U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Eigen Contact Met God Via De Stemmen - Jeanne D'arc Ingezonden Door: Kobe De Koe Categ.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1188 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Geschiedenis en het aantal woorden bedraagt 1129 woorden.

JEANNE D’ARC

Haar jeugd :

Jeanne d’Arc werd geboren op 6 januari 1412 te Domrémy en ze overleed te Rouen op 30 mei 1431.Ze werd amper 19 jaar.Haar moeder heette Isabelle Romée en haar vader Jacques Darc.Jeannes echte naam was Jehanne Darc.Ze kwam uit een gezin met 5 kinderen: Jacquemin,Jean, Pierre, Catherine en Jeanne zelf.Het gezin was een echt boerengezin, maar ze waren wel rijker dan de andere boeren.Jeanne werd tijdens de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk geboren.In haar jeugd was Jeanne een sil en serieus meisje. Ze hielp haar moeder met het huishouden.Haar missie :

Eigenlijk was Jeanne een meisje zoals alle andere meisjes, maar dat veranderde toen ze 13 jaar was.Jeanne, die heel religieus was, beweerde stemmen te horen van de heiligen Michaël, Catharina en Margaretha. Zij zeiden dat het land van de Engelsen bevrijd moest worden.In 1429 zocht ze, gekleed als man om zich te beschermen tegen onkuise bejegingen, de dauphin op met als doel hem ervan te overtuigen de strijd op te voeren. Hij liet haar eerst ondervragen door kerkelijke gezagsdragers. De gezagsdragers verdachten haar van ketterij.Jeanne, gekleed als man, wist met haar vroomheid, zelfvertrouwen en enthousiasme de Franse troepen in de stad nieuw vertrouwen te geven.De Engelsen werden verslagen op 8 mei, dit succes van Jeanne sprak in heel het land tot verbeelding. De dauphin liet hem door Jeanne overtuigen dat het tijd was zich te laten kronen.Daarvoor moest Reims veroverd worden, de stad waar traditioneel koningen gekroond werden.Zonder veel moeite slaagde Jeanne erin om Reims te veroveren, de dauphin werd op 17 juli tot koning Karel VII gekroond.Het einde van haar kort leven :

Tijdens de bestorming van Parijs raakte Jeanne gewond en kort daarop werd ze door haar tegenstanders in Compiègne gevangen genomen.Later werd ze aan de Engelsen uitgeleverd.De Engelsen waren er erg op gebrand haar als heks en ketter neer te zetten. De Engelsen brachtten haar in februari 1431 in Rouen voor de inquisitie, dat is de kerkeljke rechtbank. Ze werd beschuldigd van het weglopen uit het ouderlijk huis, het ontkennen van het kerkelijk autoritair (eigen contact met God via de stemmen), poging tot moord( ze sprong uit een toren om te ontsnappen)en het dragen van mannenkleren. Ze gaf niets toe totdat ze haar bedreigde met marteling, dan trok ze haar verklaring over het horen van stemmen in.Hierop werd ze veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.De rechters constateerden dat Jeanne wederom in overtreding was en verklaarden haar nu tot ketter, een misdrijf dat tot de brandstapel leidde.Karel VII, die zijn koningschap aan haar te danken had, deed geen enkele moeite om haar te bevrijden. Op 30 mei 1431 werd ze verbrand op de oude markt te Rouen. Nadat ze overleden was, werd het vuur gedoofd en haar deels verkoolde lichaam werd aan de omstanders getoond, om te laten zien dat ze inderdaad een vrouw was. Daarna werd het vuur weer aangestoken. Haar as werd in de Seine gestrooid. De processtukken zijn bewaard gebleven. Er komt een beeld uit naar voren van een eenvoudig boerenmeisje dat soms antwoord moest geven op ingewikkelde theologische vragen, zonder rechtsbijstand. Op 7 juli 1456 werd Jeanne d’Arc door paus Callistus III gezuiverd van naam. Paus Benedictus XV sprak Jeanne d’Arc op 16 mei 1920 heilig.Honderdjarige oorlog

Oorzaak:

De oorzaak van de honderdjarige oorlog is een dynastiek conflict. Toen Karel IV (de toenmalige franse koning) stierf had hij geen opvolgers en de kroon werd doorgegeven aan Filips VI. De engelse koning ( Eduard III) had daar eerst geen problemen mee en deed zelfs leenhulde bij Filips VI. Engeland was bang dat Filips VI het gebied bij Guyenne in beslag te nemen, want de Franse koning had interventies ondernomen in Vlaanderen en Schotland (dit zijn gebieden waar Engeland veel handel mee drijft). Daarom nam Eduard III zijn aanspraken terug op in 1337. Filips dreef zijn willetje door en nam het Gebied Guyenne in beslag. Dit had hij beter niet gedaan want hierna volgden heel wat militaire conflicten in Frankrijk.Wat?:

De honderjarige oorlog is een oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Deze oorlog is zeer belangrijk in de geschiedenis, want in de periode van die oorlog valt de handel in West-Europa stil en word de rivaliteit tussen de Engelsen en de Fransen nog maar eens benadrukt. Wat heeft dit met Jeanne d’Arc te maken denkt u nu wellicht, wel zij was diegene die toen Frankrijk op het punt stond te verliezen de touwtjes in handen nam en de franse eenheid herstelde en rake klappen uitdeelde naar de Engelsen. De honderdjarige oorlog is onderverdeeld in drie grote fasen.De eerste fase, 1337-1380:De eerste fase was eigenlijk een grote tegenslag voor Frankrijk. Omdat Engeland landingsplaatsen nodig had aan de kust sloot England alianties mat Vlaanderen, Brabant en de Duitse Keizer. De Engelsen behaalden de eene overwinning na de andere: Bij sluis (op zee, 1340), Crécy (1346) en piotiers (1356). Op 4 aug. 1347 veroverden de Engelsen zelfs de vesting Calais (zie kaart). Na deze overwinningen door de Engelsen werden de Fransen nog dieper de afgrond in geduwd met de pestepidemie van 1350, plunderende legerbendes,… . Niet verwonderlijk dat de bevolking in paniek raakte. Nadat in 1358 de boeren ook in opstand gekomen waren (de Jacquerie) kon Frankrijk even bekomen en kon de dynastie zich herstellen. Er werd ook een nieuwe Franse koning aan gesteld: Karel V, die kon een deel van de veroverde gebieden terug innemen.De tweede fase,1380-1429:

De tweede fase zag er heel anders uit. Karel V stelde zijn zoon aan als nieuwe koning. Maar in 1392 vertoonde Karel VI tekenen van krankzinnigheid die er voor zorgde dat hij dwaze dingen deed. Frankrijk was dan ook nog eens het slachtoffer van een burgeroorlog. Doordat de regering hun macht verloor, brak er in 1413 ook nog een volksopstand uit. Ondertussen gingen de Engelsen door met veroveren. Hendrik V (de nieuwe Engelse koning) overwon in 1415 Azincourt en palmde in 1418 Normandië in. Dan kwam er een nieuwe Franse leider op de Dauphin (de latere Karel VII). Op het einde van de tweede fase had Engeland al een heel deel van Frankrijk in handen. (Tijd dat Jeanne d’Arc ingrijpt)De derde fase,1429-1453:

Dit is de fase waarin ons onderwerp voor het werkje in voorkomt. De kansen keerden in deze fase. Jeanne wist de Dauphin te overtuigen en kreeg een leger, met dit leger veroverde ze op 8 mei 1429 Orléans en in Juni had ze de gehele streek Champagne bevrijd. In juli liet zij de Dauphin in Reims tot koning kronen, het Franse een heidsgevoel was hesrsteld. Maar toen werd ze gevangen genomen … (zie bij Jeanne d’Arc). Karel VII maakte van zijn macht gebruik en heroverde zijn gehele rijk. We kunnen dus besluiten dat Jeanne d’Arc Frankrijk heeft gered: Jeanne kwam, overzag en overwon.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen