U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : George Orwell - Animal Farm.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=389 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1086 woorden.

Bibliografie
(1903-1950) overleden aan tuberculose. Het boekje is gepubliceerd in 1945, vlak na de 2e wereldoorlog.Samenvatting
Jones (boer): * Is gewoon een mens, en een slechte meester voor de dieren. Hij drinkt veel en gaat vaak dronken naar bed waarna hij vergeet om de dieren te voeren.

Op een avond komen de dieren bij elkaar als de boer weer eens de dieren geen eten geeft en dronken zijn bed instapt. Ze besluiten dat het zo niet verder kan. Een van de dieren (Old Major) heeft een plan uitgedacht.

Old Major: * Word ook wel prize boar genoemd. Het is een mannetjes varken en is al best wel oud. Hij heeft ook veel prijzen gewonnen en hij gaat de toespraak houden in de schuur waar ze bij elkaar gekomen zijn.

In de toespraak zijn ze het met elkaar eens, het kan zo niet verder. Er moet iets gebeuren waardoor ze weer goed behandeld kunnen worden.

Ja Old Major is natuurlijk op een gegeven moment dood, en dan nemen twee anderen mannetjes varkens de leiding van hem over. Dit zijn Snowball en Napoleon.

Snowball: * Bedenkt allemaal plannen maar meestal zijn de plannen niet echt goed om uit te gaan voeren.
Napoleon: * Hij doet meestal het woord want daar is hij beter in dan Snowball. Later is napoleon te vergelijken met een dictator en zet alles en iedereen naar zijn hand.

Samen veranderen ze de naam van de boerderij. Eerst heetten de boerderij “Manor Farm” en dan veranderen ze het gewoon in “Animal Farm”. Nu heerst dus ook het “Animalisme” dat houd in dat de dieren de baas zijn en alle dieren moeten worden verheven.

De twee varkens Snowball en Napoleon richten dan de “seven commandments” op. Dit zijn een soort van 7 geboden maar dan anders. Een paar voorbeelden ervan zijn:
“all animals are equal” en “no animal shall drink alcohol”…….

Snowball bedenkt dat het misschien wel eens handig zou zijn als ze nog minder moesten werken, en hij stelt dan ook voor om een windmolen te bouwen. Helaas vind Napoleon dit helemaal niets en het plan gaat dan ook niet door.
Napoleon heeft ook nog een vriendje, die heet Squeeler en dat is zeg maar de propagenda machine.

Squeeler: * squeeze betekend piepen, maar ook verklikken. Squeeler heeft een piepstem en tegelijkertijd zorgt hij ervoor dat Napoleon aan alle mogelijke informatie komt.]

Squeeler zorgt er voor dat alle dieren haat gaan voelen voor Snowball en uiteindelijk word hij dan ook weggejaagd door Napoleon. Nu is Napoleon aan de macht. Hij laat de dieren werken en zelf doet hij niets. Op een dag zien de dieren dat de varkens alcohol drinken en dat was niet echt wat er in de 7 geboden stond. Maar de varkens weten het zo te praten dat ze gelijk krijgen. “nee, jullie hebben dat niet goed gehoord, het was: “No animal shall drink alcohol to excess”. Dus, geen dier zal alcohol drinken met overmaat. Het gaat dan een tijdje goed en er verschijnen steeds meer varkens op de boerderij.
Op de boerderij waren ook schapen. Squeeler had de schapen een soort van slogan geleerd. “Four legs are good, two legs are bad”. Ja daar zei je wat, en hoe zat het dan met de kippen? Nou daar hadden ze al eindeloze lange discussies over gevoerd maar kippen was dan wel goed, want die hadden dan weer vleugels enzo dus dan waren kippen ineens wel weer goed.
Op een gegeven moment zijn er best wel veel varkens. Zij werken helemaal niet en ze eten op een gegeven moment alle appels op uit de oogst want zij vinden dat zij geweldig veel hersenwerk doen en dus moeten zij meer eten, dat klopte niet maar daar viel niets aan te doen. De varkens hadden de macht compleet in handen en niemand die ze wat kon doen.
Op een gegeven moment komen de varkens op hun achterpoten naar buiten lopen en daar waren ze heel erg trots op dat ze dat konden. Dan herinnerd iemand zich de regel :”four legs are good, two legs are bad”. Maar nee hoor hier hebben de varkens ook wel weer een weerwoord op want ja, dat hadden de anderen dieren ook niet goed begrepen, de regel was namelijk zo :”Four legs are good, two legs are better”.
De varkens zeggen tegen iedereen die klaagt dat ze het helemaal niet zo slecht hebben, want met de vorige meester de boer Jones, toen was het zo slecht, maar sommigen weten dat nog uit die tijd en die vinden dat dat helemaal niet zo slecht was. Maar dan maakt Napoleon een geluid en ineens komen er een heleboel honden ergens vandaan, die waren een poos geleden geboren op de boerderij en ineens waren ze weg, ondertussen had Napoleon ze opgeleid als vechthonden. En nu kan niemand ergens nog wat tegenin brengen want dan stuurt hij de honden op ze af.
Nu is Napoleon alleenheerser, en hij gaat een windmolen bouwen en als de andere dieren zeggen dat dat het idee was van Snowball, dan zegt hij gewoon dat dat eigenlijk zijn idee was geweest maar dat hij dat van hem had gepikt. Als de windmolen eindelijk staat, dan stort deze ook weer neer na een storm, dan blijkt later dat Snowball dat had gedaan.
In het begin word verteld dat mensen slecht zijn, maar dan opeens zijn er mensen op de boerderij dit was tegen de regels in want er was dus gezegd dat alle mensen slecht waren. Dus moest Napoleon dit gaan verklaren. Hij zei dat dat was omdat dat goed was voor de handel. Er werden eieren van de kippen geruild tegen whisky voor de varkens.
Varkens en boeren uit de hele omgeving waren op een gegeven moment op een feest op de boerderij. Op een gegeven moment horen de dieren gekrijs, en ze besluiten om te gaan kijken. Als ze dan kijken dan zien ze dat ze allemaal zitten te kaarten en ze spelen allemaal vals. Op een gegeven moment houd Napoleon een toespraak. Hij vind dat de naam van de boerderij weer moet veranderen, van “Animal Farm” terug in “Manor Farm”.
Als de dieren dan nog eens goed kijken zien ze eigenlijk geen verschil meer tussen de gezichten van de mensen en de varkens. Ze zijn hetzelfde en er is geen onderscheid meer.


Animal Farm is een boek dat geschreven is net na de tweede wereldoorlog en het is een boekje dat duidelijk tegen het communisme is.
- fabel 1. dieren gedragen zich als mensen
2. er zit een moraal in
- allegory = it has a deeper meaning -> communisme

zit satire in : abuse is ridiculed to improve the world.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen