U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ward Ruyslinck - Wurgtechnieken.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2072 en is laatst upgedate op 07/04/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1012 woorden.

Titel:Ruyslinck, Ward (Raymond de Belser) - Wurgtechnieken. Antwerpen/Amsterdam 1981 (2e)(1980)Titelverklaring:Het boek draagt deze titel, omdat de hoofdpersoon de ziekelijke neiging heeft tot het doden van mensen o.a. door middel van wurgen.Motto: x

Opdracht: xHet uiterlijk van het boek:* Op de omslag is de vlag van Bolivie afgebeeld, waar de hoofdpersoon zijn duistere praktijken ongestraft kon uitoefenen. De vlag bestaat uit de kleuren rood geel groen.

Het rode horizontale gedeelte loopt in de vorm van bloedsporen uit over de andere twee banen.* Het boek telt 205 pagina's.* De uitspraken of woorden uit een andere taal (Engels, Frans, Spaans) zijn cursief gedrukt, omdat ze zich zo onderscheiden van de Nederlandse taal.* Het boek is verdeeld in tien genummerde ongetitelde en niet op een nieuwe bladzijde beginnende hoofdstukken.Samenvatting:Bruce Clayton (Enrique Escobar) werkte in Bolivie als kapitein van de Seguridad, waar hij zich bezig hield met het uithoren van verdachten op een zeer gruwelijke wijze. Hij kon ze zelfs ongestraft vermoorden, want de regering dekte hem. Als deze corrupte machtshebbers echter afgezet worden, moet hij samen met zijn vriendin Pearl (Justina) vluchten via Engeland, Zimbabwe en als laatste Belgie. In de tijd dat de twee in Brussel zijn gebeurd er niet zoveel. Ze weten echter wel dat ze niet te lang daar moeten blijven en regelen valse paspoorten bij Andrew. Ze willen naar Johannesburg vluchten. Maar Bruce vermoordt de homosexuele vriend van Andrew en wurgt ook nog zijn eigen vriendin.Net voordat hij wil vertrekken van Zaventem wordt hij opgepakt en verhoord. Een zware straf staat hem te wachten, maar een Amerikaanse collega van de CIA is geboeid door de kennis van

Bruce. In ruil hiervoor wordt hij vrijgelaten. (Het blijkt maar weer dat Bruce' geluksamulet, waarop een Guanaco is afgebeeld, niet heeft gefaald)Beginsituatie:Bruce en zijn vriendin zijn in Brussel op de vlucht en voelen zich niet thuis in dit "verzopen land".Eindsituatie:Bruce wordt vrijgelaten in ruil voor zijn kennis.Personages:Bruce Clayton: Enrique Escobar, is een in zichzelf gekeerd man die het wurgen als een wetenschap beschouwt. Hij is dus redelijk ziek in zijn geest. Dit maakt hem een tiran met sadistische trekjes. Hij vindt het fijn om zijn slachtoffers te zien lijden. Hij houdt zijn obsessie en tevens verslaving voor iedereen verborgen.

Rond karakter.(Ex-chef Boliviaanse veiligheidsdienst)Justina: Pearl is de vriendin van Bruce. Eigenlijk is ze zijn minnares, want toen Bruce moest vluchten liet hij zijn vrouw achter. Ze is op de hoogte van de duistere kant van haar vriend, maar ze blijft het voor zichzelf ontkennen. Ze is erg bang van hem.

Vlak karakter.Andrew: Deze man verschafte de valse paspoorten voor Bruce en Pearl. Ook verraadt hij Bruce als hij er achter komt dat Bruce zijn homo-partner heeft vermoord.

Hij is ambtenaar bij de Europese Gemeenschap, maar ook een ervaren oplichter.

Vlak karakter.Dokter Dusar: Hij is een man met mensenkennis en moet de ljischouwing op Justina verrichten.

Dankzij deze politiearts kon men de moord op Justina oplossen.

Vlak karakter.Philippe Leroy: De homofiele vriend van Andrew

Vlak karakter.Kolonel Murphy: Hij werkt voor de CIA en zorgt ervoor dat Bruce weer op vrije voeten komt.

Vlak karakter.Commisaris Boiy: Hij is belast met het onderzoek dat tegen Bruce loopt.

Vlak karakter.Meneer Chabot: De man die beneden Bruce woont en een belangrijke getuigenis aflegt.

Vlak karakter.Decor:Historische tijd: Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 20e eeuw.Ruimte: Belgie-Brussel-Knokke.Fictionele Ruimtebeschrijving: Niet van toepassing.Tijd:De vertelde tijd is geheel chronologisch en er doen zich geen flash-backs en dergelijke in voor.Perspectief:Auctoriale vertelinstantie.Thema:Het onderduiken van een crimineel.Motieven:Moordlust, sadisme en onderduiken.Stijl:De stijl die de auteur hanteert is erg modern en leest erg vlot. De schrijver treedt vaak in detail dit maakt het boek een beetje gruwelijk. Veelvuldig voegt hij ook kleine stukjes Spaans en Engels toe. De stijl doet overigens ook denken aan die van de misdaadromans van Jef Geeraerts.Genre:Psychologische roman/thrillerAchtergrondinformatie:Ward Ruyslinck is in 1929 geboren en was met dit boek zeker niet aan zijn proefstuk toe. Met dit boek zet Ruyslinck zich expliciet af tegen corruptie en terreur. In al zijn werken gaan pessimisme en sociale bewogenheid tevens schuil achter humor en satire. Zijn personages zijn niet in staat zich staande te houden tegen de gevoelloze maatschappij. Verder kan je ook nog zeer goed merken dat Ruyslinck zich inderdaad verzet tegen al het slechte in de wereld aan het feit dat hij een medestichter is van de milieuwerkgroep Gaia en dat hij lid is van het Vlaams Comité van de Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede en tevens is hij ook lid van de Wereldraad voor de Vrede.

Hij is iemand die elke dag de ontwikkelingen in deze wereld angstig observeert.Mening:Dit is echt een boek naar mijn hart. Er zit namelijk een mooie spanningsopbouw in en de gruwelijkheden worden zonder schroom tot in detail besproken. Het is ook leuk om te weten dat de schrijver met dit boek op een sluwe wijze zijn ongenoegen uit m.b.t. de misstanden in niet alleen Belgie (corruptie), maar ook over de rest van de wereld. (mishandeling etc.) Dit realistische element maakt het boek nog meer de moeite

waard om het te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen