Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1434 woorden.

1. Genre

Het is een roman en het gaat om een romantisch roman.

Citaat: “Nadat ik je verlaten had, moest ik een apotheek inrennen om bloedstelpende watten, die nodig waren om mijn hart in goede conditie te houden.” (boek p11)

2. Thema

De liefde, het lijden en ook de sex zijn hier de hoofdthema’s.

Waarom? Gewoon omdat hij dolverliefd is op haar en hij lijdt omdat zij hem heeft verlaten later ook omdat zij heel erg ziek wordt en dan ook sterft.

Sex is een hoofdthema omdat er veel over verteld wordt en alles wordt in detail beschreven.

3. Toon

De toon van het boek is realistisch en naar het einde toe tragisch.

Alles wordt gedetailleerd beschreven en ze zijn ook op bestaande plaatsen. Er overkomt hen ook niets buitengewoon. Naar het einde toe tragisch omdat Olga eerst heel ziek wordt en dan sterft.

4. Personages

a) de ik-persoon er wordt geen naam gegeven

b) hij is kunstenaar, en is eerst getrouwd met Olga nadien verlaat ze hem.

c) over hem komen we niet veel te weten

d) hij is kwetsbaar, jaloers op de nieuwe lieven van Olga, maar blijft van haar houden en hij blijft ook bij haar wanneer ze ziek zal zijn en niemand meer heeft.

a) Olga Hermes

b) zij is werkloos maar haar vader heeft een groothandel in houshoudelijke artikelen

c) wanneer ze nog bij hem woont heeft ze het mooiste vrouwelijk lichaam die er te vinden is volgens hem, hij gebruikt haar vaak als model voor zijn kunstwerken, wanneer ze hem verlaat wordt ze heel mager en ziet ze er ongerust uit.

d) zij heeft een tumor in haar hoofd die haar karakter sterk beïnvloed in het begin is ze heel vriendelijk en vraagt ze niet veel, ze hebben niet veel geld en eten dus ook niet veel en ineens verlaat ze hem zonder hem enige reden te geven. Ze verandert helemaal en hertrouwt

5. Korte inhoud

Het boek gaat over de ik-figuur en de relatie met zijn vrouw Olga. Olga heeft hem verlaten nadat zij samengewoond hebben en getrouwd zijn geweest. Hij blikt terug op de hoogtepunten van hun relatie. Het verhaal is dus niet chronologisch verteld. Het begint met de ontmoeting en eindigt met het afscheid. Ook beschrijft hij wat er in Olga's leven nog meer gebeurd. Ze trouwt tweemaal met een andere man, maar die huwelijken worden alle twee verbroken. In de eerste hoofdstukken van het boek beschrijft de ik-figuur de ontmoeting met Olga.

Als hij staat te liften langs de snelweg neemt Olga hem mee. Zij bedrijven in haar auto voor het eerst de liefde met elkaar. De ik-figuur vertelt hoe het leven bij Olga thuis was. Haar vader die vaak in zijn neus zat te peuteren en van het opgedroogde snot draaide hij bolletjes om ze vervolgens onder zijn stoel te plakken. Haar vader vertelde ook altijd dezelfde mop, van die twee jongens die naar Parijs gingen, die gingen niet.

Olga's moeder die de ik-figuur nooit heeft gemogen, die altijd vreemdging met klanten en vrienden, maar thuis de goede huisvrouw uithing. Ook worden de hoogtepunten nauwkeurig beschreven wanneer zij op seksueel gebied bezig zijn. Of de geweldige vakantie op Ameland. De vele keren dat Olga model staat, en hun bijna niets kostende trouwdag, wanneer Olga achter op de fiets moet om naar het stadhuis te komen.

Er wordt langzaam naar een hoogtepunt toegewerkt. Als Olga tijdens een zakendiner zit te flirten met een zakenrelatie. De ik-figuur weet niet wat hij moet doen. Opstaan en weglopen of blijven zitten? Dan wordt hij er zo misselijk van dat hij de tafel onder kotst. Olga neemt dit niet en trekt weer bij haar moeder in, die eindelijk haar zin heeft dat ze uit elkaar zijn.

Niet kort daarna volgt een echtscheiding. Nadat Olga hem verlaten heeft loopt de spanning weer af. Het verhaal gaat verder met het leven van de ik-figuur en soms wat fragmenten uit Olga's leven. De ik-figuur vergooit zich aan alle meisjes die hij tegen komt. Maar hij blijft ze altijd vergelijken met Olga. En niemand komt volgens hem ook maar iets in de buurt van haar.

Ze zien elkaar alleen bij toeval soms in de stad, maar alleen nutteloze gesprekken volgen. Elke keer als ze elkaar weer ontmoeten voelt de ik-figuur zich weer enkele dagen heel eenzaam. Olga was alles voor hem. In het laatste gedeelte van het boek komt Olga terug uit de Arabische golf, waar zij met haar derde echtgenoot jaren heeft doorgebracht. Als Olga terug in Nederland is word het huwelijk verbroken. Olga heeft regelmatig last van hoofdpijn en is vaak moe. Dan belt op een dag haar moeder op naar de ik-figuur om de situatie uit te leggen.

Olga had een hersentumor zo groot als een stuk toiletzeep. Ze moest een hersenoperatie ondergaan. De doktoren hadden alles weggehaald behalve de wortels, die zaten te diep. Olga was ongeneeslijk ziek. Door de vele bestralingen die Olga moest ondergaan verloor zij haar haar. De ik-figuur komt elke dag langs en ziet Olga aftakelen. Op het laatst ziet ze bijna niets meer, toch blijft hij haar bloemen geven en op een dag koopt hij voor haar een rode pruik. Het enige wat Olga durfde te eten met haar loszittende tanden was turks fruit (ook titelverklaring).

Olga sterft op een vroege voorjaarsavond. De dokter vraagt of Olga de pruik moet houden. De ik-figuur antwoordde met: ,,ja, zo had ze het zelf gewild."

6. Plaats

Het verhaal speelt zich af in Nederland

7. Milieu

Hij is een artiest en zij heeft rijke ouders maar samen waren ze niet rijk, ze hadden namelijk niet iedere dag te eten.

8. Tijdperk

Het speelt zich af in de 20ste eeuw

9. Tijd

a) Er is niet echt een periode op te plakken aangezien hij heel vaak terug gaat in de tijd. Maar ik zou zeggen een tiental jaren

b) De periodes die ‘nu’ gebeuren worden minder gedetailleerd beschreven

c) Alle momenten waar Olga in komt worden heel volledig beschreven

10. Titel

De titel: “Turks Fruit” , Turks fruit was het enige dat Olga nog kon eten of durfde eten in het laatste stadion van haar ziekte. Ik denk dat hij daarvoor heeft gekozen omdat hij op dat moment zijn Olga heeft teruggevonden. En hij kon moeilijk het boek hersentumor noemen of zo. En het is eigenlijk de ziekte die ze weer bijeen heeft gebracht.

11. Belang van het boek

a) Het is een goed boek. Je kan echt meeleven met de ik-persoon, op momenten dat hij eenzaam is of dat hij dolgelukkig is of nog dat hij zeer triestig is voel je het echt mee met hem.

b) Ik denk dat het doel van dit boek is dat men nooit de hoop mag opgeven en ook nooit de mensen dingen moeten kwalijk nemen.

c) Deze ideeën zijn volgens mij positief maar te optimistisch

12. Stijl

Het boek leest zeer gemakkelijk de zinnen zijn op bepaalde momenten zeer lang en dan weer kort maar in het algemeen viel het mee.

13. Allerlei

Citaat: “Nadat ik je verlaten had, moest ik een apotheek inrennen om bloedstelpende watten, die nodig waren om mijn hart in goede conditie te houden.” (boek p11)

14. De auteur

Jan Wolkers

Geboren: 26 oktober 1925

Debuut: Serpentina's petticoat (1961, verhalen)

Genres: Roman, kort verhaal, toneel, essay, autobiografie

Bijzonderheid: Weigerde divesre prijzen: deLiteratuur Prijs van Amsterdam (1966), de Constantijn Huygensprijs (1982) en de P.C. Hooftprijs (1989)

Citaat: 'Mijn uitgever vroeg me wel eens of ze me mochten opgeven voor de AKO Literatuurprijs. Dan zei ik: "Laten ze die prijs maar in hun reet steken". Waarop mijn uitgever dan zei: "Je verwacht toch niet dat ik het zo tegen ze zeg?"' (Dagblad Tubantia, 4-11-1994)

Recent werk: Icarus en de vliegende tering (1996), Mondriaan op Mauritius (1997, essays), Terug naar Jan Wolkers (bevat: Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Terug naar Oegstgeest (1998), Het kruipend gedeelte des aardbodems (1998, rede), Omringd door zee (1999, columns), De spiegel van Rembrandt (1999)

Beknopte bibliografie

1961 Serpentina's Petticoat (verhalen)

1962 Kort Amerikaans (roman)

1963 Gesponnen suiker (verhalen)

1963 De Babel (toneel)

1963 Een roos van vlees (roman)

1964 De hond met de blauwe tong (verhalen)

1965 Terug naar Oegstgeest (roman)

1967 Horrible Tango (roman)

1969 Turks fruit (roman)

1971 Groeten van Rottumerplaat (autobiografische documentaire)

1971 Werkkleding (autobiografische documentaire)

1974 De walgvogel (roman)

1975 Dominee met strooien hoed (novelle)

1977 De kus (roman)

1979 De doodshoofdvlinder (roman)

1980 De perzik van onsterfelijkheid (roman)

1981 Alle verhalen

1981 Brandende liefde (roman)

1982 De junival (roman)

1983 Gifsla (roman)

1984 De onverbiddelijke tijd (roman)

1985 22 sprookjes, verhalen en fabels

1988 Kunstfruit en andere verhalen

1989 Jeugd jaagt voorbij

1991 Tarzan in Arles (essays)

1991 Wat wij zien en horen (verhalen, samen met Bob en Tom Wolkers)

1994 Rembrandt in Rommeldam (essays)

1995 Zwarte Bevrijding (Boekenweekessay)

1996 Icarus en de vliegende tering

1997 Mondriaan op Mauritius (essays)

1998 Terug naar Jan Wolkers (bevat: Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Terug naar Oegstgeest)

1998 Het kruipend gedeelte des aardbodems (rede)

1999 Omringd door zee (columns)

1999 De spiegel van Rembrandt
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen