U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J. Bernlef - Onder Ijsbergen.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=3264 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1507 woorden.

'Onder ijsbergen' door J. Bernlef, pseudoniem van Henrik Jan Marsman (1937-heden)
1e druk, Groningen, Wolters Noordhoff, 144 pag.
Dit boek komt uit de reeks: De grote lijsters 1997 boek 1.

Het motto: Klein zijn de stranden
van kleine meren.
Klein is der mensen geest;
niet alle mensen
zijn even verstandig:
heel de mensheid is half.Ik heb willekeurig een boek van de grote lijsters uitgezocht en ik ben daar een stukje in gaan lezen. Dit boek begon heel aardig en ik ben daarom doorgelezen.


Het boek wordt in vijf dagen verteld, 2, 3, 4, 5 en 6 juli 1975. Deze dagen zijn weer onderverdeeld in genummerde hoofdstukken.

Het verhaal speelt zich af op Groenland, een Deense kolonie in het jaar 1975. Het verhaal is in de verleden tijd geschreven.


Het verhaal:

Woensdag 2 juli 1975
Jacob Olsen uit Denemarken wordt als waarnemer naar Groenland gestuurd om een mogelijke gerechtelijke misstap te onderzoeken.
Enkele jaren eerder heeft Jón Eira, behorend tot de oorspronkelijke Eskimo-bevolking zijn krankzinnig geworden grootmoeder vermoord. Tijdens de behandeling van de zaak, in 1973, komt het tot een conflict in de rechtszaal. De bewoners van het dorpje Eqe, waartoe Jón ook behoort, zijn voor een collectieve straf omdat zij ook hebben de vrouw te doden. Volgens de inwoners van het dorp huisde er in de vrouw een boze geest. Deze kon alleen verdreven worden door haar te doden. De Deense rechtspraak kent echter geen begrippen als 'collectieve schuld' en veroordeelt alleen Jón Eira tot zeven jaar gevangenisstraf. Twee jaar later, in 1975, pleegt hij zelfmoord in zijn cel. De zaak komt daardoor opnieuw in opspraak en men besluit Jacob Olsen naar Groenland te sturen om de zaak opnieuw te onderzoeken.
Het boek begint op woensdag 2 juli 1975. Jacob Olsen zit in het vliegtuig op weg naar Groenland. Hij ontmoet Nick Morello, een jazzpianist die toevallig naar het zelfde hotel gaat als Olsen om daar te spelen in de bar. In het hotel probeert Olsen contact op te nemen met zijn vrouw, maar de verbinding is slecht, dus zal hij zo snel mogelijk een brief schrijven.

Donderdag 3 juli 1975
Olsen kijkt de dossiers nog eens door en gaat praten met de burgemeester en de commissaris, maar hij wordt niet veel wijzer van hen. De commissaris brengt hem bij Lina Krog, een tolk die veel van Groenlanders afweet. Van haar hoort hij dat Jón Eira bij zijn dorpsgenoten in hoog aanzien stond. Als hij terug komt in het hotel ligt er een brief van zijn vrouw waarin staat dat zijn vader ernstig ziek is. Als hij even later opbelt, blijkt dat zijn vader is gestorven. Lina gaat naar het hotel om Olsen op te halen. Daar komt ze Nick Morello tegen, de man met wie ze een jaar geleden een verhouding had. Olsen ging mee met Lina Krog en spreekt met haar over de zaak. Als Olsen weg is, denkt ze aan haar vriend Jim, die nooit is terug gekomen uit Vietnam. Later heeft Nick haar getroost. Olsen drinkt een borrel met Nick, en dan gaat hij naar bed.

Vrijdag 4 juli 1975
Jacob Olsen gaat kijken naar het toneelstuk dat door Lina Krog geregisseerd wordt. Nick komt bij Lina op bezoek en blijft bij haar slapen. Olsen heeft een gesprek met Sivertsen, de onderzoeksrechter uit Godthab. Sivertsen heeft destijds grote moeilijkheden gehad met de ondervraging. De bewoners van Eqe waren exact over de temperatuur, windkracht en weersgesteldheid, maar erg vaag als het over de beraadslagingen ging die tot de beslissing hadden geleid. Woorden als 'misschien' en 'ik weet het niet' komen vaak in het rapport voor. Olsen gaat samen met Sivertsen bij de burgemeester en zijn vrouw eten.

Zaterdag 5 juli 1975
Lina komt Nick Morello tegen in het hotel. Morello vertelt haar dat hij haar in een seksclub in New York heeft gezien. Als Lina weer terug gaat, denkt ze aan de tijd die ze in New York heeft doorgebracht. Olsen komt in de supermarkt en bedenkt dat het onmogelijk is een rapport op te maken dat aan alle details recht doet. Hij wordt uitgenodigd door een Eskimo-vrouw, en koopt een tupilákbeeldje. Hij gaat terug naar het hotel en vindt een brief van zijn vrouw. Ze schrijft o.a. over de crematie van Olsens vader. Olsen schrijft iets terug en ondertekent met 'je weifelmoedige waarnemer'. 's Avonds praat Olsen met de vroegere dorpsgenoten van Jón Eira. Hij hoort dat Jón Eira de vrouw heeft gedood, omdat hij de beste jager was. Ook nu zijn de bewoners erg vaag. Olsen krijgt het gevoel dat het belangrijkste van deze zaak niet onder woorden kan worden gebracht.

Zondag 6 juli 1975
Olsen gaat met Umanatsiaq en zijn vader in een boot naar het voormalige dorp van Jón Eira, Eqe. Alle bewoners zijn vertrokken en werken in de stad. Als ze het uitgestorven dorpje bezichtigd hebben, wil Umanatsiaq Olsen ook nog het eilandje laten zien waar de vrouw vermoord is. Daar doodt Umanatsiaq Jacob Olsen met een mes. Lina Krog heeft de band met de gesprekken met de Groenlanders uitgetypt en wil deze naar Jacob Olsen brengen. Olsen is Natuurlijk niet thuis. Lina gaat naar zijn hotelkamer en vindt daar de brief die Olsen nog naar zijn vrouw wilde sturen. Ze leest dat Olsen zich wel tot haar aangetrokken voelde. De burgemeester, de commissaris en de hoteleigenaar storen haar in haar stiekeme gelees, maar ze weet de brief nog weg te frommelen voordat ze vertrekt. Lina komt Nick tegen en zij laat hem de brief lezen. Daarna verbranden ze de brief en gaan nog met elkaar naar bed. Nu weten ze zeker dat ze uit Groenland weg willen.


Er zijn mij eigenlijk maar weinig dingen opgevallen, maar enkele opvallende dingen zijn: De cultuurverschillen. In het verhaal kon je soms duidelijke cultuurverschillen onderscheiden.


Het thema van dit verhaal is:
Een rechter moet een moord oplossen in een andere cultuur terwijl de 'moord' voor die mensen heel gebruikelijk is. Uiteindelijk wordt de rechter slachtoffer van z'n eigen rechtssysteem.


Ja, ik vind het best wel een goed onderwerp voor een boek, vooral omdat dit verhaal best wel reëel overkomt en ook omdat deze gebeurtenis (het botsen van twee totaal verschillende rechtssystemen) echt kan gebeuren of echt gebeurd kan zijn.


Ik vond de stijl in het begin erg moeilijk en het heeft dan ook lang geduurd voordat ik een beetje 'in' het boek kwam. Het taalgebruik was ook niet echt makkelijk, maar dat wende wel snel.

Ja, ik zou het erg moeilijk vinden om dit boek te schrijven, vooral omdat je als lezer steeds aanwijzingen krijgt die leiden tot het (spannende) slot. Dat lijkt mij erg moeilijk om te verwerken in een boek. Wat mij ook moeilijk lijkt is het sluitend maken van personages en belangrijke aanwijzingen. Het is erg knap in elkaar gezet door de schrijver en dat kan ik hem niet nadoen.


Ik heb eigenlijk niets over het boek gelezen en ook niet over de auteur. Alleen dat over het boek Eclips in de klas, dat ook door J. Bernlef is geschreven.

Het was een goed boek en het kwam heel reëel over. Ook waren er een aantal spannende punten, maar niet echt veel. Het spannendste was het moment dat zo'n Eskimo voor Jacob Olsen stond met een lang mes in zijn hand. De Onderliggende gedachte van dit boek kon ik in eerste instantie niet echt duidelijk zien, dus heb ik een aantal stukken opnieuw gelezen en er een uittrekselboek bij gehad. Wat ik wel jammer vond is dat de schrijfstijl best moeilijk was en dat het dus ook lang duurde voordat ik lekker door kon lezen. Wat wel grappig is dat als je alle informatie die je in dit boek krijgt en je denkt er over na, kan je al voor het einde van het boek raden wat er zal gaan gebeuren. Ik vind het niet zo'n spannend boek, maar het is wel realistisch geschreven. Daarom vind ik het toch wel een goed boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen