U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Movie - The Rock.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1154 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1365 woorden.

FILMWIJZER: THE ROCK

VORM-Op welke locatie(s) speelde het verhaal zich vooral af?

Het begin van het verhaal speelt zich af in een militaire opslagplaats voor chemische wapens, een groep ex-commando’s steelt er een zeer gevaarlijk wapen en met dit wapen trekken ze naar het voormalige Alcatraz. Het verhaal speelt zich dan hoofdzakelijk in Alcatraz af. Een deel van de film speelt zich ook in San Francisco, de stad waar Alcatraz in gelegen is, af.-Hoe waren de hoofdpersonen gekleed?

Sean Connery die de rol op zich neemt van een oud Alcatraz gevangene gaat gekleed in een speciaal pak waardoor hij zich makkelijk in kan bewegen zodat hij ongezien Alcatraz kan binnendringen, hij heeft allerlei technisch materiaal bij zoadat hij in contact kan blijven met de Politie en de FBI. Zijn collega, Nicolas Cage heeft de rol van een FBI biologisch wapenexpert, in de film draagt hij hetzelfde pak als Sean Connery, ze hebben dezelfde opdracht te vervullen. Ed Harris een ex-generaal is gekleed in een legeruniform, zijn makkers die hem helpen dragen allemaal hetzelfde legerpak. Hij heeft de rol van een ex-legerofficier die 100 miljoen dollar eist als compensatie voor familie van gesneuvelde soldaten.-In hoeverre bepalen locaties en kleding de sfeer in de film?

De locatie, Alcatraz geeft een speciale sfeer weer, dit is een gebouw dat echt bestaat en waar duizenden gevangenen hun straf hebben uitgezeten. Dit wordt zeer goed in de film weergegeven het creëert een spannende sfeer in de film. De kleding geeft ook een bepaalde spannende sfeer weer, vooral de kleding van Sean Connery en Nicolas Cage omdat deze zeer moderne snufjes met zich meedragen en het altijd spannend is als ze hun collega willen oproepen, men weet nooit of het technisch apparatuur het niet zal begeven.-Had de muziek een opvallende rol in de film of diende hij vooral als achtergrond.

De muziek had een opvallende rol in de film, ze benadrukt een bepaalde sfeer of laat weten dat er iets spannends gaat gebeuren. Zo heeft men snelle muziek als er een gevecht plaatsvindt tussen Nicolas Cage en Ed Harris zijn collega’s. Bijna het einde van de film is er een droeviger stukje dan de rest van de film en dit is goed te merken aan de muziek; de muziek wordt rustiger en zachter dit past zeer goed met het beeld, klank beeld gaan uiterst goed. Op het einde van de film heeft men een vrolijk stuk en de muziek wordt sneller luider en er is meer sfeer in te herkennen, deze muziek wordt ook gebruikt voor de aftiteling van de film.-Was er sprake van speciale geluidseffecten?

Er waren in de film niet echt speciale geluidseffecten aanwezig. Als de bom ontploft op Alcatraz is er wel een speciaal ‘ontplofgeluid’ maar voor de rest is er niet zo veel effect in de film te herkennen.-Op welke manier werd het verhaal verteld?

Chronologisch? De film is volledig chronologisch, er zijn geen flashbacks.

Plaats tijd? Het verhaal speelt zich af in een bepaalde tijd en het blijft altijd in die tijd spelen ook de plaats blijft bijna altijd dezelfde. Er is geen verspringing van plaats en tijd.-Welke twee scènes zijn je het meest bijgebleven?

Als eerste de scène waar Sean Connery binnendringt in Alcatraz zonder er enig letsel aan over te houden, deze scène is erg indrukwekkend, er is spanning, afwachting in verwerkt. De tweede scène

die het meest bijgebleven is, is die van het begin waar men eerder een inleiding geeft op de film.

Er wordt gas gestolen uit een legerbasis, als er een gasbolletje op de grond valt moet iedereen onmiddellijk de kamer uit maar er blijft er jammer genoeg een achter. Men ziet deze aan een dramatische dood sterven, dit is een scène die blijft hangen.-Bij welke groep kun je de film indelen?

Men kan deze film bij actie, triller indelen. Het is een zeer spannende film die je geen moment in verveling brengt.INHOUD-Geef in enkele regels de samenvatting van de film.

Een groep voormalige marine commando's stelen chemische wapens uit een militaire opslagplaats. Met deze wapens gijzelen ze 81 toeristen op het eiland. De leider van deze groep, generaal Francis X. Hummel, eist van de Amerikaanse regering $100 miljoen dollar als compensatie voor families van gesneuvelde soldaten. Als de Amerikaanse overheid niet betaald zal de generaal de wapens afvuren op de stad San Francisco.

Een speciaal anti-terreur team heeft als taak om de raketten te ontmantelen en de generaal en zijn mannen uit te schakelen. Het team wordt bijgestaan door Dr. Stanley Goodspeed ,een FBI biologische wapens expert en oud Alcatraz gevangene John Patrick Mason. Samen proberen ze Francis X te snel af te zijn en proberen ze hen de chemische wapens afhandig te maken. Na vele gevechten en actiescènes slagen ze er in zo is San Francisco gered van een erge ramp. Francis X. Hummel overleeft dit niet en ook de andere commando’s kunnen de kracht van John Patrick en Stanley Goodspeed niet aan. Stanly Goodspeed laat de oud alcatraz gevangene vrijuit gaan en zo heeft de film toch nog een happy-end.

-Om welke conflicten gaat het in de film.

Als eerste is er de gijzeling dit heeft als gevolg dat de FBI optreed om zijn volk te beschermen.

Deze komen in conflict met de gijzelnemers en dit loopt uit op hevige vechtpartijen.-Wie zijn de belangrijkste personages. Omschrijving en onderlinge realtie?

Nicolage Cage ~ Stanley Goodspeed

Sean Connery ~ John Patrick Mason

Ed Harris ~ Francis X. Hummel

Stanley Goodspeed is een bezorgde maar moedige man die de FBI wilt helpen ondanks dat zijn vriendin dit niet wil, hij is bijna de enige die respect opbrengt voor John Patrick Mason. Deze twee hebben in het begin een relatie die niet veel soeps is maar naarmate de film vortdert wordt hun vriendschap alsmaar beter.

John Patrick Mason is een ongemanierde bandiet die grof kan overkomen en doet of niets hem deert. Francis X. Hummel komt stoer en heldhaftig over maar heeft uiteindelijk geen hart van steen maar van ‘goud’ dit komt op het einde van de film aan het licht. Zijn relatie met Stanley en John is niet al te goed omdat deze van de FBI is en hij de ‘slechte’ man is die de FBI’ers moeten verslaan.-Zijn het gewone mensen of zijn het vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt.

Het zijn vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt. Francis wil het goede verdedigen dit doet hij door 81 mensen gevangen te houden en losgeld te vragen om aan de families van gesneuvelde soldaten te geven. De andere twee verdedigen hun land en willen San-Francisco beschermen tegen deze gevaarlijke man.

-Met wie heb je het meest meegeleefd, hoe komt dit?

Met Sean Connery en Nicolas Cage,deze zijn de goeden in het verhaal en het verhaal volgt vooral aan deze twee personages. Doordat men deze personages meer volgt in de film leert men ze beter kennen en leeft men meer met hun mee, ze streven ook naar het goede doel en daarom ga je ook meer met hun meeleven als met de andere terroristen.

FUNCTIE-Wat is het doel van de film?

De film is bedoeld om het publiek te amuseren, het is een film die men gaat zien in de cinema om een avondje weg te zijn en te genieten van een film. Niet om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. Het is zeker geen documentaire en het heeft niet echt een boodschap.-Welke middelen heeft de regisseur gebruikt om het publiek te boeien?

Vooral het spannende boeit het publiek, men zit echt aan het scherm vastgekluisterd, het is ook boeiend om de bandiet (Sean Connery) te zien evolueren van een schuwe mens tot een mensenvriend. Het feit dat het over gas gaat maakt het ook spannend men weet nooit wanneer het ontsnapt en dus schadelijk is.-Welke waren het meest effectief?

Vooral het spannende effect en het nauwe contact van Sean en Nicoals in het begin maakt het een zeer boeiende film.

KWOTATIE

De film is zeker de moeite waard om eens bekeken te worden ,het is een meesterwerkje op zijn formaat, ik zou de film nog eens willen zien, hij was heel boeiend.MUZIEKNUMMERS IN FILM

Hummell gets the rockets 6:25

Rock House jail 10:12

Jade 2:01.

In the Tunnels 8:40

Mason's walk - First launch 9:34

Rocket away 14:25

Fort Walton - Kansas 1:37

The chase 7:35Muziek door: Hans Zimmer
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen