U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Klaus Kordon - Met Je Rug Tegen De Muur.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=398 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1368 woorden.

Bibliografie
Aantal blz.: 379.


Samenvatting
Onderwerp.

Het boek “Met je rug tegen de muur” speelt zich af in Berlijn en gaat over een gezin in het begin van de tweede wereld oorlog.
Ik vind boeken over de 2de wereld oorlog interessant om te lezen. Ik heb verschillende andere boeken hierover gelezen maar steeds is er wel weer iets nieuws in te vinden. Ook van dit boek heb ik veel geleerd. Alles staat erg nauwkeurig en uitgebreid beschreven. Het gaat grotendeels over de tijd vóór de 2de wereldoorlog, hoe Hitler aan de macht kwam en welke harde maatregelen hij hiervoor gebruikte. Andere boeken gaan vaak over de hele 2de wereld oorlog.
Het boek verliep grotendeels volgens verwachting maar liet voor mij vele vragen open, zoals: wat er in de oorlog zou gaan gebeuren. Soms zaten er verrassende stukken tussen. Het bijzondere aan de uitwerking was, dat het boek uit was toen de oorlog eigenlijk begon en de spanning voor mij bleef.
Het gezin Gebhart was fel tegen Hitler op uitzondering van een zus die getrouwd was met een aanhanger van het nationaal socialisme. Op de manier hoe het verhaal geschreven is sta ik achter de familie Gebhart en ben ik het eens met hun mening.
De discussies van de familie over de keuze van de partijen tegen Hitler werden erg langdradig beschreven. Daar in tegen hadden de Joden, die op allerlei manieren gediscrimineerd werden, van mij meer aandacht mogen krijgen.

gebeurtenissen.

In dit boek staan erg veel boeiende gebeurtenissen die logisch op elkaar volgen. Behalve de discussies die aan tafel gevoerd werden vond ik niets langdradig.
Het boek vind ik soms erg spannend. Dit komt o.a. doordat Hans, de hoofdpersoon, illegaal werkte. Sommige stukken waren schokkend en indrukwekkend. Het gedeelte dat het langste in mijn gedachte is gebleven is de vlucht poging van Helle, de broer van Hans, en zijn vriendin Jutta. Ze werkten in het verzet en dachten dat hun arrestatie niet lang meer zou duren. Ze vluchten daarom over het dak weg. Hans en zijn moeder namen Anna, de dochter van Jutta en Helle, mee zodat zij niet in een weeshuis terecht zou komen. Over dit vertrek hadden ze net iets te lang nagedacht want 5 minuten erna werden ze op het dak aangehouden en meegenomen.
Ook erg spannend vond ik het boek toen Hitler uiteindelijk aan de macht kwam. Omdat Hans tegen Hitler was werd het hem erg moeilijk gemaakt door aanhangers van Hitler. Hij belandde zelfs een keer in een dichtgetimmerde doodskist met een prop oliedoek in zijn mond. Na een uur kwam een andere werknemer hem zoeken. Hij vertrouwde de zaak niet helemaal en verwachtte al dat er met Hans iets mis was. Hans werd bevrijd.
Over zulke spannende gebeurtenissen denk ik zeker wel na. Soms tijdens het lezen of als je het boek net dichtgeklapt hebt. Je vraagt je dan af. Hoe het mogelijk is dat een persoon zoveel mensen meekrijgt om anderen zoveel leed
aan te doen. Je plaatst jezelf ook wel eens in zo’n situatie en denkt? Hoe zou ik dat reageren? Zou ik ook zoveel moed hebben en mij verzetten ondanks al het gevaar?

Personalia

Hans

Hans de hoofdpersoon is echt iemand waar je op zou willen lijken. Hij is erg ondernemend en moedig, waar ik bewondering voor heb. Op het einde van het boek is hij bezig met het werk bij de ondergrondse. Zoiets zou ik zelf niet durven.
Ik vind dat Hans zijn problemen goed oplost door iets te ondernemen. Samen met zijn vriendin Mieze hangt hij bijvoorbeeld een vlag op tegen Hitler. Dit doen ze vlak na de arrestatie van Helle en Jutta. Hiermee laten ze zien dat er ook nog mensen zijn die iets willen en durven te ondernemen tegen Hitler. Ik ben het met de meeste beslissingen van Hans eens behalve, wanneer hij in de fabriek gaat vechten met twee actieve nazie leden. Zijn vriend Willie daagt hen uit maar Hans laat zich meeslepen. Ik zou die twee gewoon genegeerd hebben.

Martha

De zus van Hans is Martha. Martha is lid van de NSDAP dit is de Nationale-Socialistische Arbeiderspartij. De partij die Hilter aan de macht bracht. Ze denkt grotendeels alleen aan zichzelf en heeft er genoeg van om altijd te werken en nog bij de allerarmsten te horen. Ze ziet daarom in Hitler haar toekomst die beloofde dat dit zou veranderen.
Het verschil tussen Hans en Martha is dus erg groot.
Nadat Martha lid werd van deze partij komt ze erg weinig in het boek meer voor omdat het hele gezin Gebhart haar verstoten heeft. Dit kan ik mij moeilijk voorstellen.

Helle en Jutta.

Helle is een bijzonder persoon. Hij is erg fel tegen Hitler. Hij heeft verschillende vrienden die niet zo denken als hij en samen organiseren en ondernemen ze veel tegen Hitler en zijn aanhangers.
Helle probeert Hans te overtuigen om ook een communist te worden maar laat hem wel vrij in zijn keuze. Als Hans uiteindelijk voor de communistische partij kiest in Helle trots op hem. Jutta, zijn vriendin, staat aan zijn kant maar is erg bezorgd. Vooral als Helle s’nachts nog vaak weg gaat om zich bezig te houden met het werk dat in het geheim gedaan wordt om Hitler en zijn mensen tegen te werken. Jutta doet hier niet aan mee. Zij zorgt voor Anne, hun dochter.

Ouders van Hans.

Hans zijn vader heet Rudi en is oorlogsinvalide. Hij mist een arm. Hij zat bij de communistische partij maar is eruit gezet. Dit kwam doordat hij zich teveel bemoeide met het samenwerken van verschillende partijen.
Er zijn verschillende partijen tegen Hitler maar die zijn ook weer vaak tegen elkaar. Samenwerken lukte dus niet. Rudi vond de partij leden te koppig en kon het niet accepteren.
De moeder Hans is altijd erg bezorgd als het gaat over haar kinderen. Ze heeft het er ook erg moeilijk mee als Martha een vriend heeft die lid is van NSDAP
Als iemand anders hulp nodig heeft staat ze altijd voor hun klaar.

Murkel

Murkel is het broertje van Hans en heet eigenlijk Heinz. Murkel is zijn troetelnaam. Hij is nog te klein om de hele situatie te begrijpen. Hij vindt het vreemd dat niemand meer met Martha praat. Als Helle en Jutta opgepakt worden heeft hij dat nauwelijks in de gaten. Dit komt doordat hij het heel leuk vindt dat Anne bij hun mag blijven.

Mieze

Mieze is de vriendin van Hans. Ze is half Joods. Dit wil zeggen dat haar vader Jood is maar haar moeder niet.
Mieze is erg bang voor de toekomst en ze weet niet wat ze moet geloven over alles wat ze hoort over de Joden.Wat zal er met hun gaan gebeuren? Hans vindt haar erg verrassend. Hij leert steeds nieuwe kwaliteiten van haar kennen. Dit zijn vaak maak kleine dingen zoals tafeltennis spelen

De leefregels van het boek en die van mij zijn erg verschillend. De politie bijvoorbeeld is nu min of meer de baas op straat. Toen durfde de politie niet eens meer in te grijpen. Nu zijn we met z’n allen bezig om niet te discrimineren. Toen telde mensen die op een of andere manier afweken van de gemiddelde Duitser niet eens meer mee.
Er zijn, denk ik geen overeenkomsten in leefregels. Een land in oorlog en een land in vrede valt gewoon moeilijk te vergelijken.


Opbouw.

In het boek worden geen grote tijdsprongen gemaakt. Ook wordt er niet steeds teruggekeken in de tijd. De opbouw van het boek is regelmatig en niet ingewikkeld. Het volgt het leven in grote lijnen van de hoofdpersoon. Dit maakt het boek spannend en interessant en niet moeilijk te lezen.
Op het einde blijven veel vragen open. Dit maakt mij nieuwsgierig maar is niet nadelig voor het boek. Nu ik het vervolg boek “de eerste lente” ook ben gaan lezen, krijg ik antwoord op mijn vragen.


Taalgebruik.

Het boek is niet moeilijk te lezen. Moeilijke begrippen en woorden staan achter in het boek. Het is wel vervelend om die elke keer weer op te moeten zoeken. De spanning is dan even weg. Ik vind dat er wat minder discussies over partijen in mochten staan. Deze stukken vervelen mij. Het valt mij op dat Hans zich veel met de politiek bezig houdt op 15 jarige leeftijd. Dit zal ook wel komen doordat zijn vader veel bezig is in de politiek en door de oorlogssituatie. In het algemeen pas het taalgebruik goed bij de personages.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen