U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Aghata Christie - Kerstmis Van Poirot.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1130 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 757 woorden.

1: Omschrijf over welke misdaad het hier gaat.

De misdaad in dit boek is moord. Op kerstavond wordt de oude Simeon Lee vermoord. Hij had al zijn nakomelingen uitgenodigd om samen kerst te vieren, zelfs zijn zoon Harry die meer dan 20 jaar niet was thuisgeweest. Simeon was een oude, rijke man die zijn hele leven lang zich als een tiran had gedragen en de reputatie had een vrouwenloper te zijn. Hij schreef al zijn kinderen de wet voor, wat zorgde voor heel wat ruzie binnen de familie. Op de dag van zijn dood had Simeon al zijn nakomelingen uitgenodigd op zijn kamer. Daar vertelde hij dat Harry terug thuis zou komen wonen en dat hij zijn testament ging laten veranderen, dit in het voordeel van Harry en zijn kleindochter Pilar, wiens moeder overleden was. Hierdoor ontstonden nog grotere spanningen tussen de familieleden, die dan ook het eerst verdacht werden van de moord. Was het om het geld of om wraak?

Het was een wrede moord: overal hing bloed (net iets te veel om van 1 man afkomstig te zijn wat al verdacht leek), alle meubels lagen omver en porselein lag gebroken op de grond.2: Wie (welke detective(s) lost/lossen de misdaad op?)

Typeer dit/deze personage(s) grondig ( fysiek+ psychologisch).

In dit boek lossen 3 detectives de misdaad op. Kolonel Johnson, Sugden en Poirot die op vakantie was bij zijn vriend Johnson.

• Kolonel Johnson , hoofdcommesaris, komt in dit boek niet veel voor. We weten niet veel van hem, maar we kunnen uit zijn handelingen wel afleiden dat het iemand is die zich niet vlug opwind en die Kerstmis ziet als een tijd van vrede, waarin geen moorden gepleegd worden. Het is een ongenuanceerd,statisch personage.

• Sugden, hoofdinspecteur, staat gekend als een betrouwbare ambtenaar die altijd secreet en voorzichtig te werk gaat, maar die geen verbeeldingskarcht heeft. In werkelijkheid in dit helemaal niet zo, hij is een heel gefrustreerd man en heeft een krachtige lichaamsbouw. Hij was een lange, knappe man en hij bewoog zich met de zekerheid van iemand die zich van zijn eigen belangrijkheid bewust is. Het is een genuanceerd, dynamisch personage.

• Poirot is een detective en staat gekend als iemand die, als hij zich eenmaal in een zaak heeft vastgebeten het niet loslaat voor het opgelost is. Hij is een heel pientere man die geen enkel detail over het hoofd ziet. Hij beschikt ook over veel mensenkennis. Het is een ongenuanceerd, statisch personage.

3: Formuleer een verklaring voor de titel.

Er zit geen betekenis achter de titel. Hij is redelijk logisch, het speelt zich af in de kersttijd en Poirot lost samen met Sugden en Johnson de moord op. Wat een fijne vakantie voor Poirot moest worden samen met zijn vriend Johnson werd een speurtocht naar een brutale moord. In de titel zit een constrast: als je aan kerstmis denkt assiocieer je dat spontaan met een tijd van vrede en liefde, maar met de naam Poirot in de titel weet je dat er misdaad is gebeurt.

4: Selecteer 3 spanningmomenten. Typ deze passages uit en leg uit naar welk verhaalaspect ze verwijzen.

Aghata Christie bouwt de spanning op door vragen op te roepen (zoals wie heeft de moord gepleegd) en pas op het allerlaatste van het verhaal deze te beantwoorden. Het is ook iemand totaal anders dan je had verwacht.1: In dit deel van het verhaal komt heel de familie aan bod. Het is het moment waarop de moord gebeurt. Alle gasten komen juist van tafel. Sommige zitten nog aan tafel, iemand is aan het telefoneren, Pilar zit op haar kamer,... Op het moment dat men de gil hoort stormt iedereen naar boven, naar de kamer van opa. Het is een sfeerscheppende ruimte, Meneer David was juist Treurmans aan het spelen op de piano en de kamer wordt ook zodanig beschreven dat het sfeer schept.

2: In dit hoofdstuk vertelt Pilar dat ze het geld van de erfenis niet kan aannemen. Iemand wou Pilar vermoorden, er lag een kanonkogel op haar deur die, als ze niet was blijven haperen aan een haakje, op haar hoofd was gevallen. Hierdoor komt er nog een extra druk achter Poirot omdat hij de moordenaar van Simeon die ook Pilar had willen vermoorden nu zo snel mogelijk moet vatten voor er nog gewonden vallen. De moordenaar wou Pilar waarschijnlijk dood omdat zij meer zou weten van de moord, wat later ook blijkt. Het fragment speelt zich ook af in huis, op Pilar’s kamer.

3: In dit hoofdstuk kom je eindelijk te weten wie de moordenaar is, hierdoor wil je ook doorlezen. Ook hier zijn al de personages aanwezig.Schrijver : aghata christie
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen