U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ca 2200-1800 Vc - Egyptisch Geschrift Ingezonden Door: Thijs Cate.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1085 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Geschiedenis en het aantal woorden bedraagt 660 woorden.

Egypte: Heroglief schrift

Inleiding

HiëroglyfenDe oude Egyptenaren hadden een beeldschrift. Ieder tekeningetje was een woord.Dus als je een vogel tekende, bedoelde je ook vogel.We noemen het schrift van de Egyptenaren "hiëroglyfen". Dat betekent : "heilige inkrassingen" Je leest het van boven naar beneden. De Egyptenaren noemden het "de taal van de Goden."

De basis voor het vertalen van herogliefen werd in 1820 gelegd, 20 jaar na het vinden van de steen van Rosetta. Deze steen is nog altijd te bewonderen in het Egyptisch Nationaal Museum in Cairo. Rond 1800 vond een groep soldaten in de overblijfselen van een oud fort in het stadje Rashid op de westkant van de Nijldelta een grote zwarte steen waarop inscripties stonden in drie verschillende talen. De onderste inscriptie was in het Grieks, helemaal bovenaan egyptische herogliefen. Het middelste schrift herkenden ze niet. Dit is tegenwoordig bekend als demotisch schrift, oftewel het spijkerschrift.

Hoofdgroepen

Het Egyptish geschrift was een taal dat voordurend veranderde en evolueerde.

Volgens hedendaags onderzoek zijn er 5 verschillende hoofdgroepen

 Oud Egyptisch: Dit kennen we van de inscripties uit de tijd van het oude koningrijk waarin de eerste volledig ontwikkelde schriften werden ontwikkeld.

 Midden Egyptisch: Dit werd gebruikt in de middelste dynastieen (ca 2200-1800 VC). Midden Egyptisch wordt beschouwd als de klassieke fase van de taal.

 Nieuw Egyptisch: Gedurende het nieuwe koningrijk evolueerde de gesproken taal. Gedurende de armana periode werden alle teksten geschreven in nieuw Egyptisch (ca 1580-700 VC).

 Demotisch: Dit is een voortzetting van het nieuw Egyptisch wat tot laat in de Romeinse periode werd gebruikt. (ca 700 VC - 600 NC). Deze taal maakte gebruik van een alfabetisch systeem.

 Coptisch: De laatste fase van de Egyptische taal. De taal maakt gebruik van de 24 tekens van het Griekse alfabet, aangevuld met 6 tekens van het demotisch die Egyptische geluiden uitbeelden en die geen binding met de Griekse taal hadden. In de 10de eeuw werd deze taal vervangen voor het Arabisch.Over verschillende soorten tekens

Herogliefen kunnen in 2 hoofdgroepen worden ingedeeld: Tekens met een uitbeeldende waarde (ideogrammen) en tekens met een klank-waarde (phonogrammen).Ideogrammen zijn tekens die het object uitbeelden wat getekd is. Ze zijn directe voorbeelden van objecten of acties. Sommige van deze tekens hebben een symbolische waarde zoals bijvoorbeeld een scepter om macht uit te beelden.Ideogrammen kunnen dus objecten en concrete concepten uitbeelden. Ze volstaan echter totaal niet om abstracte begrippen zoals liefde en haat uit te beelden. Om dergelijke concepten uit te beelden maakten de Egyptenaren gebruik van phonogrammen. Het principe hierachter is om geluiden te communiceren als een geschreven woord.

Phonogrammen zijn tekens die een geluid uitbeelden, zonder verdere relatie met het object wat is afgebeeld. Het woord voor 'zoon' klinkt in het Egyptisch bijvoorbeeld hetzelfde als het Egyptische woord voor 'eend'.1 Letter tekens.

Zoals besproken gebruikten de Egyptenaren honderden tekens. De 24 tekens hieronder zijn de meest voorkomende. Om deze reden worden ze vaak het Egyptisch alfabet genoemd.Nu kan je jouw eigen naam maken. Maar pas op, sommige tekens hebben synoniemen.

Op het einde van het woord komt een mannen symbool of een vrouwen symbool.Ook heb je nog 2- letter tekens, 3- letter tekens en bepalende tekens.

PapyrusEr wordt aan de goden gevraagd wanneer men het beste kan zaaien voor papyrus. Alleen schrijvers schreven op de dure papyrusvellen. Studenten oefenden hun hiërogliefen op potscherven of houten tabletten. Ze schreven met pennen van riet of met penselen.

Papyrus was een soort papier dat gemaakt werd van speciale rietsoorten (papyrusriet). Die werden afgepeld, geweekt in water en dan zo uitgespreid dat ze elkaar overlapten om vellen te vormen. De vellen werden dan geperst, gedroogd en opgerold. Als de vellen werden geperst zorgde het sap uit de stengels van het riet ervoor dat alle stroken aan elkaar kwamen te zitten.Een dode taalHet hiërogliefenschrift wordt al meer dan 1500 jaar niet meer geschreven. Ook spreekt niemand meer de taal van de oude Egyptenaren. Het is een "dode" taal geworden. Net als het Latijn (taal van de Romeinen) en het oude Grieks.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen