U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Connie Palmen - De Vriendschap.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=381 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1014 woorden.

Samenvatting
Auteur: Connie Palmen (Doopnaam Aldegonda Petronella Huberta Maria), geboren te St. Odilienberg op 25 november 1955.


SAMENVATTING

Katherina Buts (Kit) zit in de vijfde klas, ze is erg leergierig en diep nadenkend. Ze heeft veel meiden die maar al te graag haar vriendin zouden willen zijn, maar zij wil Ara; een dyslectisch meisje wat is blijven zitten in de zesde klas. Ze is erg afgesloten, en dat trekt Kit juist het meeste in haar aan. Ze doet alles om Ara's aandacht te trekken, en uiteindelijk is haar doel bereikt. Hoewel Ara duidelijk de baas is in hun vriendschap, is Kit dolgelukkig en kan ze niet meer zonder Ara. Maar het intiatief moet altijd vanuit Kit komen, en naarmate ze ouder wordt ergerd Kit zich hier steeds meer aan. Op Kit's twaalfde verjaardag is hun eerste grote ruzie.Uiteindelijk verhuisd Kit van het kleine plaatsje waar ze haar jeugd heeft doorgebracht met haar ouders en haar drie broers, naar de grote stad Amsterdam. Ara laat ze achter, maar hun vriendschap is niet voorbij. Ze houdt nog steeds contact met Ara, en langzamerhand beseft ze dat Ara alles van haar beinvloed; haar relaties, haar kijk op het leven, haar beslissingen. Kit begint met psychologie en filosofie te bestuderen, en daar geeft ze ook les in. Ze gaat een relatie aan met Thomas, een jongen die haar veel aan Ara doet denken.
30 Jaar na hun ontmoeting schrijft Kit een brief aan Ara. Het zit vol met psychologische en filosofische teksten, ze legt erin uit hoe ze haar relatie met Ara ziet. Ze houdt van Ara, en zou haar nooit verlaten als Ara haar niet verlaat: maar Ara mag nooit meer zo'n macht over haar hebben.

TITEL EN MOTTO

De Titel beschrijft de bovenlaag van het verhaal: vriendschap. De band die Kit denkt te hebben met Ara. Eigenlijk de 'verbintenis' tussen deze twee.

'Soep op het vuur
is
als
een goede vriend in huis
extra lekkere soep
is
als nieuwe familie'

Ischa Meijer (1943-1995)

Ischa Meijer was de man van Connie Palmen. Het motto gaat over de vergelijking van een goede vriend en nieuwe familie. Ik vind het niet erg passend, ik denk dat de enige reden voor dit gedicht is dat het van de echtgenoot van de schrijfster is.

STRUCTUUR

Het boek heeft 3 boeken, die allemaal een periode uit Kit's leven behandelen.

1 'Dingen en woorden.' Het gaat over de kennismaking, de 'ontdekking' van elkaar. Vanaf Kit's tiende jaar tot haar twaalfde. Het heeft 8 hoofdstukken.
2 'Eten en drinken.' Dit gaat over de diepere band tussen Ara en Kit. Over hun ruzie's, gebreken. Ze worden langzaam van elkaar 'verwijderd'. De ontdekking van Ara's eet-verslaving, en Kit die begint met drinken. De onafhankelijkheid van elkaar. Tot Kit 21 is. Het heeft 7 hoofdstukken.
3 'Werk en liefde.' De 'volwassen kijk' op hun relatie. De tergkeer van de vriendschap, de relaties. De afhankelijkheid. De verslavingen ontleed. De beschuldigingen, en op het eind in de brief 'uitleg'. Tot Kit 40 is. Dit boek heeft weer 7 hoofdstukken.

TIJD

Het speelt van 1966 tot 1996. Soms wordt een heel jaar verteld, dan weer jaren lang in drie zinnen beschreven.

THEMA

Er zijn eigenlijk twee thema's: Vriendschap en verslaving.
Is het vriendschap tussen Ara en Kit, of is het slechts een machtspelletje? Waarom eet Ara zoveel, en waarom drinkt Kit?

PERSONEN

Katherina Buts, 'Kit' genoemd, is een klein speels meisje wat zich veel filosofische vragen stelt.
Als kind vindt ze het erg belangrijk het iedereen naar de zin te maken, zelfs als ze zichzelf daarbij tekort doet. Ze is populair bij andere mensen. In het begin van het verhaal lijkt ze zich gelukkig te voelen, naarmate ze ouder wordt raakt ze steeds meer in de knoop met zichzelf.
Barbara Callenbach is ongeveer het tegenovergestelde van Kit: ze is dyslectisch, niet erg sociaal en erg op zichzelf. Ze is stevig gebouwd, gesloten en overheersend. Ze hoeft niet geaccepteerd te worden door andere mensen, wat Kit juist wel wil. Ze vind het heel interresant om naar Kit te luisteren. Later accepteert ze haar eet-verslaving en wordt ze wat socialer.


STIJL

De zinnen worden complexer naarmate Kit ouder en wijzer wordt. Erg veel wordt beschreven, eerst kinderachtig en simpel, later complex en erg nadenkend, en vol filosofische en psychologische termen.
VB Als-vergelijking: 'We keken naar elkaar alsof het om een wedstrijd ging en dat was het ook, het was een strijd.' (1e boek, de 'ontmoeting'.)
VB schrijfstijl: 'Zonder mijn gezicht te beroeren, nam hij de zijkanten van het kussen vast en drukte die omhoog, zodat ze tegen mijn oren aan gevlijd lagen." Zo, nu kun je lekker slapen", zei hij. Dat was nu net wat ik niet meer kon.' (3e boek, De brief aan Ara.)


UITLEG

Verslaving is eigenlijk het onderwerp van dit boek. Het verband tussen eet- en drankverslaving wordt ook behandeld. De reden van een verslaving, en het resultaat daarvan.
RECENSIES

Bron: Vrij Nederland
Publicatiedatum: 04-03-1995
Recensent: Carel Peeters

De Vriendschap is een genadeloos filosofisch meisjesboek. Het is met niets te vergelijken. Het is genadeloos, omdat de vriendschap tussen twee meisjes, Kit Buts en Ara Callenbach, aanvankelijk alle elementen heeft van de Goede Raad-rubrieken in meisjes- en damesbladen. Die kunnen ook moordend van realiteit zijn. Maar geleidelijk verandert die vriendschap en wordt zij opgenomen in het domein van filosofie en psychologie. De roman ontwikkelt zich van meisjesboek tot filosofisch essay.

Bron: Haagse Courant
Publicatiedatum: 17-03-1995
Recensent: Jan-Hendrik Bakker

De schrijfster Connie Palmen heeft ongetwijfeld een vaardige pen, maar waarom toch wordt zij op handen gedragen door de literaire smaakbepalers? Wie haar tweede roman, "De vriendschap", heeft gelezen, kan het niet laten zich die vraag opnieuw te stellen. Het is haast onfatsoenlijk, want wat kan een auteur eraan doen als kritiek in de aanbieding ligt?
"De vriendschap" is een roman die een intellectuele ontwikkeling beschrijft. Beter, strakker, en niet zo gemaakt, maar ook dit boek blijft uiteindelijk steken in de geschiedenis van een idee.


LEESDAGBOEK

Het boek was niet moeilijk te lezen, omdat ik het een geweldig boek vindt. Dit is zo'n boek wat je in 1 keer moet uitlezen. Het zet je aan het denken. Er zit ook veel herkenbaars in, dat maakt het nog spannender. Soms was de schrijfstijl wel erg moeilijk, maar het was wel passend. Ik hou erg van dit soort boeken.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen