U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Hans Sahar - Zoveel Liefde.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2073 en is laatst upgedate op 28/01/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 780 woorden.

Complete titelbeschrijvingHans Sahar

Zoveel liefde

Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam-Antwerpen, onbekende druk (1996?)Uiterlijke beschrijvingZoveel liefde heeft 128 pagina's. Het boek bestaat uit 13 korte hoofdstukken. Het boek begint stukje tekst van Bob Marley en een Marokkaanse zegswijze.SamenvattingRash is een jonge Marokkaan die het gezeik van zijn vader ontvlucht is door op kamers te gaan wonen in Den Haag. Hij komt in een huis met allemaal andere soorten mensen, van crimineel tot christelijk. Hij wil daar opnieuw beginnen zonder uit zijn bende te stappen, zodat hij zich geen verader voelt. Hij ontmoet op een stageplek op een makelaarskantoor een vrouw die hem meeneemt naar een kinkyparty, en thuis met hem en nog twee vrouwen de liefde bedrijft. In het begin vindt Rash dit wel leuk maar later ontdekt hij toch dat hij dat bi niet zo leuk is. Hij heeft liever één vaste vriendin. Als een bendelid naakt op straat aan een lantaarnpaal is vastgebonden gaat de bende van Rash, naar het clubhuis van de andere bende om ze daar even in elkaar te slaan. Rash ziet daar aangekomen ook nog een bekende van hem die ook in zijn huis woont. Rash had met zijn mes de leider van de 'gabbers' gestoken, en werd even later met nog iemand achterna gezeten door een politieagent. Die hun trouwens niet te pakken kreeg. Toen het koopavond was ging Rash naar de stad, en zag Erica die ook in zijn huis woonde en die op straat het geloof predikte. Zij praatte met Rash over wat ze allemaal had meegemaakt. Ze was verkracht door haar vader en Rash was de eerste die het wist. Toen ze ouder was had ze nog als prostituee gewerkt, maar niet lang. Rash zag al in dat dit niks tussen hen kon worden. Rash gaat ook nog naar de gevangenis op bezoek bij een vriend die was opgepakt voor het bedreigen en bestelen van mensen die bij de geldautomaat aan het pinnen waren. Rash ging weer naar huis en dacht aan zijn familie. De volgende avond ging Rash naar een gabberparty in Rotterdam. Toen ze 's nachts vertrokken werd er een jongen in elkaar geslagen en doodgestoken. Ze hadden de verkeerde, ze moesten Ronnie hebben. De groep maakte dat ze wegkwamen, want ze hadden nu geen zin in ruzie. De volgende ochtend kwam Erica naar Rash toe, de gozer die was neergestoken was een bekende van Erica en ze wilde dat Rash meekwam naar de begrafenis. In de zomer kocht Rash een wagen waarmee hij met zijn vrienden naar een jongerencamping gingen, daar ontmoet hij Riga. Die zijn vriendin blijft.TitelverklaringHet twaalfde hoofdstuk heet 'Zoveel Liefde'. Erica vertelde aan Rash dat niemand zonder liefde kan. "…. er is zoveel liefde…". De hel wereld zit er vol mee, niemand kan zonder.

ThemaHet leven van een bendelid die zich toch heel eenzaam voelt.Motieven- eenzaamheid

- geweld

- vriendschap

- geloof

- seks

- liefdeOpening van een verhaalHet begin van het verhaal is duidelijk geschreven, net als het hele boek trouwens. De hoofdpersoon wordt voorgesteld en de personen waar hij bij woont worden voorgesteld.Einde van een verhaalAan het einde van het verhaal gaan ze met de hele zooi naar een jeugdcamping en daar ontmoet Rash voor hem de ware.Personages; hoofd- en bijfigurenRash: Een jonge Marokkaan uit Den Haag. Gaat bij zijn ouders weg, en op kamers wonen. Hij zit in en jeugdbende en krijgt een korte relatie met Simone.Franky: Woont ook bij Rash in de flat. Hij is een drugsgebruikende gabber/skinhead met een goed hart.Erica: Christelijke, knappe vrouw die op de hoogste verdieping woont. Rash vindt har wel knap, maar niks voor hem.Simone: Lesbische vrouw die werkt op het makelaarskantoor waar Rash stage heeft gelopen. Rash heeft een korte relatie met haar die alleen op seks is gebaseerd.Willems: De filosoof van de flat die altijd met kranten loopt te sjouwen.Ibo: Vriend van Rash. Hij heeft ruzie met hem gehad over een andere vriend.TijdHet verhaal speelt zich nu af. De vertelde tijd is volgens mij is iets langer dan een studiejaar. En de verteltijd is ongeveer 3½ uur. De verteltijd is korter dan de verhaaltijd.

Ruimte- De flat in Den Haag

- LoosduinenPerspectiefIn het verhaal is sprake van de ik-verteller.Biografische gegevensDit is het tweede boek van Hans Sahar, in zijn eerste boek Hoezo bloedmooi staat ook een jonge Haagse Marokkaan centraal. Sahar heeft een unieke plaats in de Nederlandse literatuur.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen