond de 25 en gaat dus ook trouwen. Zij is gek op kinderen en gaat daar ook liefdevol mee om. Ze is stevig gebouwd en heeft kort haar. Ze schrijft ook veel naar Mieke. Zij leert wel hoe je zuinig kunt zijn op medicijnen en voedsel als er maar weinig is. Anja kan zichzelf goed verweren en laat zich niet op de kop zitten.

Trudy:

Trudy is getrouwd met Jaap en ze is in het begin erg afhankelijk van hem. Als Jaap vertrekt wordt ze een stuk zelfstandiger. Ze heeft 2 kinderen, Lideke en Adriaan die door haar alleen verzorgd worden. Trudy is begin 40 en draagt altijd donkere jurken.

Beschrijving andere personen:

Jaap:

Jaap is eind 40 en gokverslaafd. Plotseling verlaat hij Trudy en zoekt hij z'n kinderen ook niet meer op. Maar langzamerhand komt het toch wel weer goed. Jaap is stevig en groot en wordt als een aardige, zorgzame, liefheb-bende man gezien door veel mensen. De werkelijkheid laat wel iets anders zien.

Henny:

Henny is bijna 60 en is getrouwd met Joop. Ze heeft 3 kleinkinderen, Hanny, Job en Thomas; deze wonen in Canada. Het is een erg emotioneel persoon en bij elke kleine gebeurtenis schiet ze al vol met tranen.

Tom:

Tom is eind 30 en ontwikkelingsmedewerker. Hij reist veel en ziet er daardoor wat ruig uit. Hij kan urenlang verhalen vertellen over wat hij allemaal meegemaakt heeft en hij zet zich altijd voor mensen in.

John:

John is ongeveer 70 en was soldaat in de 2e WO. Hij is Canadees en heeft een relatie gehad met Mieke's moeder Annemarie Evers.

Tijd waarin het verhaal afspeelt:

Dit verhaal speelt zich af ongeveer 50 jaar na de 2e WO.

Tijd tussen begin en eind:

Ongeveer 1 jaar.

Hoe is het verhaal verteld:

Het is een niet-chronologisch verhaal want het het begint midden in de gebeurtenissen. En af en toe lees je ook wat er eerder is gebeurd. Vervol-gens keert het verhaal weer terug naar het moment waarop de terugblik begon.

Sprongen in de tijd:

Er worden veel sprongen in de tijd gemaakt, bijvoorbeeld:"John vertrok een maand later". Vaak zijn het sprongen van een week of een paar dagen.

Vertelwijze:

Door de ogen van een alwetende verteller beleef je het verhaal. Deze maakt je van iedere persoon duidelijk wat diegene denkt, ziet en doet. Het is dus geen ik-verhaal.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en in Mozambique. In Amsterdam wonen Trudy en Mieke en ook Tom komt daar logeren. In Mozambique, Mapoeto, werken en leven Anja en Daan. Ook speelt het verhaal zich af in Canada, op het moment dat Mieke daar op zoek gaat en dat Henny haar kleinkinderen opzoekt.

Onderwerp:

Het voornaamste onderwerp zijn de brieven die Mieke vindt, maar ook het werk dat Anja en Daan verrichten neemt behoorlijk wat hoofdstukken in beslag.

Bedoeling/boodschap:

Ik denk niet dat de schrijfster een bedoeling heeft met dit verhaal. Ze wilde waarschijnlijk gewoon een goed boek schrijven. Er was ook geen duidelijke boodschap die ik heb kunnen ontdekken waarmee zij misschien iets duidelijk wilde maken.

Taal:

Ik vond het taalgebruik niet al te moeilijk, alleen kwamen er soms wel ouderwetse woorden in voor. Het is op een heel volwassen wijze geschre-ven. Er zijn maar weinig beschrijvingen aanwezig van de hoofdpersonen en de gebieden waar het boek afspeelt. Er zijn wel veel dialogen aanwezig onder vooral de hoofdpersonen.

Mijn mening:

Het boek vond ik erg leuk om te lezen, alleen snap ik niet helemaal waarom de titel (brieven zonder antwoord) zo is. Er komt alleen aan het begin en het einde een stuk voor over de brieven, dat is bij elkaar nog geen 2 hoofdstukken. Het was wel moeilijk om sommige dingen te begrijpen want er zitten veel volwassen uitspraken bij, maar toch vond ik het boek goed.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen