U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Kruistocht In Spijkerbroek : Een Historische Roman.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/1487754/ en is laatst upgedate op 01/10/2004.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1302 woorden.


Het boek gaat over een jongen die Dolf Wega heet en die 15 jaar is.

Dr. Simiak en Dr. Kneveltoer hebben een materie-transmitter(tijdmachine) gemaakt waarmee zij allerleispullen naar een ander tijdperk kunnen verplaatsen. Dolf vond het een mooi apparaat en had veel bewondering voor Dr. Simiak en Dr. Kneveltoer. Na lang zeuren kreeg Dolf, Dr. Simiak, Dr. Kneveltoer en zijn vader (ook uitvinder) zover dat ze Dolf met de materie-transmitter wegflitsen na 1212 in Montgivray. Als hij wordt weggeflitst moet hij na 4 uur weer precies op dezelfde plek staan. Door een foutje komt Dolf terecht in Duitsland in het plaatsje Spiers. Als hij in Spiers komt ziet hij de 2 struikrovers een jongenman aanvallen. Dolf redt hem het leven. De jongen blijkt Leonardo te heetten. Leonardo spreekt Nederlands. Als Dolf een paar minuten voor het terugflitsen naar de plaatst wil lopen komen er opeens een heleboel kinderen aangelopen. Dolf doet enorm zijn best om op tijd op het kruis te staan maar hij is te laat. Een andere jongen verdwijnt voor Dolf zijn gezicht na de 20ste eeuw. Dat betekent dat Dolf in de middeleeuwen moet blijven. Het blijkt dat de groep een Kinderkruistocht is die via Genua naar Jeruzalem gaat. Dolf en Leonardo besluiten zich bij de groep aan te sluiten. Na veel spannende avonturen komen de kinderen aan in Genua. Het blijkt dat de 2 monniken die de kruistocht leiden verraders waren en de kinderen wilden verkopen op de slaven markt. Gelukkig komt Dolf hier op tijd achter zodat hij net op het nippertje de kinderen kan redden. Ze trekken verder naar Zuid-Italië. Ondertussen probeert Dr. Simiak Dolf te vinden. Hij flits aluminium doosjes naar de plaats waar de kruistocht langs zal komen. Dat weet hij omdat hij een beetje met overgeflitste jongeren kan communiceren. Leonardo vindt 1 van de doosjes en vraagt aan Dolf of hij weet wat er op het briefje staat wat in het doosje zat. Dolf las op het briefje dat 24 na aankomst van het doosje, het doosje teruggeflitst zal worden en dat hij iets op de achterkant van het briefje moest schrijven want dan zouden ze weten waar hij was. Maar Leonardo had het doosje al een week in zijn zak maar was het vergeten te vragen. Dolf vroeg toen of de kinderen wilden helpen opletten of ze zo´n doosje zagen en of ze precies wilden onthouden waar ze het hadden gevonden. De kinderen snapten er niet veel van maar deden het toch, tot op een keer iemand het doosje had gevonden en precies zoals Dolf het had gevraagd nog wist waar hij het had gevonden. Dolf zorgde dat hij op tijd op de plaats was en werd terug geflitst.

Dolf was terug in de 20ste eeuw.

Titel


Titelverklaring: dolf die uit de 20ste eeuw komt werd door een tijdmachine teruggeplaatst in de tijd. Hij werd naar Keulen verplaatst en van de 20ste eeuw naar het jaar 1212. Toen hij daar kwam liepen alle kinderen in vachten van dieren en hij had een spijkerbroek met een winterjas aan. Dolf deed mee aan een kruistocht in zijn spijkerbroek en winterjas.

Soort verhaal


Genre: het genre van het boek is historie.

Gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn


Het probleem van de hoofdpersoon is


De hoofdpersoon word teruggeplaatst in de tijd en moet over 4 uur op dezelfde plek staan. Als hij daar niet staat kan hij niet meer worden teruggehaald. Dolf werd tegengehouden door de kinderkruistocht waardoor hij niet op tijd bij de plaats kwam waar hij moest wachten. Dolf werd dus niet teruggehaald. Hij liep mee met de kinderkruistocht maar naar een paar weken vinden de professoren toch een manier om dolf weer terug te halen.

Wat voor soort begin heeft het verhaal?


Het verhaal heeft geen begin. Het begint ergens in de gebeurtenissen. Je leest niet wie die professoren zijn en waarom dolf in de tijdmachine gaat enz…

Wat voor soort einde heeft het verhaal?


Het verhaal heeft een goed einde en ook wel een mooie afsluiting voor het verhaal. Dolf kan weer terug naar de 20ste eeuw. Maar het heeft ook wel een zielig einde want dolf zou zijn goede vriend Leonardo nooit weerspreken.

Personen


Hoofdpersonen


Dolf, leonardo. Dolf is het jongetje uit de 20ste eeuw die door professoren naar het jaar 1212 terug word geplaatst. Leonardo is een jongen die dolf ontmoet tijdens zijn kruistocht. Leonardo wordt zijn beste vriend later in het verhaal.

Bijpersonen


Frank een jongen die het doosje vind waarin staat dat dolf een teken moet achterlaten.

Verder zijn veel van die jongens die met de kruistocht meelopen bijpersonen. Alleen de namen van die personen worden niet beschreven.

Tijd


Wanneer speelt het verhaal zich af?


Het verhaal speelt zich af in het jaar 1212 tijdens de kinderkruistocht.

Hoeveel tijd ligt ertussen het begin en het eind?


Er ligt ongeveer 1 week tussen het begin en het eind van het verhaal. Dit weet ik niet zeker want het wordt niet egt duidelijk aangegeven.

Is het verhaal chronologisch verteld?


Ik vind het verhaal wel chronologisch vertelt want het verhaal begint bij: dat dolf al in 1212 is aangekomen maar verder in het verhaal vertellen ze niks meer over waarom die professoren juist dolf hebben verplaats. Dus er staan geen flashbacks in.

Plaats


Waar speelt het verhaal zich af?


Het verhaal speelt zich in Europa af.

Met wie kijk je mee


Kijk je mee met de ik persoon of hij/zij persoon of verteller? : je kijkt mee met de ik persoon maar soms ook met de hij/zij persoon. Bij een menig van iemand kijk je mee met de ik persoon.

Onderwerp


Het onderwerp van het verhaal is: kruistocht die word gehouden door kleine kinderen die hun land (hun plaats willen bevrijden).

Taalgebruik


Vind je dat de schrijver gemakkelijk of moeilijk schrijft? Ik vind dat de schrijver best wel moeilijk schreef. Er stonden veel woorden in die ik niet begreep. Deze woorden heb ik niet opgezocht want later in het verhaal werd dit wel uitgelegd.

Staan er veel beschrijvingen in het verhaal? : er stonden niet veel beschrijvingen in daarom was het verhaal ook wel moeilijk te begrijpen vond ik.

Staan er veel dialogen in het verhaal? : nee er staan ook niet veel dialogen in het verhaal. Want het verhaal word bijna elke keer door een persoon verteld en niet elke keer door iemand anders.

Mijn Mening


Ik vind het een goed verhaal. Ik vind het een goed verhaal omdat het wel over een andere tijd gaat mar ook wel weer een beetje over de toekomst BV: de professoren vinden een uitvinding uit die iemand kan terug plaatsen naar een andere tijd. Dit zou in het echt nu ook kunnen gebeuren. Ook vind ik het een leuk verhaal omdat de kruistocht nu nog steeds wel voorkomt. BV: de kinderen van de kruistocht gingen Jeruzalem bevrijden dus ze kwamen op voor hun land. Nu vechten de kinderen in Afrika ook voor hun vrijheid waardoor ze ook hun eigen land verdedigen.

Informatie over de schrijver


Informatie over de schrijver: Thea Beckmann is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze groeide op in de crisistijd. Haar vader kwam zonder werk te zitten daarom kon ze niet gaan studeren. Ze werd na de lagere school opgeleid als naaister. Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann en kreeg 3 kinderen. In 1993 overleed haar man. Nadat ze haar kinderen had opgevoed heeft ze een studie gevolgd als dokter in de psychologie. Met schrijven begon z e in 1947. Ze begon met jeugdboeken. Thea Beckmann schrijft vooral historische boeken. Thea Beckmann heeft 2 belangrijke redenen om jeugdboeken te schrijven namenlijk:

  • Ze is dol op kinderen.

  • En dat ze boeken schrijft die ze als kind graag had willen lezen.


Het werk van Thea Beckmann is in allerlei talen vertaald zoals: Deens, Duits, Japans, Engels, Spaans, Zuid – Afrikaans.

En voor haar als voor haar meeste hoofpersonen geld het motto: “laat je niet van de wijs brengen en zet door”

Verschillende boeken die ze heeft geschreven zijn:

  • Geef me de ruimte

  • Het rad van fortuin

  • Gekaapt

  • Kinderen van moeder aarde.

  • Triomf van de verschroeide aarde.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen