U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J. Bernlef - Sneeuw.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=11399 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 341 woorden.

Jan Razelius woont op een Zweeds eiland. Hij probeert het ongeluk, na een bezoek aan botenhandelaar Malmborg, waarbij zijn vrouw Kerstin om het leven is gekomen te reconstrueren.Hij herstelt langzaam van zijn ernstige verwondingen, onder

begeleiding van zijn arts, dokter Gustafsson. Hij lijdt aan een soort geheugen verlies. Een 'black-out' volgens brigadier Isak Petterson. Hij bezoekt de plaats

van het ongeluk en het autokerkhof. Daar heeft hij hallucinaties. Hij ziet een verminkte vrouw in een Volvo. Het gat in zijn herinneringen wordt steeds groter.Hij ontmoet dominee Birger Aspenström. Er groeit genegenheid tussen Jan en de verpleegster Marghareta, ze krijgen een puur seksuele relatie. Jan wandelt veel, bezoekt diverse keren een kerkje, waarin studenten onder leiding van een professor muurschilderingen blootleggen. Als Marghareta een kort verlof op het vasteland doorbrengt, bekijkt Jan op een avond met zijn 18-jarige dochter An, die sprekend op haar moeder lijkt, oude foto's. De openhaard is aangestoken en ze drinken sterke brandewijn.De foto's zeggen Jan eigenlijk weinig, ze behoren tot een andere wereld. Uieindelijk vinden Jan en zijn dochter troost bij elkaar in bed, waar hij An identificeert met Kerstin. Jan schrikt de volgende morgen erg van de gebeurtenissen van de vorige avond en neemt zich voor dat zijn dochter nooit meer zo eenzaam mag zijn.An doet er heel erg luchtig over en zegt dat ze allebei gewoon eenzaam waren. Dan komt een van de studenten die in de kerk werken, Stefan Pahlman onverwacht op bezoek.

An doft zich helemaal op voor Stefan en Jan vind dat An het evenbeeld van haar moeder is. Ze verdwijnt met Stefan naar boven, ze wil het gebeurde met haar vader uitwissen. Jan begrijpt, dat niets hem kan helpen om het gat in zijn geheugen te dichten. Jan drinkt weer sterke drank. Hij gaat in de blauwe Volvo van Stefan naar de plaats waar Kerstin verongelukt is en rijdt zich tegen een boom te pletter.De bevolking van het dorpje weet niet of het opzettelijk was of een ongeluk. Maar de twee ongelukken zijn wel erg toevallig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen