U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Carry Slee - Afblijven.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2098 en is laatst upgedate op 26/09/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3190 woorden.

Titel

AfblijvenOver het boek

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf 1998 Druk: tweedeSamenvatting

Melissa springt een gat in de lucht als haar gevraagd wordt om mee te dansen in een videoclip. Jordi, haar beste vriend, is ook dolgelukkig voor haar omdat hij weet dat ze keigoed is in dansen.

Alleen haar ouders vormen een probleem, want ze zijn zo ouderwets streng dat ze Melissa echt niet in een video laten dansen.

Daarom besluit Melissa het niet aan ze te vertellen en samen met Jordi naar de studio te gaan. Melissa is verschrikkelijk nerveus om naar de studio te gaan en wil het bijna afzeggen. Jordi moedigt Melissa aan om toch te gaan en gaat met haar mee. Het gaat precies zoals Jordi het had voorspeld aan Melissa. Vanaf het moment dat ze de studio instappen, is Melissa volkomen ontspannen. Ze voelt zich helemaal thuis tussen de andere drie dansers. Jim, Katy en Ron heten ze. Die Jim vindt Jordi maar een opdringerig type. Hij doet net alsof hij Melissa al jaren kent. Als de regisseur er ook is moet hij kijken of Melissa in de clip past. Jordi ziet aan z'n gezicht dat hij Melissa goed vindt dansen en zegt dat ze over twee weken terug moet komen om de clip op te nemen. Dat betekent dat Melissa definitief in de clip is en springt daardoor een gat in de lucht. Ze gaat na de auditie nog even wat drinken met Jim en de andere dansers. Jordi loopt achter hun aan.

Jim schenkt wat te drinken in en vraagt aan de twee dansers of hun nog wat hebben. Daarna pakt hij wat shag en een kokertje.

Jordi ziet hoe Jim een joint draait en geeft hem door aan de anderen.

Jim wil de joint aan Jordi geven, maar hi bedankt, hij heeft nog nooit een stickie gerookt. Als de joint bij Melissa komt neemt ze voorzichtig een hijs. Als de joint weer bij Melissa komt neemt ze twee halen achter elkaar. Er heerst een melige sfeer en Jordi voelt zich buitengesloten. Jim en Melissa hebben die morgen afgesproken om de dans te oefenen bij Jim thuis. Alleen Jordi vindt het helemaal niet leuk dat ze naar het huis van die Jim gaat. Jordi brengt Melissa naar huis en ziet dat ze ontzettend moe is en daarom gaat ze gelijk haar bed in.

Melissa's vader vond het vreemd dat Melissa gister zo vroeg naar bed ging maar vraagt er verder niks over aan Jordi. Hij begint over het baantje van Jordi, de auto van Melissa's vader wassen die middag. Hij wil namelijk graag met Melissa's ouders en haarzelf mee naar Kreta, maar dan moet hij wel geld verdienen.

Jordi wil eigenlijk met Melissa mee naar Jims huis maar heeft al beloofd aan haar vader en zichzelf dat hij zijn auto gaat wassen.

Melissa moet ook een goede smoes verzinnen om naar Jims huis te gaan want haar ouders laten haar echt niet naar een wildvreemde gaan. Als Jordi naar huis gaat zit Fleur op de bank, zijn andere vriendin, ze is zo blij want ze heeft eindelijk verkering met Toine, een jongen waar ze al tijden op verliefd is. Ze heeft het aan al haar vrienden verteld, zoals Kevin en Debby die bij hun vrienden clubje zitten. Debby is Fleurs beste vriendin en is jaloers op haar dat ze het met Toine heeft en laat het merken. Ze is ook jaloers op Melissa dat ze in een videoclip mag dansen en dat vindt Jordi maar kinderachtig van haar. Hij vindt Debby een kreng omdat ze alleen maar aan zichzelf denkt, maar hij laat het niet merken want hij heeft geen zin in ruzie met haar. Als Melissa bij Jim is geweest heeft ze LSD gebruikt en Jordi heeft het meteen in de gaten, hij is ontzettend boos op haar. Melissa zegt daarom dat ze het nooit meer zal doen maar dat het wel heel prettig was.

Op een dag belt Melissa Jordi op en zegt dat haar ouders er achter zijn gekomen dat ze in een videoclip speelt omdat de regisseur haar ouders heeft opgebeld. Nu moet ze dus stiekem er naar toe want Melissa heeft echt geen zin om de clip op te zeggen voor haar ouders. Alleen ze heeft huisarrest en weet dus niet hoe ze nu moet oefenen met Jim. Jordi is eigenlijk wel blij dat ze nu niet naar Jim kan want dan kan ze niks gebruiken. Hij zoekt wel een oplossing voor zijn vriendin want ze wil zo graag in die clip dansen. Als ze samen naar school fietsen heeft Jordi een oplossing bedacht. Melissa gaat onder de grote pauze naar Jims huis en vertelt dat ze niet meer kan komen omdat ze huisarrest heeft. Dan kan ze altijd na de pauze onder Engels terug komen en zeggen dat ze haar gymspullen vergeten was voor de laatste twee uren. Dat heeft Fleur ook eens gedaan. Melissa vindt het een goed plan en gaat onder de grote pauze naar Jims huis. Jordi heeft geluk dat de Engelse leraar Melissa heeft vergeten want ze is nog steeds niet terug van Jim. Jordi krijgt een schuld gevoel en is kwaad op zichzelf dat hij Melissa naar Jim heeft gestuurd. Nu moet hij ook weer een smoes verzinnen voor de gymleraar. Hij schrijft zogenaamd met zijn vrienden een briefje van Melissa's vader aan de gymleraar. Als Jordi thuis is zoekt hij een oplossing om Melissa te troosten want ze is vast en zeker nadat ze bij Jim is geweest naar huis gegaan omdat Jim natuurlijk heeft gezegd dat ze kan ophoepelen als ze niet komt oefenen. Alleen dat is niet zo want ze heeft Jordi opgebeld dat ze iets te vieren heeft. Jordi snapt er niks van als hij Melissa's vrolijke stem hoort. Ze zegt niet eens iets over dat hij en haar vrienden het opgenomen hebben op school voor haar, ze konden net zo goed geen absenten briefje maken. Ze kan de pot op, denkt Jordi en besluit niet naar Melissa te gaan maar zijn huiswerk te doen. Na een tijdje komt Melissa dan maar naar Jordi toe en is boos dat hij niet kwam. Maar als Jordi alles uitlegt heeft ze spijt. Ze vertelt wel dat Jim een nieuwe dans voor haar heeft gemaakt en dat hij ook een producer heeft. Ze zegt ook dat ze iets kan krijgen in de discotheek Florida voor de dans. Jordi snapt niet waar ze het over heeft. Na een tijdje snapt hij het wel, ze heeft het over XTC. Jordi wordt woedend en Melissa ook, ze zegt dat het niks voorstelt met maar een pilletje, dat je er wat losser van wordt. Verder niks. Jordi is zo ontzettend kwaad erover dat Melissa zegt dat ze niet naar de Florida gaat omdat het wel gevaarlijk is. Jordi is blij dat ze er niet naar toe gaat.

De ruzie thuis bij Melissa is ook al weer over want haar ouders hebben wel wat anders aan hun hoofd: haar oma ligt in het ziekenhuis.

Fleur en Toine hebben het nog steeds goed met elkaar, Fleur is daarom ontzettend blij dat Toine met het clubje mee mag naar tienertoer van de zomer.

Aan het einde van een schooldag ziet Jordi dat Jim op het schoolplein staat. Melissa rent naar hem toe. Jordi wil Melissa tegenhouden maar ze is al achterop Jims scooter gesprongen. Jordi maakt zich erge zorgen en besluit daarom met z'n vrienden naar de bios te gaan om het uit z'n hoofd te zetten. Als hij de bioscoop binnen komt ziet hij Toine en Debby bij de kapstok samen staan. Debby geeft Toine een zoen in de nek en Jordi realiseert zich dat er iets niet klopt. Als al zijn vrienden er al zijn is alleen Melissa er niet. Fleur heeft haar vergeten te bellen. Daarom belt Jordi haar waarop hij haar moeder aan de lijn krijgt die hem vertelt dat ze bij Fleur blijft slapen. Jordi realiseert zich dat ze toch met Jim naar de Florida is gegaan. Jordi vindt het doodeng om in z'n eentje naar de Florida te fietsen in de nacht, maar hij moet en zal Melissa daar weg halen. Als hij eindelijk bij de Florida is aangekomen gaat hij naar binnen. Het is er zo druk dat het wel eeuwen duurt voordat hij Melissa ziet, maar dan ziet hij haar midden op de dansvloer onder het zweet. Hij blijft verstijfd staan want hij weet dat Melissa hem toch niet herkent als hij naar haar toe stapt, Ze blijft zeker nog uren dansen totdat de pillen zijn uitgewerkt. Als Jordi Melissa de volgende ochtend te spreken krijgt legt hij alles uit van die avond. Melissa zegt dat ze er niet is geweest maar als hij zegt dat hij wist wat ze aan had gelooft hij haar. Ze zegt dat ze nooit maar dan ook nooit meer XTC zal slikken.

Als Jordi op een dag Debby ziet fietsen probeert hij uit te vinden waar ze naar toe gaat. Hij achtervolgt haar en ziet dat ze naar Toine's huis gaat. Verder denkt hij er niet over na en rijdt naar Melissa's huis. Melissa ziet hem al en hij krijgt een warm gevoel van binnen. Jordi weet nu wel zeker dat hij niet alleen vriendschap voor Melissa voelt maar ook liefde. Met Fleur en Toine is het uit Jordi weet nu waarom Debby naar Toine ging, Toine heeft verkering gevraagd aan Debby. Het clubje weet nu ook wat er met Melissa aan de hand is en realiseren dat Melissa een groot probleem heeft. Debby vindt het dom van Melissa en wil niks meer met haar te maken hebben. Jordi is daar boos om maar zegt niks ervan. Als dan opeens de politie Melissa's ouders heeft gebeld weet hij dat Melissa zich niet aan haar belofte heeft gehouden. Ze heeft XTC pillen in haar zak de Florida proberen binnen te smokkelen. Ze werd gefouilleerd en betrapt. Melissa's ouders zijn verdrietig en kwaad en houden Melissa nu extra goed in de gaten. Op school heeft Melissa het erg moeilijk want Debby doet erg onaardig tegen haar. Debby heeft ook verteld dat Toine weer verkering heeft proberen te vragen maar dat ze nee heeft gezegd. Fleur is er erg van in de put en haat Toine nu. Dan ziet Jordi weer dat Jim onder schooltijd in de pauze op school is en Melissa gaat weer naar hem toe. Ze springt gelijk bij hem achterop.

De volgende ochtend gaat Melissa naar de wc onder de les. Jordi vertrouwt het niet en gaat de klas uit. Hij ziet Melissa geld stelen uit iemand anders jas en Melissa schrikt. Jordi is kwaad en zegt tegen haar dat ze met haar mentor er over moet gaan praten, dat doet ze en ze wordt erg in de gaten gehouden.

Debby hoort niet meer bij het groepje want ze heeft tegen Fleur gelogen. Ze ziet dat Toine verkering aan haar vroeg maar dat was niet waar. Dus het is nu weer helemaal goed tussen Toine en Fleur. Alleen Debby heeft wraak genomen en heeft tegen de hele school verteld dat Melissa drugs gebruikt.

Melissa wordt helemaal gek van iedereen die met haar bemoeit en besluit weg te lopen. Niemand weet waar ze is en Jordi probeert vanalles om haar te zoeken. Hij gaat alle kraakpanden en coffeeshops af en komt na een week bij een jongen terecht die weet waar ze is. De jongen heeft gezegd dat ze haar voor het laatst gezien heeft in een kraakpand en Jordi gaat er naar toe maar hij ziet dat er niemand thuis is.

De buurvrouw komt naar buiten en zegt dat er niemand is en dat ze naar het ongeluk zijn. Jordi hoort het hele verhaal van de buurvrouw en ziet Melissa als het meisje, precies!

Hij gaat naar het ziekenhuis en hoort dat het niet Melissa is maar een ander meisje die aan de drugs was. Hij is opgelucht maar moet wel vreselijk huilen. Hij gaat na een week weer terug naar de junk en hij hoort van hem dat hij heeft gehoord dat ze naar een houseparty gaat die avond. Fleur besluit samen met Jordi er naar toe te gaan. Als ze er zijn mogen ze er niet in, ze zijn te jong en zijn kwaad.

Opeens horen ze een ambulance eraan komen en Fleur en Jordi moeten weg omdat er iemand in de discotheek bewusteloos is geworden en niet meer wakker wordt.

Al ze zien wie het is worden ze helemaal overstuur, het is Melissa!

Jordi en Melissa's ouders zijn erg bedroefd omdat ze weten dat ze het misschien niet haalt, omdat ze veel te veel pillen heeft geslikt en niks heeft gedronken die avond. Totdat Melissa haar ogen opent en vertelt wat er allemaal is gebeurd in de tijd dat ze weg was.

Melissa heeft de eerste dag dat ze weg was Jim verlaten omdat hij zei dat hij het geld terug wilde hebben dat zij kwijt was geraakt doordat ze opgepakt werd. Jim had dus die pillen in haar zak gestopt en was dus een dealer. Ze rende weg en ging in een kraakpand wonen bij de jongen, een junk, die Jordi heeft verteld waar ze was die avond. Ze ging veel houseparty's af en was altijd aan de drugs.

Jim is intussen opgepakt door de politie, hij zat in een drugbende.

Het gaat weer heel goed met Melissa na het ongeluk maar soms heeft Jordi nog een vermoeden als Melissa onder de les naar de wc gaat, maar dan komt ze weer terug en lacht. Fleur en Debby praten weer met elkaar maar het wordt nooit meer zoals het vroeger was.

En Jordi en Melissa? Die zijn een stel.

Melissa heeft altijd al meer dan vriendschap voor Jordi gevoeld en Jordi voor haar.Thema en motieven

Het thema van dit boek gaat over verslaving en dat je van de drugs 'af moet blijven'! En het is een extern motief want drugs komt in het hele boek voor.Tijd

De vertelde tijd is: in een paar weken/maand.

De verteltijd is: 1 minuut maal 159 badzijden = 159 min.Een belangrijk terugblik is toen Melissa in het ziekenhuis lag aan het einde van het boek en vertelde wat er gebeurd was met haar toen ze van huis weg liep. Als je dat stukje niet meekreeg was het boek niet compleet.De historische tijd is: in de tijd waar wij nu in leven, dus 1998Ruimte

Het verhaal speelt zich vaak af op school.

Bij Jordi thuis en ook vaak buiten in de omgeving van de stad.Titelverklaring

De titel kan je eigenlijk met twee dingen verklaren.

Zoals dat Melissa van de drugs af moet blijven, dat spreekt eigenlijk voor zich. Maar je kan ook denken dat Jordi niet Melissa kwijt wilt raken omdat hij van haar houdt en niet wil dat Jim haar vriendje wordt.

En daarom moet die Jim van Melissa afblijven.

Ikzelf dacht het laatste toen ik net begon met lezen en nog niet wist dat Melissa aan de drugs ging.Typering hoofdpersonages

Jordi

Hij is een jongen die zich erg bezighoudt met zijn vrienden.

Als een van zijn vrienden in de problemen is dan laat hij het er niet bij zitten maar probeert gelijk zijn vriend/vriendin te helpen.

Hij wil ook niet dat er ook maar iemand is die zijn plannen niet aanstaat.

Hij is best gevoelig en zegt niet zo snel wat hij denkt.Melissa

Zij is iemand die zich snel laat inpalmen door iemand.

Als ze lol kan hebben dan pakt ze die kans snel.

Als ze ergens goed in is dan is ze nooit zeker van zichzelf en wordt daardoor nerveus.

Daarom ging ze ook aan de drugs en luisterde niet naar haar vrienden.Fleur

Zij is iemand zoals Jordi, ze staat altijd voor haar vrienden klaar.

Ze probeert de dingen op te lossen en meestal lukt het dan ook.

Maar als het echt niet lukt dan geeft ze gauw op.

Als ze liefdesverdriet heeft dan heeft niemand wat aan haar, dan is ze afwezig.Debby

Zij is iemand die zich nergens wat van aantrekt en zegt wat ze wilt.

Daarom vindt Jordi haar maar een trut.

Als er iemand problemen heeft dan doet ze daar niks aan en laat het door iemand anders opknappen.

Ze is snel jaloers en wilt altijd haar zin krijgen ook al moet ze daarvoor een vriendschap breken.Jim

Hij zit in een drugsbende en vindt het niet erg om iemand zoals Melissa ergens voor op te laten draaien.

Hij doet alles voor geld en kan goed iemand hem laten vertrouwen.Toine

Hij is eigenlijk een hoofdpersoon geworden door Fleur.

Want zij is namelijk verliefd op hem en komt daarom in het vrienden groepje terecht als hij verkering heeft met Fleur.Kevin

Hij hoort bij het vrienden groepje maar heeft liever lol dan om zijn vrienden te helpen.

Hij is brutaal en wil graag aandacht en wordt daarom gauw de klas uit gestuurd.Spanning

Je hebt een lezersachterstand als je dit boek leest want je volgt Jordi met alles wat hij doet. Hij weet namelijk ook niet wat er allemaal gaat gebeuren.Auteursinformatie

Carry Slee woont in Alkmaar en is 44 jaar oud.

Het liefste schrijft ze voor jonge kinderen maar ze vindt het boek Spijt [mijn vorige boekverslag] en Afblijven toch twee van de beste boeken die ze heeft geschreven. Ze was vroeger drama docent en gaf toneellessen.

Carry bezoekt veel scholen en praat dan over haar werk.

Zelf werkt ze ook op een school als Nederlands docent.Eigen mening

Carry Slee is een van mijn lievelingsschrijvers omdat ik al mijn hele leven boeken van haar lees en ik ze altijd leuk vind.

Net zoals Afblijven.

Als je dit boek leest dan ben je van het begin tot eind verrast met alles wat er gebeurt. Ik heb dit boek in twee dagen uitgelezen en dat is niet zo omdat ik mijn verslag ook moest maken, maar omdat ik dit boek heel boeiend vind.

Het lijkt ook net alsof het net echt gebeurd is [Het kan ook echt gebeuren!] want het wordt heel realistisch beschreven allemaal.

Wat me verraste is dat Jordi alles deed om Melissa te helpen.

En van dat soort mensen zijn er niet zoveel.

Als Jordi en Fleur er niet waren dan was Melissa allang in de drugswereld beland of misschien wel dood.

Ik vond dit een zielig boek maar ik vond Melissa niet zielig.

Ik vond het juist zielig voor Jordi omdat hij niet goed wist hoe hij Melissa kon helpen.

Dit boek was niet saai maar op sommige gedeeltes van het boek wist je al wat er zou gebeuren maar soms ook helemaal niet!

Ik dacht dat het boek het zelfde zou eindigen als Spijt, want toen ik las dat Jordi hoorde van die buurvrouw van het kraakpand, dacht ik echt dat Melissa dood was.

Bij het boek Spijt ging namelijk ook een jongen dood die veel ellende had.

Gelukkig ging Melissa niet dood en was er een leuk einde.

Ik ben blij dat ik dit boek gekozen heb voor mijn boekverslag, want anders had ik dit boekverslag niet met zo veel plezier gemaakt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen