U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Carry Slee - Spijt!.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=400 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 819 woorden.

Bibliografie
Aantal blz.: 144
Aantal hoofdstukken: 21


Samenvatting
Inhoud:

David Smit zit in de tweede klas van de middelbare school. In zijn klas zit ook Jochem Steenman. Dat is een dikke jongen die vreselijk gepest wordt. De grootste pestkoppen zijn Sanne, Justin en Remco. Ook de gymnastiekleraar Tino van Dijk doet flink mee aan het getreiter.
David vindt het vreselijk voor Jochem. Hij doet dan ook niet mee, maar zegt er evenmin iets van. Hij is bang dat ze hem dan ook te pakken zullen nemen. Als David op een dag een Frans boek bij Jochem thuis gaat terugbrengen, komt hij erachter dat Jochem het gepest voor zijn ouders verborgen houdt. Een tijdje later ontmoet David Jochems moeder bij de bibliotheek. Ze vertelt dat ze het leuk vindt dat haar zoon elke middag bij hem thuis huiswerk maakt. David kan zijn verbazing verbergen, maar vraagt Jochem de volgende dag om uitleg. Die wil hij niet geven. David besluit Jochem te volgen. Hij komt erachter dat Jochem elke middag een krantenwijk voor Justin loopt. Justin beloofde hem dan dat het getreiter ophield. David zegt dat hij er niets van gelooft. Hij zweert dat hij Jochem zal helpen als de treiterkoppen hun woord niet houden.
David is al een tijdje verliefd op Vera, maar durft geen verkering te vragen. Hij besluit de knoop door te hakken op het klassenfeest. Maar David heeft te lang gewacht: Die avond ziet hij dat Vera met Youssef staat te zoenen. Hij is razend.
Jochem is ook op het feest. De pestkoppen proberen hem dronken te voeren. Ze pakken hem vast en gieten likeur in zijn keel. Jochem vlucht naar buiten waar hij moet overgeven. Sanne, Justin en Remco willen hem door zijn eigen kots rollen maar hij rukt zich los. David ziet het gebeuren. Als Jochem hem ziet, roept hij om hulp. Maar David is zo woedend dat hij Vera kwijtgeraakt is, dat hij geen aandacht voor Jochem heeft en zegt dat hij moet oprotten.
De volgende morgen komt de conrector de klas in en zegt dat Jochem die nacht niet is thuisgekomen. David belt een kennis van Jochem. Die weet waar hij zich vaak verstopt als hij zich rot voelt. In een afgelegen caravan is Jochem niet, maar op een meer in de buurt zien ze zijn tas drijven. Ze alarmeren de politie, die duikers inschakelt. Kort daarop wordt het verstijfde lichaam van Jochem opgedoken.
De verslagenheid is groot en de schoolleiding zoekt alles tot de grond toe uit. De pestkoppen worden van school gestuurd en Davids klas wordt tijdelijk geschorst. David voelt zich schuldig en is vreselijk in de war. De dood van Jochem schudt iedereen wakker en zet iedereen aan het denken over het pesten op scholen. David zet met de andere redactieleden van de schoolkrant een artikelenreeks op en ze openen een telefonische hulplijn. Aan het eind van het verhaal gaat de verkering tussen Vera en Youssef uit en maakt Vera David duidelijk dat ze graag met hem wil gaan.

Mening:

Ik vind het boek “Spijt !” een heel mooi boek. Ik kan mij heel goed voorstellen hoe Jochem zich voelde toen hij steeds weer gepest werd. Toen ik het boek las vond ik Jochem ook wel een slappeling omdat hij alles over zich heen liet komen en nooit eens van zich afbeet. Ook is het wel vreemd dat hij nooit bij volwassenen om hulp heeft gevraagd. Ik vind het ook vreselijk stom van die gymleraar dat hij meedoet aan die pesterijen en het vaak zelfs aanspoort. Hij heeft er dan later spijt van maar dan is het wel te laat.
Het boek heeft twee hoofdpersonen. Naast Jochem is het ook David waarvan de gevoelens uitgebreidt beschreven zijn.
In sommige boeken kun je wat leren maar datgene zit dan wel verborgen. Bij dit boek is dat totaal niet. Dit boek leert je, dat als er pesters in je klas zitten, je hier meteen iets van moet zeggen en niet bang moet zijn om zelf de dupen te worden anders kan het heel nare gevolgen hebben. Ik kan best begrijpen dat het moeilijk is om er alleen iets van te zeggen, maar er zullen vast nog meer kinderen zijn met dezelfde mening. Door samen te werken gaat het een stuk makkelijker. Ik had ook veel bewondering voor Nienke , de vriendin van Jochem van de vorige school, die altijd Jochem hielp totdat hij ging verhuizen. Nienke trok zich niets aan van al die treiterkoppen en kwam altijd voor Jochem op.
Op het einde van het boek vond ik het toch wel spannend toen ze Jochem, die die avond niet thuis was gekomen, gingen zoeken.
Ik vind het een heel goed boek omdat alles zo duidelijk soms zelfs hard beschreven wordt. Door al het walgelijke getreiter kon je heel goed meeleven met Jochem. Zo’n misdaad is moeilijk te straffen. Toch vind ik dat Tino, de gymnastiekleraar, ook van school gestuurd had moeten worden en niet alleen Sanne, Justin en Remco.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen