U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Leo Pleysier - Kop In Kas: Oud Ijzer.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2009 en is laatst upgedate op 06/05/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 369 woorden.

Opdracht 3 voor het leesdossier: persoonlijke reactie op het verhaal Amerikaans oud ijzer. Dit is een verhaal uit de verhalenbundel "Kop in Kas". Het is geschreven door Leo Pleysier.

Het onderwerp

Het is erg onduidelijk over welk onderwerp het verhaal eigenlijk gaat. De onderwerpen die de schrijver aan de orde stelt, zijn onderwerpen die hij zelf allerdaags meemaakt.

Gebeurtenissen

Er komen 4 verschillende onderwerpen in het boek aan de orde. Dit zijn heel uiteenlopende onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is dat hij schrijft over wat hij vindt van helmen en wat hij vindt van seks op de televisie.

Sommige gebeurtenissen beschrijft hij wel herkenbaar. Een voorbeeld is dat hij beschrijft hoe sommige leerlingen vol trots de klas inlopen met in de ene hand een schooltas en in de andere hand een brommerhelm. Dat zie je als je op school bent ook, dus je herkent het wel.

De gebeurtenissen gaan op een boeiende manier in elkaar over. De schrijver praat over iets, geeft zijn mening en denkt dan weer aan iets anders en begint daar dan over te schrijven.De bouw

Het verhaal speelt zich niet op een bepaald moment af. De schrijver vertelt over dingen die hij in zijn leven heeft meegemaakt.Personages

Je herkent sommige beschrijvingen van personen in het verhaal. Je leert weinig nieuws over ze, maar je weet wel wat de schrijver bedoelt. De schrijver heeft het bijvoorbeeld over die flitsende motorhelmen. Dan weet je meteen wat de schrijver bedoelt, omdat het jezelf ook opvalt hoe sommige helmen gekleurd zijn.Het taalgebruik

Ik vind het taalgebruik in het boek vaak best moeilijk. Er worden moeilijke woorden en lange zinnen gebruikt. Een voorbeeld van zo'n zin is: Het overrompelende, stijlvolle machtsvertoon waarmee ze hun tuigen de ruimte in slingeren - let eens op de treiterige traagheid bijvoorbeeld waarmee die gladde torens uit een zee van vuur loskomen en zich ten slotte in de kosmos katapulteren - en daartegenover de lompe kloterigheid waarmee de leeggebrande overschotjes op de aarde plachten terug te keren.

In het verhaaltje komen geen dialogen voor. Er wordt alleen aandacht geschonken aan de gedachten en gevoelens van een persoon. Die ene persoon is de ik-figuur, de schrijver zelf.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen