U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Terlouw - De Kloof.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=396 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1366 woorden.

Bibliografie
Jaar van verschijning: 1995.


Samenvatting
De hoofdpersoon van dit boek is Ginder. Hij woont in het land Bergen in het plaatsje Lovendaal. Het land Bergen bestond vroeger uit Berg en Dal maar na een grote aardbeving ontstond er een kloof midden door het land. Hierdoor verslechterde de communicatie tussen deze twee delen en ontstonden er twee verschillende landen, Bergen en Dal.
Ginder woont samen met zijn moeder en grootmoeder in een huis. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn vader is in Dal gaan wonen.
Nadat hij zijn diploma heeft gehaald gaan ze met de hele klas op kamp. Dit is allemaal heel gezellig totdat hij een telegram krijgt met de mededeling dat zijn oma gestorven is. Hij schrikt erg van dit bericht en gaat zo snel mogelijk naar huis. Thuis gekomen van het kamp is grootmoeder al begraven.
Zijn grootmoeder was een bijzonder persoon. Hij was erg aan haar gehecht. Ze was technisch ingenieur, wat in die tijd niet veel voor kwam. Voordat ze stierf had ze aan Ginder verteld dat ze een geheim had. Dit geheim had ze in haar schriften opgeschreven en Ginder zou deze mogen lezen naar haar dood.
Wanneer Ginder deze schriften wil gaan bekijken, komt hij er achter dat zijn moeder ze op heeft geruimd en dat ze al op de vuilnisbelt liggen. Hier vindt Ginder twee flarden van bladzijden. Op deze bladzijden staan enkele halve woorden die hij niet helemaal kan ontcijferen. Hij kan er wel uit opmaken dat het gaat over de kloof tussen Bergen en Dal. Hij is nu erg nieuwsgierig geworden maar hij kan er op dit moment nog niets mee.
Omdat Ginder nog geen plannen heeft voor zijn verdere toekomst besluit hij voor een paar maanden naar zijn vader in Dal te gaan. Dit is een hele onderneming. Zijn moeder schrikt hiervan maar ziet in dat Ginder's besluit vast staan. Hij moet met een karavaan door de woestijn om de kloof heen. Deze reis duurt minstens 14 dagen. Tijdens deze reis ontmoet hij veel mensen. Zoals Joren Verloren, hij is dichter en een goochelaar Escamo. Verder Domen Compagne, die gewond was en een dochter heeft van Ginder's leeftijd die hij op gaat opzoeken.
In Dal aangekomen gaat hij naar het adres van zijn vader. Hij ziet meteen dat Dal en minder ervaren stad is dan Bergen. Zijn vader die hem niet verwacht heeft ontvangt hem hartelijk. Hij mag blijven overnachten zolang hij maar wil.
Als zijn vader moet werken gaat hij de stad verkennen en langs bij Domen Compagne. Domen is niet thuis, Ginder ontmoet zijn dochter Barbara. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en brengen veel tijd samen door. De moeder van Barbara is pas overleden. Ze denken dat ze opzettelijk is overreden. Door deze omstandigheden denkt Ginder weer aan het schrift en het geheim van gootmoeder. Dit brengt hem ertoe met de ouders van Doeve Bouwmeester te gaan praten. Doeve Bouwmeester is een man die direct na de aardbeving heeft geprobeerd een brug over de kloof te maken. Iedereen geloofde erin dat er een brug zou komen maar plotseling verdween toen Doeve Bouwmeester. Het bleef een raadsel maar niemand wist precies wat er gebeurd was.
Douve bleek een pleegkind te zijn geweest. Ginder ontdekte het eerste verband tussen de overblijfselen van het schrift en Doeve. In het schrift ontcijferde hij adoptie- ongehuwde moeder. Hij maakte nog verschillende vreemde situaties mee die allemaal verband konden hebben met het verhaal uit het schrift van grootmoeder. Zo werd hij tijdens een wandeling in het ravijn geduwd. Hij kwam gelukkig op een steen terecht, zodat hij niet helemaal in de diepte verdween. Ook Joren Verloren gedroeg zich erg vreemd. Hij bezocht ook de pleegouders van Doeve Bouwmeester en informeerde naar hem.
Toen Ginder weer terugreisde naar Bergen ontdekte hij dat de vader van Barbara onder het verband helemaal geen wonden had. Ook gedroeg hij zich vreemd en het was voor Ginder duidelijk dat hij niet de echte vader van Barbara was. Later bleek dat hij Swankhuizen heette en in het complot zat dat tegen de bouw van een brug over de kloof was.
Een Karavaan later reist Barbara, die verliefd is geworden op Ginder, ook naar Bergen toe. In Bergen informeert Ginder Barbara. Ginder vindt dat meerdere personen zich vreemd en verdacht gedragen.
Als ze naar een voorstelling van de goochelaar Escamo gaan ziet Ginder dat Swankhuizen een briefje in zijn zak krijgt geduwd krijgt. Via de goochelaar die het briefje uit de zak weet te halen komt hij er achter wat erop staat: 042315 Varenbaan. Hiermee gaat hij naar de politie, die hem niet kunnen helpen. Joren Verloren, die een detective bleek te zijn, kon dit wel en was ook op zoek naar Doeve. De cijfers bleken een dag en tijd te zijn. De naam een straatnaam. Toch klopte het niet helemaal. Later ontdekte Ginder via het schrift van grootmoeder de oplossing. Hij ging alleen naar de bewuste plek. Daar was een bespreking. Hij hoorde de mannen zeggen dat ze naar het landhuis in Kalander gingen. Ginder wist achter op de koets mee te rijden. Toen koets tot stilstand kwam in het koetshuis verstopte Ginder zich. Hij ontdekte daar een grot en net voor hij een ijzeren deur wilde open doen werd hij neergeslagen door Swankhuizen. Toen hij bijkwam zat hij in een kamer bij Doeve Bouwman.
Barbara was erg ongerust geworden ging op onderzoek uit en kwam er achter dat hij ergens in Kalander moest zijn. Ze ziet bij toeval Swankhuizen die inmiddels gezocht wordt door de politie. Ze waarschuwen de politie en door huiszoeking vinden ze de grot waarin Doeve en Ginder zitten. Alles wordt nu heel duidelijk. De aanleiding van dit complot is dr. Villerius. Hij is een rijk en bekend persoon en staat hoog aangeschreven. Hij was tegen de bouw van de brug omdat zijn welvaart in Bergen erg achteruit zou gaan. Hij heeft mensen in dienst genomen om dit op een wrede manier tegen te gaan. Doeve bleek de zoon te zijn van grootmoeder. Daarom had ze de ontwikkeling van het bouwen van de brug en de vreemde verdwijning van Doeve zo goed bijgehouden. De bevolking van Bergen was erg blij Doeve weer te zien en hij was vast van plan het bouwen van de brug door te zetten, maar eerst ging hij naar zijn pleegouders in Dal.

Titel verklaring;

De titel ‘de kloof’ is eigenlijk heel duidelijk. Veel mensen lijden eronder dat er een kloof tussen bergen en dal is ontstaan. Veel families zijn er door gespitst en er bestaan bijna geen comunicatiemiddelen tussen de twee delen. Eigenlijk gaat het hele verhaal over Doeve Bouwman die van plan is een brug over de kloof te bouwen en zo er voor te zorgen de mensen weer meer contact kunnen hebben.

Eerste persoonlijke reactie:

Het boek, de Kloof, is een mooi en boeiend boek. Het is spannend doordat het geheim van de grootmoeder van Ginder pas heel laat in het boek ontcijferd wordt. Het maakt je nieuwsgierig waardoor je steeds verder wilt lezen en het boek ongeveer in een ruk uitleest.
Er staan enkele ontroerende stukken in zoals, Barbara’s ouders die beide dood zijn en waarvan later bekend wordt dat ze vermoord zijn. Ook het stuk waarin ontdekt wordt Doeve Bouwmeester nog leeft, en zijn plannen over het bouwen van de brug voort wil zetten, zijn aangrijpend.
Het kan een waar gebeurd verhaal zijn, maar dan wel met een aantal vreemde kanten eraan. Opvallend is de onduidelijke tijd waarin het staat beschreven. Ook is het vreemd dat er maar één persoon is die een brug over de kloof zou kunnen ontwerpen en bouwen. Dat deze persoon verdwijnt en vele jaren later gevonden wordt en zijn plan verder wil gaan uitvoeren. Vreemd dat er in al die jaren weinig contact hierover met mensen uit andere landen is. Dit vind ik wat simpel en kinderachting beschreven. In deze tijd zou dit zo dus nooit gebeuren.
Het is vrij moeilijk om een goede samenvatting te maken omdat er zoveel in gebeurd. Het is een complex verhaal waarbij de schrijver je eerst op het verkeerde been zet en naderhand pas vertelt hoe het werkelijk is.
Als je goed geconcentreerd leest is het niet moeilijk het verhaal te volgen. Er staan weinig moeilijke woorden in. Als beoordeling zou ik een 7,5 geven.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen