U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=397 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1072 woorden.

Bibliografie
Aantal blz. 298.


Samenvatting
Het boek speelt zich af in het jaar 2136. Amsterdam ligt ten zuidoosten van Staphorst. Het regeringscentrum zetelt in Amersfoort. Door een enorme waterkering, een soort muur om een gebied van 7 tot 10 km., kon Rotterdam nog net blijven bestaan. Dit alles komt doordat de zeespiegel in de loop van de jaren is gestegen. Door stormen in 2076 en 2091 komen grote delen van Nederland onder water te staan. De Deltadammen stromen over. Verhogen van dijken en versterken van dammen heeft geen zin meer. Het westen van het land moet geëvacueerd worden.
Dat is de situatie waarin de 17 jarige Richard Maas zich bevindt aan het begin van het boek. Richard ziet hoe twee jongens van ongeveer dezelfde leeftijd een jongen in elkaar slaan. Richard helpt de jongen. Hij heet Westly, het is een kloon. (Een kloon is iemand die ontstaan is uit het levend celweefsel van een celdonor waardoor hij een copie van zijn donor wordt). Na een kort gesprek blijkt dat ze beide in Amsterdam wonen, een stad die 800.000 inwoners telt.
Later ziet Richard dat twee illegalen meisjes in een ondergronds warenhuis worden gearresteerd. Één van hen vraagt in paniek: ”Waarom?”
Richard doet op dat moment niets. Dat blijft Richard dwars zitten dus informeert hij op het politiebureau waar de meisjes zijn.
Als hij later in bed ligt wordt hij wakker gemaakt door zijn vader. Twee politieagentes ondervragen hem over de 2 Vlaamse meisjes. Ze zijn namelijk ontsnapt. Richard wil die meisjes vinden en vraagt aan Wesley of hij hem wil helpen ze op te sporen. Wesley ziet onmiddellijk aan hem dat hij verliefd is op een van de meisjes en biedt zijn hulp aan.
Samen trekken ze er op uit met hun fiets. Ze nemen een tent en andere benodigheden mee. Het eerste stuk gaan ze met de trein naar Eindhoven waar de meisjes zijn ontsnapt. Daar stellen ze zich voor als studenten die met een onderzoek bezig zijn. Zo komen ze meer te weten over de ontsnapping.
Op zoek naar een camping waar ze kunnen overnachten komen ze door een Kolonie “ kortlevers” in de Galgenberg. Kortlevers zijn klonen die mislukt zijn en heel kort te leven hebben. Om de tijd te rekken gebruiken ze “letus”, het is een soort drug.
Rasja een meisje uit de kolonie wil persé mee. Ze beweert dat ze geslagen wordt door Rudo en Alexander. Hoewel dat Rasja van Richard op de camping weg moest duikt ze later toch weer op. Ze is te weten gekomen dat ene Pascal de Vlaming geld verdient voor hulp aan illegalen. De volgende dag gaan ze dus alle drie op zoek naar Pascal. Via hem komen ze bij Raymond Muller terecht. In ruil voor geld vertelt hij dat de meisjes in een schuilplaats op de Lieropse heide zitten. Dichtbij de schuilplaats horen de jongens een vrouw met Pascal praten. Plotseling begrijpt Richard dat hij de meisjes moet waarschuwen. Ze weten niet dat Pascal handelt in genetisch materiaal en daar radeloze illegale mensen voor gebruikt in ruil voor persoonskaarten.
De meisjes Anik en Stefanie en de jongens vluchten weg naar de camping. Daar vraagt hij zijn vader via zijn “ multikom”( telefoon met beeldscherm) de auto te sturen naar een parking waarmee ze naar Amsterdam kunnen gaan.
Die dag zijn Rudo en Alexander daar ook. Zij willen Rasja weer meenemen naar “ de Galgeberg” door ingrijpen van Stefanie mislukt dat. Zo gaan ze met zijn vijven in de auto van Richards vader via de ondergrondse autowegen terug naar Amsterdam.
Om hun achtervolgers, Rudo en Alexander, af te leiden gaan ze vanuit Rotterdam met de boot naar Amsterdam.
Op de boot blijkt voor het eerst dat Anik over bovennatuurlijke krachten beschikt. Als ze weigeren de kapitein van de boot hun persoonskaarten te laten zien, meldt hij de vreemdelingenpolitie van Amsterdam dat hij waarschijnlijk illegalen aan boord heeft. Om dat gevaar af te wenden, schakelt Anik met haar paranormale kracht de motor van de boot uit. Daardoor en door de storm lijden ze schipbreuk. De boot strandt en Wesley verdrinkt op een haar na. Hij moet zelfs gereanimeerd worden.
Na een barre tocht komen ze uiteindelijk aan bij de parking, waar ze in de inmiddels gearriveerde auto van de vader van Richard stappen. Later merken ze dat de auto van Rudo en Alexander hen achtervolgt. Ze proberen of de schoolmentor van Richard, Silvester een oplossing weet. Hij moet Pascal en Rudo misleiden. Dat mislukt , en uiteindelijk worden ze allemaal opgepakt en lijkt alles tevergeefs te zijn geweest.
Op aandringen van de vrouw van Silverster probeert Richard er nog alles aan te doen om de meisjes vrij te krijgen. Dit lukt gelukkig nog nadat Wesley dreigt met het inschakelen van het BIAC.
De meisjes komen vrij. Rasja mag bij Claus en Angeline blijven. Anik wordt niet uitgewezen omdat er anders wellicht weer experimenten met haar paranormale kracht zullen plaatsvinden. Zij gaat voorlopig bij Sylvester wonen. Tot groot verdriet van Richard moet Stefanie echter terug naar Vlaanderen maar ze spreken gelijk af elkaar nog vaker te zullen zien.

Mening:

Het boek “Niemand houdt mij tegen” is een vlot verteld en mooi verhaal. Het is een Sciene - Fiction. Meestal houd ik daar niet zo van maar dit boek is voor mij niet onwerkelijk en veelal erg interessant. Bijv. de auto’s die je niet hoeft te besturen maar die je moet programmeren. Ze benoemen ook plaatsnamen die voor mij heel bekend zijn, zoals Eindhoven en de Lieropse heide.
Soms is het verhaal moeilijk te begrijpen doordat er veel nieuwe benamingen, zoals Multicom, BIAC en klonen in voorkomen. Je haalt ze gemakkelijk door elkaar. Ze worden echter weer snel duidelijk gemaakt door de tekst die er op volgt. Ook de verandering van Nederland was in het begin erg verwarrend. Ik had meerdere malen het landkaartje nodig om het verhaal verder te kunnen volgen.
Sommige stukken waren daar en tegen weer erg voorspelbaar bijv. de achtervolgingen per auto.
Ik vond het stuk waarin Wesley na de schipbreuk bijna verdronk harstikke spannend en ik begreep er niets van dat hij erna zo blij en gelukkig was, ook al had hij nog zoveel problemen.
Ik had niet verwacht dat Stefanie niet in Nederland mocht blijven omdat ze in België niet bedreigd werd. Ik had het gewoon door het verhaal heen vergeten.
Het boek is voor mijn leeftijd geschreven ook al vond ik het soms nogal moeilijk en erg dik. Meestal lees ik dunnere boeken.
Als ik voor dit boek een punt moest geven zou het een 9 zijn.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen