U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : R.j. Peskens - Mijn Tante Coleta.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1999 en is laatst upgedate op 03/10/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 946 woorden.

Auteur

R.J. Peskens (pseudoniem van G.A. van Oorschot).Verklaring

Coleta is de tante waar de hoofdpersoon op verliefd wordt.Ondertitel

Niet aanwezig.Motto('s)

Niet aanwezig.Thema

Een jongen heeft een liefdesrelatie met zijn 4 jaar oudere tante, die, door haar vrijgevochtenheid, niet wordt geaccepteerd door haar aangetrouwde famielie, deze relatie loopt stuk als de moeder van de jongen en zijn tante met elkaar bevriend raken.Motieven

-erotiek

-puberteit

-politieke tegenstellingen

-trots (geen hulp van anderen accepteren. Vooral bij de moeder).

-ruzie binnen huwelijken

-rode sjaal (staat volgens mij voor het communisme/ de arbeiderspartij

-jaloeziePersonages

De Ik-persoon: hij wordt niet bij naam genoemd, een verlegen jongen van 16 jaar, hij zit in de laatste klas van het HBO, waarhij veel gepest wordt enhij komt uit een arbeidersgezin, waar zehet niet te breed hebben.

Coleta: de vrijgevochten, 19-jarige, knappe tante van de ik-persoon, die met de ik-persoon een relatie aanknoopt.

Oom Piet: de saaie, 33-jarige man van Coleta.

De moeder: lijkt erg op Coleta, maar is wat ouder en trotser.Tijd

a)Historische tijd: het verhaal speelt zich af net na de oorlog.

b)Vertelde tijd: in ieder geval één schooljaar, maar er zitten ook flash-backs in, van toen hij 12-jaar oud is, in totaal duurt het dus +/- 5 jaar.Ruimte

a)topografische ruimte: Het verhaal speelt in een Hollands dorpje aan de zee, vooral in de raadszaal en bij de ik-persoon en Coleta thuis.

b)omgeving: Er is niet veel belangrijks over de omgeving verteld.Verteller

Het vertaal is verteld vanuit de ik-persoon, die een verhaal over zijn verleden vertelt en dromen droomt.Samenvatting

Als het verhaal begint is de hoofdpersoon 16 jaar oud. Hij wordt verliefd op zijn 19 jarige tante, die met de 33 jarige oom Piet is getrouwd. Coleta wordt door de familie van de ik-persoon met achterdocht bekeken, omdat zij veel jonger is en omdat zij uit een geïsoleert gezin komt. Hierdoor wordt het voor de ik-persoon bemoeilijkt, zijn lievelings oom en tante te bezoeken. Omdat hij hen toch wil zien, omdat hij Coleta bij de bakker ontmoette, toch bij hun op bezoek. Hij is nu bang dat zijn ouders erachter komen. Als hij dan toch nog een tweede bezoek aan hun brengt, is Piet niet thuis, spreekt hij met Coleta, die boos is omdat ze van Piet niet mag zwemmen (het is dan ook oktober), af om met haar in zee te gaan zwemmen. Hij overwint zijn zenuwen en gaat zwemmen. Daar heeft hij zijn eerste ervaringen op het seksuele gebied met Coleta. Later gaat hij gewoon bij Piet en Coleta op bezoek en doen hij en Coleta netof er niets is gebeurt, toch heeft hij het gevoel Piet en zijn moeder verraden te hebben, de laatste mede omdat zij die avond nog zegt dat Coleta niet deugt en altijd maarachter mannen aanzit. Dan raakt zijn vader (die wethouder is in de arbeiderspartij) in een politieke strijd verwikkeld tegen Laernoes, een wethouder van de kapitalistische partij. Vader en zijn partij willen de krotten, die verhuurd worden door huisjesmelkers, laten afbreken en er betere laten bouwen. Dit tegen de wil Laernoes in. Vader schrijft een stuk in de krant en zo komt er een hele strijd met stukken die door Vader en Laernoes in gestuurd worden. In een van de stukken van Laernoes wordt Vader verweten dat zijn vader ook krotten bezit. Moeder is er heel boos over, ze wil dat opa de krotten afbreekt en eist radikale middelen tegenover Laernoes. Dit doet ze ook want in een raadsvergadering gaat ze van de publieke tribune af en vliegt Laernoes aan. Ze wordt door de politie aangehouden, maar wordtop last van vader vrij gelaten, later zullen er nog oproepen tot vehoor komen, maar ze zegt dat ze haar maar moeten komen halen. Het wordt de ik-figuur, die door zijn liefde voor Coleta steedt verder van moeder vandaan gedreven wordt, gaat totaal verward naar Coleta, die het optreden van zijn moeder heel goed vond, waar ze een tweede keer afspreken om te gaan zwemmen, maar ze komt niet opdagen, omdat ze niet mag van Piet. Dan krijgt hij van Coleta een briefje met het verzoek om de volgende dag voor school naar haar te komen. Als hij daar komt wil Coleta met hem naar bed, maar hij is zo gespannen dat hij geen erectie kan krijgen, dit is voor Coleta een grote teleurstelling. Vader en oom Pietproberen opa over te halen om zijn krotten af te breken maar hij wil niet.

Alsde ik-persoon en Coleta weer op het strand zijn voor een strandwandeling begint Coleta te huilen en mag hij haar niet meer aanraken. Moeder wordt bij een rechtszitting, waar ze alleen als publiek aanwezig is, veroordeeld tot f100,- boete of tien dagen gevangenis straf. Een aantalvan Vader's handlangers brengen geld bijelkaar voor de boete, maar ze wil het niet aannemen. Coleta is het helemaal met moeder en vindt ook dat het niet achter haar rug om mag gebeuren. Hierdoor krijgt moeder meer waardering voor haar en raken zij bevriend. Coleta zegt dan dat ze vindt dat ze moeder niet meer mogen bedriegen, de ik-persoon wordt kwaad en geeft haar een paar klappen in zijn gezicht. Hij vindt het vreselijk dat hun relatie is beeïndigd. Dan moet hij eindexamen doen, hij slaagt en er komt een rel in het gezin of hij moet verder studeren (vader zijn mening) of een baantje moet zoeken. Als hij verder zou willen studeren wil de burgemeester het wel bekostigen, dat wil moeder niet. Hij staatdus voor een dilemma en gaat op vakantie naar Rotterdam, daar vindt hij werk en een kosthuis. Als hij dit thuis wil vertellen is moeder weggelopen omdat vader de boete alsnog betaald heeft. Als de ik-persoon weer naar Rotterdam vertrekt, is moeder nog steeds niet terug.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen