U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Huib Billiet - Vreemde Vogels Op Cuba.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=9689 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 927 woorden.

Vreemde vogels op Cuba, geschreven door Huib BillietHans mag met zijn vader naar Cuba! Leuk! Zijn vader zal een hele tijd gaan tolken, maar voor de kinderen is er een tochtje naar het strand geboekt. Hun begeleider heet Maravilla Sánchééz. De andere kinderen waren Miguel uit Spanje, Sigrid uit Noorwegen, en Keshar uit Mali. Ze liepen even mee met hun ouders en na de tweede toespraak liepen ze weg en gingen zelf op verkenning uit. Eerst naar Maravilla haar oma. Nogal bijgelovig. 's Avond gaan ze naar een feest bij Maravilla haar ouders. Dan komen ze Thomas tegen. Aan hem vertellen ze over het plan om naar het strand te gaan. Thomas vind dat niks. Hij stelt hun voor om door het binnenland te reizen. Ook hun ouders blijken dat goed te vinden. Thomas bemachtigd een oude legerjeep (hij beweert dat Fidel Castro er de revolutie mee heeft gewonnen) en daarmee gaan ze op pad. Ze konden niet allemaal zitten, dus ging Hans maar op de plek waar vroeger de mitrailleur zat zitten. Hij dacht er hooguit het einde van de straat mee te bereiken. Maar het verhaal gaat door. Op de grootste verkeersader kwamen ze drie keer een tegenligger tegen (vanwege de sancties op olie). Thomas vertelde hun over het bijgeloof en over de provincies etc. Daarna gaan ze in een toeristisch dorpje een duik nemen in het zwembad. ‘s Avonds gingen ze bij een krokodillenkwekerij kijken. De volgende dag begon het te stortregenen, maar na tien minuten scheen de zon weer. Ook ging het over Columbus. Ze kwamen namelijk aan bij de plek waar die het eiland voor het eerst had gezien. Die avond zagen ze dat Amerika was ontdekt door Afrikanen. Een paar dagen later stuitten ze op een heleboel krabben die de weg versperden. Ze moesten eroverheen! Toen ze in Mayari aankwamen werd er direct een feest georganiseerd.

De volgende morgen kwamen ze een oude chinees tegen. Die gaf hun het idee om de Toa af te varen (een riviertje). Thomas was ertegen, maar de rest vond het wel wat.

Dus ze gingen. Die gekke ‘hi ho’ chinees (Mongo) had een baal bagage van een kuub bij zich, maar niemand maakte zich er zorgen om. Ze gebruikten oude boten van een Zweedse expeditie. 10 jaar oud! Plakken! Thomas gaat door het bospad, en de rest over de rivier. Ze zouden elkaar elke dag tegen komen.

Dan gaan ze weg. Het eerste stuk is ondiep, dus ze moeten steeds duwen. Daarna komen ze in een stroomversnelling en kantelde de tweede boot. Inzittenden en bagage kwamen op de oever terecht. Ze gingen bij een dorpje slapen. De dag daarna kwamen ze bij de sprong. Maar voor de sprong ging het water heel snel stijgen zodat ze heel erg hard gingen. Ze kwamen er net iets te laat achter dat ze nog maar enkele meters hadden voor de sprong. Hans hield een boom vast, maar het touw knapte! Sigrid en Keshar zaten er nog in! de boot konden ze vast houden, maar Sigrid en Keshar waren naar beneden. Ze hadden de hoop opgegeven. De gekke chinees was ook al verdwenen. Heel even later komen ze Mongo tegen: nadat ze hebben ontdekt dat in zijn zak drugs zat. Ze zagen hem met een geweer in zijn handen. Ze waren helemaal verslagen. Door moesten ze gaan, tot vlak voor de afgesproken kampplaats. Voor drinkwater werd gezorgd met parasietplanten op bomen. Ook ving Mongo lichtkevers. De kinderen maakten plannen hoe ze konden ontsnappen.

De volgende morgen werd het plan uitgevoerd. De fles met lichtkevers boven Mongo zijn hoofd werd kapot geslagen en de kinderen gingen op de vlucht. Toen veranderde Mongo in Osain (een eenogige god met een heel groot oor en maar een arm). Hij pakte een boom op en gooide die in de richting van de kinderen. Mis. Maar toen Hans het geweer greep en in de lucht schoot, ging hij ook schieten. De boot werd lek. Toen gingen ze verdwalen in het oerwoud. Na een poosje zagen ze een paadje en volgden ze dat. Ze kwamen uit bij een indianendorp, en daar waren Sigrid en Keshar!

Keshar had een paar kneuzingen, en Sigrid een snee in haar been. Die had de medicijnman overigens prima behandeld. Ook was het fabeltje uit de wereld geholpen dat indianen waren uitgeroeid op Cuba. En een archeoloog hielp hun uit de droom dat Columbus Amerika had ontdekt. De volgende dag gingen ze met Vincent naar de afgesproken kampplaats, ook al waren ze twee dagen te laat. Hans zwom naar de overkant en terug om een touw vast te maken. Zo konden ze naar de kampplaats toe gaan. Die avond werden de plannen gemaakt om Mongo in te rekenen. Ze zouden een val maken om hem te vangen, met zijn drugs. Hans mocht met Maroya, een indiaans meisje, aan de ene kant van de val zitten, en de rest zat bij de andere drie palmen, die dienst deden als veren. Ze moesten op een bepaald moment de touwen die het net omlaag hielden doorhakken. Dat moment werd aangegeven met een schelphoorn. Op dat moment vloog Mongo in de lucht, en zat hij gevangen in het net. De politie kwam de volgende ochtend aan en waren er heel blij mee: de VS maakte hun toch al uit voor alles wat lelijk is, en daar kunnen ze drugs niet bij gebruiken.

De dag daarop gingen ze naar Baracoa, met twee grote kajakken. In die stad had Thomas voor een vliegtuig gezorgd. De dag daarna zat Hans weer in het vliegtuig naar huis.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen