U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Vooral Jongens - Japan.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1099 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Maatschappijleer en het aantal woorden bedraagt 1096 woorden.

Japan

Sport

Gevechtssporten

Zowel in Japan als in onze streken beoefenen vele mensen nog steeds oude gevechtsporten die overgewaaid zijn uit Japan . Judo , karate , aikido en ga zo maar door zijn voor ons geen vreemde woorden . Bij zo’n sporten gaat het vaak meer om zelfverdediging en innerlijke rust dan aanvallen , zoals bij boksen . Toch vinden ( vooral jongens ) deze sporten “cool” want het is vechten . Ik heb hier een aikidopak bij , het is wat groot want het is van een volwassene en het lijkt eigenlijk sterk op het pak van andere gevechtsporten . Zo’n pak is typisch Japans .Je hebt ook beroemde Japanse sporten die hier niet beoefend worden , zoals sumo-worstelen . Iedereen kan zich het beeld van die dikke worstelende mannen voor de geest halen . In Japan komen zo’n worstelaars vaak voor en geven ze niet om dik zijn . Japanners zijn anders ingesteld dan wij en hebben een andere manier van denken en redeneren .Vrijetijdsbesteding

Origami

Origami is het vouwen van een ( vierkant ) gekleurd papier . Je kan er de mooiste dingen mee maken : vogels , vissen zelfs gorrila’s . Voor Japanners is origami iets heiligs en ze hebben er ongelofelijk veel geduld mee . Er was een jonge vrouw die te weten kwam dat ze ongeneselijk ziek was . Zij dacht dat als ze 1000 kraanvogels zou plooien ze zou genezen , ze ging meteen aan de slag . Na 1000 kraanvogels was ze nog niet genezen en ging ze door tot ze uiteindelijk stierf . De duizenden kraanvogels die ze geplooid had zijn tentoongesteld in een museum te Tokio en trekt veel toeristen .

Kalligrafie

Kalligrafie is de kunst van het schoonschrijven . Voor velen heeft het een magische aantrekkingskracht en men heeft er veel bewondering voor . Abstracte vormen ordenen tot een harmonisch samenspel lijkt ons zo moeilijk , maar toch is kalligrafie meestal een zaak van heel veel oefenen .

Feesten en Tradities

Nieuwjaar

Nieuwjaar is voor de Japanners een belangrijk feest . Zij nomen het o-shogatsu . Dat is de dag waarop families samenkomen in het ouderlijk huis . Om 12 uur ’s nachts worden noedels gegeten die geluk en voorspoed brengen , daarna gaan ze naar de tempel om te bidden om voorspoed in het nieuwe jaar . In de morgen dienen ze een speciaal ontbijt op en krijgen de mensen geld van hun familie .De theeceremonie

Bij de theeceremonie bereidt de gastvrouw op rituele wijze thee en serveert dat aan de gasten . Deze traditie dateert uit de 15e eeuw en gaat niet alleen over thee drinken maar ook over leren over architectuur , aardewerk , kalligrafie , geschiedenis en godsdienst . Wij zouden het een soort gezellige avondles heten .In bad gaan

Op zich niet zo iets vreemd maar zij doen doet helemaal anders dan wij . Het bed is vierkanten heel diep . Vooraleer je in bad gaat zeep je jezelf helemaal in , naast het bad . Als je de zeep hebt afgespoeld ga je in bad . De rest van het gezin maakt gebruik van hetzelfde bad . Jonge kinderen gaan vaak met hun ouders in het bad . Baden is voor hen een plezierig , ontspannend deel van de dag .Geloof

In Japan heb je 2 grote Godsdiensten Shinto en Boeddhisme . Boeddhisme kent iedereen wel , het roept metteen het beeld van de zittende Boeddha op . Boeddhisme is afkomstig van India en is in het midden van de 6e eeuw overgewaaid naar onder andere Japan . In dit geloof wordt er veel gemediteerd en stralen de Boeddhisten rust uit .

Shinto is ontstaan in Japan heel lang geleden . In Shinto gelooft men in Kami , de geestelijke krachten in bomen , bergen , zee of wind . Diegenen die erin geloven eren deze krachten en leven in harmonie met de natuur . De taken van beiden geloven zijn eerlijk verdeeld , zo gaan bijvoorbeel huwelijken volgens de Shinto – traditie terwijl begrafenissen Boeddhistisch zijn .In Japan is er ook een klein percentage dat Christen is en een klein percentage dat zich bezighoudt met andere godsdienststromingen die meestal gebaseerd zijn op het Boeddhisme of het Shinto .Japanners geloven ook in een soort geestenwereld . Op foto’s staan zij bijvoorbeeld meestal met hun vingers in een v – vorm . Dit is omdat ze geloven dat iedere keer je een foto neemt je een stuk van je ziel wegneemt en die v-vorm is een bescherming daartegen .

De monarchie en de regering

Monarchie

In Japan heerst er al vele eeuwen een monarchie en het is de oudste onafgebroken monarchie ter wereld . Japan heeft een keizer die volgens de Japanse grondwet het symbool van de staat en het volk is . Hij heeft geen macht tegenover de regering . De keizer ( momenteel is dat Akihito , die zit al sinds 1989 op de troon ) en de andre leden van de keizerlijke familie wonen in het keizerlijk paleis te Tokio .

Regering

In Japan is er , net zoals hier , een democratisch regeringssysteem : iedere volwassen burger heeft het stemrecht en het recht zich kandidaat te stellen bij verkiezingen .

Het Japans parlement wordt de Diet genoemd . Het heeft 2 huizen : het huis Van Afgevaardigden en het Huis Van Raden . Wetten op natinaal niveau moeten door beide huizen goedgekeurd worden .De minister-president is ook lid van de Diet : hij benoemt de leden van het kabinet . Japan is verdeeld in 47 provincies of perfecturen met elk een eigen bestuur. Iedere stad in de perfectuur kiest ook een eigen bestuur voor zaken van eigen niveau .Huizen

Huizen in Japan zijn anders gebouwd dan bij ons , vooral omdat het daar veel heter en vochtiger is in de zomer . Daarom zijn de huizen zo gemaakt dat er een lekker briesje kan doorwaaien . De ingang (Genkan) , de gang en de keuken hebben houten vloeren , in de andere kamers is de vloer bedekt met stromatten ( Tatami ) . Als je daar een huis binnengaat doe je je schoenen uit en pantoffels aan . Als je een kamer met Tatamimatten wil binnengaan doe je eerst je pantoffels uit en laat ze achter is de gang .

Beestjes

Nijntje , Hello kitty en Musti

Iedereen kent ze wel die schattige lieve beestjes . Nijntje en Hello Kitty zien er totaal verschillend uit , maar zijn het niet . Wij hebben een transformatie gemaakt waaruit dat blijkt . Al deze beestjes zijn gemaakt naar een Japans schattigheids- truckje : groot hoofd , klein lichaam .
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen