Boekverslag : Greet Beukenkamp - Ontvoerd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1281 woorden.

1. a De titel van het boek is: Ontvoerd

b De titel vertelt al veel; het gaat namelijk over een meisje wat ontvoerd wordt.



2.a De schrijver van het boek is: Greet Beukenkamp.

b:

Greet Beukenkamp is in 1939 geboren in Haarlem.

Haar schooltijd heeft ze doorgebracht op de Bloemendaalse Schoolvereniging en het Kennemer Lyceum.

Daarna heeft ze de toen geheten Kweekschool voor onderwijzers bezocht, waarna ze psychologie heeft gestudeerd aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam.

Sinds een jaar of vijftien staat ze parttime voor de klas op een basisschool.

Ze heeft belangstelling voor alles wat kinderen bezighoud, wat het handelen van kinderen bepaalt en hoe kinderen elkaar beinvloeden.

Schrijven heeft ze altijd graag gedaan, maar ze zag het meer als een hobby dan als een eventueel beroep.



3.Soort verhaal:drama

4. ik vind de titel goed want daphne wordt ontvoerd en dat is tergelijk de titel

5 a. de hoofdpersonen zijn : daphne en der 3 ontvoerders

b.Beschrijving hoofdpersoon:

De hoofdpersoon is Daphne. Als ze ontvoerd wordt, is ze 15 jaar. Tijdens haar ontvoering wordt ze 16. Ze is een tenger meisje en ze heeft lange blonde krullen. In het begin vindt ze het verschrikkelijk om ontvoerd te zijn. Ze is bang voor haar ontvoerders. Maar langzamerhand groeit de vriendschap met een van hen, de Jongen, die ze David noemt. Ze wordt verliefd op hem. Ze droomt over hem en toen ze vrij was vond ze het jammer dat ze hem niet meer zou zien. Al haar gevoelens schrijft ze in haar dagboek, een schriftje dat ze van David heeft gekregen. Dan heeft ze iets te doen en het is haar enige houvast. Het geeft haar kracht. Door een muis, die haar telkens komt bezoeken, voelt ze zich niet zo eenzaam. Dat vindt ze heel fijn. Toen ze vrij was, bleef ze met gemengde gevoelens achter: zou David nog aan haar denken? Zou ze hem nog ooit nog terugzien?



6. De plaats waar het verhaal zich afspeelt : Het verhaal speelt zich bijna helemaal af in een donkere sombere kelder, onder een verwaarloosd huis, dit huis staat helemaal afgelegen.



7. Een langere tijd.



8. Samenvatting van het verhaal:



Op een dag fietst Daphne van school naar huis als er opeens een auto naast haar gaat rijden. Ze zijn met z’n drieën en ze noemen elkaar: de Lange, de Bolle en de Jongen. De deur van de auto wordt open gegooid tegen Daphne aan, die valt. De auto stopt en neemt haar mee naar een huis ergens in the middle of nowhere, waar ze in een donkere, vieze kelder met één raampje wordt gezet.

De Jongen heeft voor Daphne wat boekjes en een schrift meegenomen. In dat schrift begint ze een dagboek.

Voor de Lange en de Bolle is Daphne bang. Ze schreeuwen tegen haar en de Bolle kan soms z’n handen niet thuis houden. De Jongen vindt ze wel meevallen maar iemand die je gevangen houdt is en blijft natuurlijk een fout figuur. Maar dat verandert wel een beetje. De Jongen (die ze David noemt) neemt schone kleren voor haar mee, zorgt dat ze zich kan wassen en beschermt haar als de Bolle haar in een driftbui aanvalt. En af en toe komt hij even met haar kletsen. Alleen steeds gebeurt er iets waardoor Daphne toch weer aan hem begint te twijfelen. Zou hij dit alleen maar doen om straks als hij misschien opgepakt wordt, een lichtere straf te krijgen?

Daphne begint David steeds aardiger te vinden. Ze is niet meer boos op hem, en het wordt af en toe zelfs gezellig in de kelder.



Op een avond komt de Bolle dronken binnen. Hij wil haar verkrachten. Hij gooit haar op het bed. Daphne gilt zo hard ze kan en David en de Lange komen naar beneden. Zij zijn ook dronken maar nog niet genoeg om de Bolle knock out te slaan en naar boven te slepen. Maar omdat ze zo dronken waren, vergaten ze om de deur op slot te doen. Daphne sluipt naar boven. Ze luistert aan de deur, maar hoort niks. Ze sluipt, met het hart in de keel kloppend, door de deur naar de gang. Als Daphne de voordeur open wil doen, komt ze erachter dat deze op slot zit. Ze loopt verder het huis door, en komt in de keuken, waar allemaal bierblikjes liggen. Dan ziet ze dat het keukenraampje op een kier staat. Ze doet het verder open en wil naar buiten klimmen, als ze om haar middel wordt gegrepen. Ze valt naar achter en wordt opgevangen door twee sterke armen. Het is David. Als ze daar zo staan krijgt Daphne het gevoel dat hij haar wil gaan zoenen maar hij doet het niet. Ze wordt weer in de kelder opgesloten.



Ze komt ook wat meer van David te weten. Hij doet bijvoorbeeld mee aan de ontvoering omdat ze het heel arm hebben bij David thuis. Maar de Lange komt er achter dat ze veel praten en dat mag natuurlijk niet omdat Daphne als ze vrij komt dat dan allemaal aan de politie kan door vertellen (niet dat ze dit zou doen, want ze is een beetje heel erg veel verliefd op David). Van nu af aan staat de Lange boven aan de trap als David het eten komt brengen. Ze kunnen nu alleen nog praten als de Lange en de Bolle weg zijn.



Op een avond komt David nerveus binnen. Hij luistert eerst een minuut aan de deur om er zeker van te zijn dat er niemand is en doet dan de deur aan de binnenkant op slot. Hij heeft een pistool bij zich. David vertelt dat ze het losgeld binnen hebben. Hij is bang dat de Bolle en de Lange Daphne willen vermoorden nu ze het geld hebben. David blijft de hele nacht in de kelder bij Daphne. De volgende morgen komen de Lange en de Bolle naar beneden en zijn woedend. David heeft hun wapens en hij laat ze niet binnen. David gaat mee naar boven en een uurtje later komen David en de Lange naar beneden: ze vertrekken. Daphne propt nog snel haar dagboek onder haar kleren, trekt haar jas aan en gaat achter David aan. Ze stappen in de auto en rijden naar een verlaten plek. Daar moet Daphne uitstappen. Na een kilometertje lopen komt ze twee vrouwen tegen die haar gezicht kennen van tv. Ze wordt naar huis gebracht.

Thuis gekomen krijgt ze eerst veel politieverhoren en bezoek van journalisten en dokters.



De relatie met haar moeder liep altijd een beetje moeizaam. Maar Daphne heeft het idee dat die vebeterd is sinds ze terug is. Ze schrijft zelf ook in haar dagboek dat ze in die drie weken volwassener is geworden.



9. Eigen mening

Ik vond het een leuk en spannend boek. Mij sprak het onderwerp ‘ontvoerd’ al direct aan, omdat dit me spannend leek. Het was ook realistisch. Ik leefde helemaal met Daphne mee. Het zou iedereen zo kunnen overkomen: ontvoerd zijn en in een keldertje opgesloten zitten. Ik lees graag realistische boeken, omdat ik me er dan iets bij voor kan stellen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe zo iemand zich zou voelen. Maar in dit boek had Daphne nog geluk. David kwam voor haar op. Als ik iemand uit het boek zou moeten zijn, zou ik toch voor Daphne hebben gekozen. Omdat toch ondanks alles, zij er het best vanaf kwam. De Lange of de Bolle zou ik echt niet willen zijn. Zij waren door en door slecht en alleen maar op eigen belang uit. Het einde was toch nog verrassend. Ik had al verwacht dat Daphne vrij zou komen, maar dat David zo koel deed, had ik niet verwacht.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen