U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : R.j. Peskens - Mijn Tante Coleta.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2005 en is laatst upgedate op 13/04/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2201 woorden.

BOEKVERSLAG OVER: Mijn tante Coleta - R.J. PeskensLiteratuurverslag: Wat heb je gelezen?De Begingegevens:Titel: De titel is 'Mijn tante Coleta'. Het is geschreven door R.J. Peskens. De eerste druk dateert uit 1976 en de elfde druk in 1991. Het boek is uitgegeven door Van Oorschot in Amster-dam.Titelverklaring: De titelverklaring is eenvoudig: de ik-figuur vertelt over zijn 4 jaar oudere tante Coleta.Genre: Het boek zou je kunnen indelen bij twee soorten boeken: liefdesromans of autobiografieën, maar omdat het niet zeker is, of ‘Mijn tante Coleta’ wel autobiografisch is, houd ik het op het eerste.Motto: Het boek heeft geen motto.Omvang: Het boek is niet zo dik: het heeft 173 bladzijden en is verdeeld in 20 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn niet genummerd en hebben ook geen naam.Uiterlijk: De voorkant is vrij opvallend: helemaal zwart-wit met het gezicht van Coleta erop. Verder is de titel en de schrijver er met roze letters op vermeld.De Auteur: De uitgever G.A. van Oorschot heeft onder het pseudoniem R.J. Peskens een aantal boeken geschreven. Onder andere ‘Mijn tante Coleta’ in 1976. Het is erg autobiografisch geschreven. Waarschijnlijk is het gebaseerd op zijn eigen leven. Van Oorschot is opgegroeid met boeken: toen hij vijf was, las zijn vader hem al voor uit ‘Kees de Jongen’. Zijn moeder was nauwelijks op school gegaan en kende honderden gedichten uit haar hoofd. Van Oorschot was jarenlang uitgever van het literaire tijdschrift ‘Tirade’, waarin hij onder verschillende schuilnamen publiceerde. Zijn eerste verhalenbundel ‘Uitgestelde vragen’ verscheen in 1964.Jouw Lectuur: We kregen dit boek uitgedeeld in de klas, maar we moesten het thuis lezen. Omdat het boek niet zo dik was, had ik hem zo uit.Het Verhaal:Samenvatting: De ik-figuur van het boek is 16 jaar. Hij woont in een stadje aan zee. Zijn vader is arbeider en zit in de gemeenteraad voor de sociaal-democraten. Zijn moeder is zeer eigenzinnig en raakt daardoor meestal in conflicten terecht. Zijn 33-jarige oom Piet is getrouwd met de 19-jarige Coleta. Zij wordt in deze familie met achterdocht bekeken. De ik-figuur is in stilte een beetje weg van Coleta.

Als op een dag de ik-figuur bij Coleta op bezoek komt, is hij doodsbang dat zijn moeder erachter komt. Hij is erg onder de indruk van Coleta’s aantrekkelijkheid. Na de tweede keer bij haar op bezoek te zijn geweest spreken ze samen af om te gaan zwemmen in zee. Die dag gaan ze naar zee en vrijt de ik-figuur voor het eerst met Coleta.

De vader van de ik-figuur komt in strijd met Laernoes, die antirevolutionair is. Tijdens de raadsvergadering vliegt moeder Laernoes aan en geeft hem een paar klappen. De ik-figuur gaat dan naar Coleta die met hem naar bed wil, maar hij durft niet. De liefde voor Coleta trekt hem bij zijn moeder vandaan. Hij raakt erg in de war en vraagt zich af of hij wel van moeder houdt.

De keer daarop gaat de ik-figuur wel met Coleta naar bed, maar die keer mislukt weer. Ondertussen moet moeder op het politiebureau komen, maar ze weigert te gaan. Vader en oom Piet proberen opa om te halen zijn krotten te verkopen, maar moeder en Coleta vinden dat hij er geen geld voor moet vragen. Maar opa weigert om de krotten weg te doen. Als Coleta en de ik-figuur weer een keer afspreken op het strand, wil Coleta niet meer vrijen en barst in huilen uit.

Moeder krijgt een oproep om voor de rechtbank te komen, maar gaat tussen het publiek zitten. De ik-figuur en Coleta zijn ook van de partij. Moeder wordt veroordeeld tot 10 dagen in de gevangenis of f100,- boete. Een aantal mensen brengt geld bijelkaar, zodat moeder niet de cel in hoeft. Coleta vindt dat ze het geld niet moet accepteren. Moeder gaat Coleta daardoor waarderen (want zij is het met haar eens) en gaat met vader bij Coleta en oom Piet op bezoek. Daardoor voelt de ik-figuur zich verraden door Coleta en door zijn moeder verlaten. De volgende dag vertelt Coleta de ik-figuur dat hij zijn moeder niet meer mag bedriegen. Hij trekt het zich erg aan dat hij de relatie verbroken heeft.

Als de ik-figuur examen heeft gedaan, vindt vader dat hij moet doorstuderen en de burgemeester wil voor hem een beurs betalen. Moeder vindt dat hij het geld niet mag aannemen en een baantje moet zoeken. De ik-figuur twijfelt heel erg, wiens stem hij moet volgen. Hij wordt dan even ertussen uit gestuurd en vindt hij werk. Als hij weer even thuiskomt is moeder ervandoor omdat vader de boete toch heeft betaald. En vader zit thuis te huilen. Als de ik-figuur drie dagen later weer vertrekt is moeder nog steeds niet komen opdagen.

Ik vond het einde erg vaag, omdat het een open einde is. Dus je weet niet hoe het verder gaat.De Analyse:Personen: De hoofdpersoon is natuurlijk de ik-figuur, wiens naam je niet te weten komt. Verdere personen zijn: tante Coleta en oom Piet, zijn ouders Jewanne en Levinius, en zijn opa en oma.Relaties: Alle personen zijn meer types dan karakters: het karakter van de ik-figuur is niet echt duidelijk. Hij is gewoon iemand die toevallig in een vreemde situatie belandt. De ik-figuur is 16 jaar en zit in de puberteit. Daarbij wordt hij verliefd op zijn tante.

Milieu: Het verhaal speelt zich af in een gewoon gezin, dus ook een normaal milieu. Het is iets ‘lager’ dan gemiddeld, want op een gegeven moment vertelt de ik-persoon, dat hij vroeger met een pannetje langs de burgemeester moest om eten te halen, omdat ze daar te weinig geld voor hadden.Tijd: Het verhaal speelt zich af al wel een tijd geleden, want de ikpersoon vertelt het sowieso 50 jaar later. Ik denk dat het ongeveer in de jaren 40 speelt.Ruimte: De ruimte waar het voornamelijk afspeelt is een stadje aan zee in de buurt van duinen. Verder komt er over de plaats niet veel meer naar voren. Preciezere plaatsen in het verhaal zijn: de huizen van de ik-figuur, Coleta en oma en opa. De rechtszaal, het strand en bij de burgemeester. Maar aangezien het verhaal waarschijnlijk autobiografisch is, zou het stadje Vlissingen kunnen zijn, want daar is Peskens geboren. Maar zeker is het niet.Perspectief: Je volgt het verhaal door de ogen van de ik-verteller. Maar het vage van het verhaal is, dat hij het vertelt ongeveer 50 jaar later. Het vreemde daarvan is, is dat hij alles nog zo precies weet, zelfs zijn dromen.Thematiek: Het boek gaat over de liefdesrelatie tussen de ik-figuur en zijn tante. Die loopt stuk als de tante en de moeder van de ik-figuur steeds aardiger met elkaar omgaan. (In het begin is de hele familie (incl. de moeder) tegen Coleta). Het thema is ‘de verwarring van een jongen in zijn puberteit’Realiteit: Het boek kan echt gebeurd zijn, want het is autobiografisch geschreven. De ik-figuur vertelt het verhaal dan ook. Het is meer dan een halve eeuw geleden, toen hij dit allemaal meemaakte.Taalgebruik: Het taalgebruik van R.J. Peskens is korte, stugge zinnen met plechtig woordgebruik. Dat komt ook terug in het verhaal. Bijvoorbeeld:

Je bent bij Coleta geweest, zei ze.

Wat, vroeg ik.

Dat je bij Coleta geweest bent, zei ze.

Ja, zei ik.

Wanneer, vroeg ze.

Laatst, zei ik.

Wat laatst, zei ze.

Toen na de raadszitting, zei ik.

Dit is een van de vele korte dialogen die in het boek voorkomen. Bijna iedere zin begint op een nieuwe regel. Het boek lijkt dus ook veel dikker dan het eigenlijk is.Humor: In het boek zit geen humor.Structuur: Het verhaal wordt chronologisch verteld zonder flash-backs en vooruitzichten. Soms wordt het verhaal onderbro-ken door een droom die de ik-figuur heeft gehad.Motieven: Enige motieven die in het verhaal voorkomen zijn:

- een buitenbeentje in de familie (= Coleta)

- De eerste keer van een jongen, die mislukt en de daaropvol-gende keren ookLiteratuurmeter: Wat vind je van dit boek:Onderwerp: Het onderwerp vind ik wel origineel, want een verhaal over een jongen die een relatie begint met zijn tante had ik nog nooit gelezen. (Eigenlijk gaat het verhaal over de houding tussen moeder en Coleta, maar dat is meer als achtergrond van het verhaal) 16 punten.Vertelstijl: De typische vertelstijl van R.J. Peskens ‘korte stugge zinnen met veel plechtig woordgebruik’ komt ook weer in dit boek voor. Hiervoor geef ik 15 punten, want door die korte zinnen is het verhaal duidelijk te volgen en makkelijk leesbaar.Thema: Over het thema ‘de verwarring van een jongen in zijn puberteit’ zijn al verschillende boeken over geschreven, maar nog niet op de manier als deze. Dus dat vind ik wel goed: 16 punten.Personen: De personen in het verhaal zijn goed beschreven, je komt goed de karakters te weten en het is duidelijk om wat voor soort personen het gaat. 17 punten.Gaan Leven: Ik heb na afloop niet over het boek nagedacht en het had ook niet zoveel betekenis voor mij. Dus geef ik het 10 punten.Totaal: Totaal is het: 16 + 15 + 16 + 17 + 10 = 74  7.4 voor het boekLiteratuuruitleg: Wat heeft dit boek te betekenen?Literatuurgeschiedenis: Het boek heeft niet echt een plaats in de literatuurgeschiedenis, want het is gewoon een boekje om te lezen en dus niet echte literatuur.Receptie professioneel: Wim Hazeu (Haagse courant 27-12-’76) vindt het een roman om van te houden. “Het is een goed boek. Peskens is erin geslaagd om het op zich kleine verhaal boven het anekdotische te tillen. Het boek is vooral een scherpe psychologische analyse van een kinderziel en bevat herinneringen van een auteur.”Receptie andere lezers: Mijn klasgenoten vonden het meestal een beetje ‘raar boek, over een jongen die met zijn tante naar bed ging.’Visie: Het boek biedt een visie op de problemen en twijfels van een jongen in de puberteit.Baanbrekend / Navolger: Ik denk dat het boek toch wel baanbrekend is. Het is een boek over een jongen in de puberteit, een relatie met je tante en de verhoudingen in de familie. Deze onderwerpen komen niet vaak voor in één boek. In een recensie las je ook ‘na al die getikte ooms, nu eindelijk eens een wilde tante’Aanvulling Mijn tante ColetaKarakters: De ik-figuur is een onzekere, 15-jarige jongen, midden in zijn puberteit. Hij zit er met zichzelf in de knoop, want hij weet soms niet wat hij moet doen. Hij gaat allerlei dingen uitproberen, bijvoorbeeld wat wel en wat niet kan. Hij wordt verliefd op zijn 19-jarige tante. Met haar beleeft de jongen ook zijn ‘eerste keer’. Het valt niet echt een eerste keer te noemen, want het mislukt telkens. Dat gebeurt mede doordat hij erg verlegen is. Coleta is het eerste meisje waar de ik-figuur echt verliefd op wordt. Daarvoor is hij slechts (op afstand) gek geweest op twee meisjes van school, maar dat was voornamelijk lichamelijke aantrekkingskracht. Als Coleta dan ook hun verhouding beëindigt, doet dat de ik-figuur veel verdriet. Hij heeft last van tegenstrijdige gevoelens. Aan de ene kant voelt hij begeerte, opwinding en lust, en aan de andere kant angst, verwarring en schuldgevoelens.

Coleta is 19 jaar. Ze is getrouwd met de (veel oudere) oom Piet. Ze vindt haar huwelijk te saai en begint daarom wat met haar vier jaar jongere neefje. Coleta is voor niemand bang en erg zelfbewust. Coleta is erg trots en vaak weigert ze toe te geven. Zij is ook (in tegenstelling tot de andere tantes van de hoofdpersoon) erg knap om te zien. Volgens de jongen zijn die tantes alleen maar jaloers. Coleta en haar zussen werden vroeger op school zigeuners genoemd en werd zij en haar familie als buitenbeentje beschouwd. Coleta heeft een losbandige reputatie, de relatie met de ik-figuur is alleen maar voor haar seksuele genoegen. Eigenlijk is ze te jong om getrouwd te zijn.

Levinius Peskens: Hij is een redelijk strenge man. Hij wil altijd het beste voor zijn familie. Alleen wordt hij nogal overheerst door zijn vrouw, die zich niet op haar kop laat zitten. Levinius is een harde man, maar hij heeft toch een klein hartje. Hij probeert van alles te doen zodat zijn vrouw niet de gevangenis in hoeft. Hij betaalt de boete, ook al weet hij dat zijn vrouw dat niet wil. Als de ik-figuur het ouderlijk huis verlaat, wil Levinius dat hij gaat studeren (opdat hij dan niet arm hoeft te blijven), maar omdat Jewanne hem dat verhindert, gaat de ik-figuur werken.

Jewanne Peskens is de moeder van de ik-figuur. Zij heeft hetzelfde karakter als Coleta, daarom botsen zij altijd. Jewanne is zeer eigenzinnig en laat zich niets door haar man bevelen. (net als Coleta bij oom Piet) Net als Coleta is ook zij erg trots en geeft weinig toe. Ze kiest bij haar straf dan ook voor de cel in gaan in plaats van de boete te betalen en er verder vanaf te zijn. Pas wanneer dat blijkt dat Coleta het met haar eens is, wordt Jewanne positiever over Coleta.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen