U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : R.j. Peskens - Mijn Tante Coleta.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2002 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1187 woorden.

Titel

Mijn tante ColetaUitgeverij

G.A van Oorschot1e Uitgave

Oktober 1976Uitgave

9e druk oktober 1986Aantal blz

173Titelverklaring

De titel spreekt voor zichzelf, maar laat wel onvermeld dat de moeder in dit boek een niet minder belangrijke rol speelt dan tante Coleta.Thema

De liefdesrelatie tussen de zestienjarige ik-figuur en zijn vier jaar oudere tante loopt stuk op het ogenblik dat de moeder van de jongeman en de tante nader tot elkaar komen.Compositie

20 ongenummerde hoofdstukken van ongelijke lengte.Perspectief

Ik-roman, maar de vertelsituatie van een 'vertellend-ik' verandert voortdurend in die van een 'belevend-ik'.Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een stad dicht bij zee in Nederland. Dit kun je vermoeden, omdat er in de tekst wordt gesproken over duinen. De schrijver geeft geen beschrijving van interieurs, gebouwen, straten of pleinen. Het blijft een vrij vraag stadje.Tijd

Het verhaal wordt chronologisch verteld zonder flash-backs en vooruitwijzingen. De gebeurtenissen maken het verhaal spannend; er wordt weinig aandacht besteed aan de motivering van het optreden van de hoofdfiguren. Het verhaal wordt soms onderbroken door het verslag van een droom van de ik-figuur (cursief gedrukt).Personen

De figuren uit "Mijn tante Coleta" zijn meer typen (flatcharacters) dan karakters die zich ontwikkelen en van wie we de drijfveren leren kennen. De figuren zijn interessant door hun ongewone gedrag, waardoor het gebrek aan diepte gecompenseerd wordt. De moeder is impulsief, rechtlijnig en bevooroordeeld. De vader is goedig, sussend en verstandig.

Coleta is avontuurlijk, sensueel en onburgerlijk. De ik-figuur komt niet erg uit de verf. Hij is geen persoonlijkheid, alleen maar iemand die toevallig in een vreemde situatie belandt. Dat hij geen ideeën heeft, blijkt ook uit het feit dat hij op het eind moeilijk kan kiezen tussen vader en moeder.Motieven

- Iemand is een buitenbeentje in de familie

- De eerste seksuele ervaringen van een jongeman zijn niet zo succesvol (puberteit)

- De tegenstelling anarchisme-parlementarisme

- Iemand is te trots om de hulp van een ander te accepteren

- Tegenstelling tussen man en vrouw.Stijl

Peskens is vooral een verteller; zijn dialogen zijn zeer goed geschreven. Hij voelt zich thuis in de traditie van het realisme.Inhoud

Als het verhaal begint, is de ik-figuur zo'n zestien jaar. Hij woont in een stadje aan een rivier die breed in zee uitmondt. Hij zit in de hoogste klas van de HBS. Zijn vader is arbeider en zit in de gemeenteraad voor de sociaal-democraten. Zijn moeder is zeer radicaal in haar opvattingen en erkent geen gezag. Door haar eigenzinnig optreden raakt ze in allerlei conflicten verzeild. Haar man tracht de zaak steeds weer te sussen.

Als oom Piet drieëndertig jaar is, trouwt hij met de negentienjarige Coleta. Ze komt uit een gezin dat wat geïsoleerd leeft. Coleta en haar zusters hebben een donkerbruine huid en donkerbruine ogen ('ze werden de zigeuners van de school genoemd'). In de familie van de ik-figuur wordt Coleta met achterdocht bekeken. Oom Piet en Coleta verschijnen niet op de familiebijeenkomsten bij de grootouders. De ik-figuur droomt soms van Coleta. Op de verjaardag van grootmoeder krijgt oom Piet ruzie met de rest van de familie. Hij nodigt echter de ik-figuur uit bij hem en Coleta te komen. Toevallig ontmoet de ik-figuur Coleta bij de bakker en hij mag met haar mee. Hij raakt zeer onder de indruk van haar schoonheid en haar aantrekkelijkheid. Ondertussen achtervolgt hem de angst dat zijn moeder erachter zal komen dat hij bij Coleta is geweest.

Als hij de tweede keer bij Coleta komt vertelt ze dat ze tot haar grote teleurstelling niet mag zwemmen van haar saaie man. Hoewel het al eind oktober is, spreekt ze met de ik-figuur af dat ze op zaterdagmiddag samen in zee zullen gaan zwemmen. De ik-figuur overwint zijn schroom en in een duinpannetje vrijt hij met Coleta. Daarna gaan ze naakt zwemmen.

's Avonds brengt de ik-figuur een bezoek Coleta en Piet. Als hij thuiskomt zegt zijn moeder dat Coleta niet deugt omdat ze achter de kerels aanzit. De vader raakt betrokken in een politieke strijd tegen wethouder Laernoes, die antirevolutionair is. De sociaal-democraten willen de krotten laten afbreken en dit is tegen de zin van de wethouder. Vader schrijft een stuk in de krant tegen Laernoes, die hem lik op stuk geeft door erop te wijzen dat grootvader ook twee krotten bezit. Tijdens de raadsvergadering vliegt moeder wethouder Laernoes aan en geeft hem een paar rake klappen. Een politieagent grijpt haar beet en de vergadering wordt gesloten. De ik-figuur gaat naar tante Coleta, die met hem naar bed wil. De ik-figuur durft echter niet. Coleta heeft bewondering voor het optreden van moeder in de raadszaal. De liefde voor Coleta trekt de ik-figuur bij moeder vandaan. Hij komt in de grootste verwarring als hij zich begint af te vragen of hij wel van moeder houdt.

Coleta en de ik-figuur hebben weer afgesproken te gaan zwemmen, maar Coleta mag niet van Piet, wat leidt tot een hevige ruzie. De ik-figuur krijgt van Coleta een briefje met het verzoek maandagochtend bij haar te komen. Als hij komt, gaat Coleta met hem naar bed. Het wordt een grote teleurstelling, omdat de ik-figuur niet tot gemeenschap in staat is.

Moeder moet op het politiebureau komen, maar ze weigert te gaan. Vader en oom Piet trachten opa te bewegen zijn krotten te verkopen. Moeder en Coleta vinden dat hij er geen geld voor mag vragen. Opa weigert de krotten van de hand te doen. Als de ik-figuur en Coleta samen zijn lukt het vrijen weer niet. Ze spreken af woensdagavond langs het strand te gaan wandelen. Coleta wil niet meer vrijen en ze barst in huilen uit.

Moeder krijgt een oproep om voor de rechtbank te verschijnen. Ze gaat tussen het publiek op de tribune zitten. De ik-figuur woont de rechtszitting ook bij, evenals Coleta. Moeder wordt veroordeeld tot honderd gulden boete of tien dagen gevangenisstraf. Een aantal mensen brengen geld bij elkaar zodat moeder niet in de gevangenis hoeft. Coleta meent dat moeder het geld niet moet accepteren. Moeder krijgt waardering voor Coleta en ze gaat met vader bij oom Piet en Coleta op bezoek. De ik-figuur voelt zich door moeder verlaten en door Coleta verraden.

De volgende dag wil Coleta iets met de ik-figuur bespreken. Ze vindt dat moeder niet langer bedrogen kan worden. De ik-figuur slaat haar in het gezicht en loopt weg. Hij trekt het zich erg aan dat de relatie verbroken is ('Ik had gefaald, niet gedurfd, ik had het verkeerd gedaan.'). De ik-figuur doet eindexamen en slaagt. Vader wil dat hij doorstudeert en de burgermeester wil voor een beurs zorgen. Moeder verbiedt hem geld aan te nemen: hij moet maar een baantje zoeken. Tijdens het gesprek met de burgermeester verkeert de ik-figuur in grote tweestrijd: welke stem moet hij volgen? Vader stuurt de ik-figuur met vakantie. Tijdens zijn vakantie vindt hij in Rotterdam werk en een kosthuis. Als hij thuiskomt, is moeder ervandoor, omdat vader de boete betaald heeft. Vader huilt. Als de ik-figuur drie dagen later op de fiets naar Rotterdam vertrekt, is moeder nog altijd niet komen opdagen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen