U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anne Provoost - Vallen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2021 en is laatst upgedate op 01/09/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 483 woorden.

Titel

VallenWat blijft er hangen?

Ik moet zeggen dat ik nogal baal van de zogenaamde "verplichte" boeken. Normaal gezien is er dan een moraal van hier tot... eh... tot heel ver. Ook in "vallen" is dat min of meer het geval, maar gek genoeg stoorde mij dat niet. Het boek heeft een vlotte stijl, zodat ik snel over de depressie heen was die ik opgelopen had toen ik de omvang van het boek vernam. Het is knap van de auteur dat ze uit een situatie die, voor mij althans, nogal uit de lucht gegrepen lijkt, toch een realistisch en boeiend verhaal kan maken waarin de lezer meeleeft. Dat is waarschijnlijk de kracht van het boek: het verhaal op zichzelf interesseert me niet zo heel erg, maar zonder dat je het weet trekt het boek je als een magneet aan.Wat heeft jou geraakt in het boek?

Eerst en vooral dat rassenhaat altijd zal blijven bestaan en dat racisme een van die barsten is die een ideale wereld in de weg staan.

Het is ongelooflijk hoe diep die discriminatie is geworteld. Om maar een stom voorbeeld te geven: als er een tweetal jaar terug de belangrijke voetbalwedstrijd Engeland-Duitsland wordt gespeeld, schrijven de tabloids koppen genre: "Duitsland, geef je over" en worden spelers prompt met een legerhelm op de cover geplaatst. De supporters die niet van Duitse afkomst zijn, maar toch voor die Mannschaft supporteren zijn wel erg schaars. Bovendien doet het dubbel zoveel pijn, als je ontdekt dat de 'dubbele bodem' van het boek is, dat iedereen een beetje Benoît in zich heeft. Wat me verder ook raakt is dat ik alle naïviteit een beetje aan het verliezen ben, en dat mijn geloof in 'pure' vriendschap zoek is. Misschien heeft dat wel weinig met het boek te maken, maar ik denk dat alle relaties tussen mensen meer en meer naar een Lukas-Benoît-vriendschap gaan neigen.Wat is het thema?

Onrechtstreeks heb ik deze vraag al beantwoord. Toch denk ik dat er geen pasklare oplossing is. Volgens mij zijn er een paar 'onderwerpen'. Het is te belangrijk om het een motief te noemen, en in een boek kan er maar één thema zijn, dacht ik, dus zit ik een beetje verveeld hoe ik het zou noemen. (Themaatje klinkt nogal belachelijk...) Ten eerste is er het 'blok' racisme met daarin de haat van Caitlin tegen Lukas' vader en de haat van Benoît tegen al wat niet extreem rechts is.
  • Ik vind dat de relaties tussen Benoît, Caitlin en Lukas soms wat overdreven aan bod komen en dat ze dus ook in dit rijtje passen.    Hoe sta je tegenover het probleem?

    Als er niks ingrijpends gebeurt, staat de wereld machteloos tegenover toekomstige genieën die dezelfde overredingskracht hebben als een Hitler. Ann Provoost heeft het in dit verhaal nogal lullig aangepakt met Benoît, maar hieruit blijkt eens te meer dat zulke mensen heel geleidelijk 'het volk' kunnen beïnvloeden.
  • Andere boeken van deze auteur:


    Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen