U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Saartje Tadema.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=395 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 783 woorden.

Bibliografie
Aantal blz.: 191.


Samenvatting
Het boek, Saartje Tadema gaat over een intellegent weesmeisje Saartje die haar vader verloren heeft toen ze 7 jaar oud was. Hij is omgekomen bij de scheepswerf waar hij werkte. Tien maanden later, in 1712 overlijdt haar zieke en verdrietige moeder. Saartje, die tijdens de ziekte van haar moeder voor het huishouden zorgde, wordt samen met haar 11 jarige broer opgenomen in het weeshuis. Haar kleine broertje, die nog te jong is voor het weeshuis, wordt zolang bij een minnemoe in huis genomen.
In het begin vindt Saartje het heel moeilijk om zich aan te passen. Ze mist haar familie en ze heeft geen vriendinnen. De verzorgers en meesters vinden dat ze te veel vraagt en te leergierig is. Ze moet geduldig zijn en luisteren naar haar opvoeders.
De weeshuisschool is een grote teleurstelling voor Saartje. Er zijn vrijwel geen boeken en het onderwijs is slecht. Saartje die zichzelf al heeft leren lezen en schrijven verveelt zich en vraagt honderd uit. Vaak moet ze kinderen die minder goed kunnen leren helpen. Door haar eigenwijs karakter en trotsheid raakt ze steeds in conflict met de leiding en staat ze al gauw bekend als een lastpost.
Nog voor ze tien jaar is wordt ze overgeplaatst naar de meisjes afdeling omdat ze ver vooruit ligt op haar leeftijdgenoten. In het meisjeshuis heeft ze wel een vriendin, Geesje. Ze is 3 jaar ouder dan Saartje. In het meisjeshuis leert ze langzamerhand zich aan te passen. Hier krijgt ze ook meer mogelijkheden om naast haar normale opdrachten te lezen. Soms mag ze mee met Geesje boodschappen doen buiten het weeshuis.
Na een tijd verlaat Geesje het weeshuis om als meid in een herberg te gaan werken. Saartje is pas 16 als ze vraagt om voor zich zelf te mogen zorgen. De leiding vindt haar nog te jong.
Een jaar later informeert ze bij een herberg op het IJ of ze daar kan komen werken. De waard heeft wel wat hulp nodig en stemt toe. Ook van de regentes van het weeshuis krijgt ze toestemming. In de herberg moet ze hard werken. Dit vindt ze niet erg. Ze heeft het naar haar zin omdat ze minder afhankelijk is en niet meer voor alles “dankjewel” hoeft te zeggen.
Als ze aan haar broer vertelt dat ze in de herberg werkt wordt die vreselijk kwaad. Hij vindt dat ze zich verlaagd en wil haar nooit meer zien.
Met de waard en zijn vrouw kan Saartje het goed vinden en het bedienen van klanten gaat haar ook goed af. Het kostte haar alleen veel moeite toen een van de vaste klanten, een Amsterdammer, zich steeds laatdunkend over vrouwen uitlaat. Een van de regelmatige bezoekers is Auke Jerritsma, een Friese handelaar in hout. Hij neemt Saartje op een dag mee uit en Saartje raakt in vuur en vlam van hem. Daarna vertrekt hij met zijn schip voor enkele maanden naar Noorwegen. Als hij terugkeerd vraagt hij Saartje ten huwelijk. Ze kan het eerst niet geloven dat hij met haar een arm meisje uit een weeshuis, wil trouwen, maar als duidelijk wordt dat hij het echt meent, is ze dolgelukkig.

Mening:

Het boek Saartje Tadema is een heel mooi en boeiend boek. Dit boek heb ik gekozen omdat de kaft en samenvatting mij aanspreekt en omdat de andere boeken van Thea Beckman mij ook goed zijn bevallen.
Ik vind het zielig voor Saartje dat ze na het overlijden van haar moeder gescheiden wordt van haar broers. Doordat ze verschillende leeftijden hadden werden ze op verschillende afdelingen in het weeshuis geplaatst. Toen Saartje nog thuis woonde moest ze heel zelfstandig voor haar broertje Jacob en voor de huishouding zorgen omdat haar moeder erg ziek was. Toen ze in het weeshuis werd opgenomen mocht ze alleen maar luisteren en niets zelfstandig doen. Dat moet een grote omschakeling voor haar zijn geweest. Het is daarom ook begrijpelijk dat ze het erg moeilijk vond om zich daar aan te passen.
Ik moet er niet aan denken dat mij zoiets zou overkomen. Vooral het opgesloten zitten en bijna geen contact met de buitenwereld te hebben zou ik vreselijk vinden.
Ik merkte heel goed het verschil tussen een weeshuis van vroeger en nu omdat ik ook een boek gelezen heb van een weeshuis van ongeveer deze tijd.”Wij zijn wegwerpkinderen.
Ik had wel verwacht dat Saartje en Auke samen verder gingen maar helemaal zeker wist ik het niet.
Het einde van het boek vind ik niet zo goed. Het eindigt als een sprookje, ze gingen samen trouwen en leefden nog lang en gelukkig. Dit einde past niet bij de rest van het boek.
Het boek Saartje Tadema is een vlotverteld verhaal voor mijn leeftijd. Als ik er een punt voor zou moeten geven, zou ik en 9 geven.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen