U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J. Bernlef - Eclips : Roman.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=3530 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 977 woorden.

Literatuur Nederlands
J. Bernlef, Eclips. Vierde druk. Amsterdam, 1994. Eerste druk, 1993.

Motivatie voor de keuze van dit boek:
Ik heb dit boek niet speciaal zelf gekozen. Iemand raadde mij dit boek aan en toen ben ik er gewoon maar in begonnen.

Samenvatting:
Kees Zomer met de auto op weg naar een verjaardag, beland door een herseninfarct in de sloot. Hij weet zelf op de kant te komen. Hij merkt dat er iets vreemds aan de hand is met de rechterkant van zijn lichaam. Doet wel bijna normale functies maar Kees voelt het niet. Hij zwerft rond, komt bij volkstuintje en gaat slapen in schuurtje daar. Als hij voor het eerst een menselijk wezen tegen komt en probeert te praten ontdekt hij hapering spraakvermogen. Moeilijke woorden. Dwaalt verder en komt bij cafetaria, gaat mee met Toos naar wijk in aanbouw, slaapt daar. Ze gaan naar vuilnisbelt snuffelen daar rond en Toos verlaat hem. Karel en Cor op vuilnisbelt, verstoppen van nummerplaten. Denken dat Kees hen verraad en nemen hem mee. Kees slaapt bij hen op autosloop in caravan. Kees moet mee bij inbraak, wacht houden. Volgende dag wordt hij wakker onder plastic zeil. Bewusteloos geweest. Komt bij oude man, IJe. Veel jeugdherinneringen bij bepaalde voorwerpen. Ije en Kees gaan naar een dorp. Kees verlaat Ije en hij wordt door enkele mensen herkent als boekenverkoper. Kees ‘steelt’ een fiets, fietst naar Bergen aan Zee. Is dan zo goed bij verstand om Marion, z’n vrouw, te bellen. Volgende dag gevonden door politie op strand. Naar politiebureau. Er worden vragen gesteld maar Kees herinnert niets van de afgelopen dagen. Hij heeft complete verstand weer terug. Z’n linkerkant van het lichaam functioneert normaal, gevoel. Marion haalt hem op. Hij lijkt of hij alleen maar lang is weg geweest.
A1 Auteur
J.Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman.
Hij heeft veel interesse voor de werking van de hersenen en het geheugen van de mens. Eerder schreef hij daarover al het boek Hersenschimmen (dementie). Hij koos een pseudoniem omdat er al een bekende schrijver en dichter was uit de dertiger jaren die Marsman heette.

A2 Personages
 Kees Zomer is de hoofdpersoon in het boek en hij verteld zijn verhaal vanuit een ik-perspectief. Hij woont in Heemstede, is getrouwd met Marion heeft een zoon Wouter en werkt bij uitgeverij Discus. In het boek is hij een patiënt en de schrijver laat de lezer door zijn ogen de wereld zien en hij laat de lezer als het ware met hem meedenken. In het boek heeft de transistorradio die hij heeft gevonden een grote waarde; als Kees klassieke muziek hoort, functioneert zijn lichaam veel beter. Kees Zomer is een round character. Hij is heel levensecht beschreven. Je kunt in het boek al zijn gevoelens en gedachten volgen. De rest van de personen zijn flat characters. Ze komen wel echt over, maar hebben maar één of twee karaktertrekken.
 Toos is een zwerfster die zich aanvankelijk over Kees ontfermt als hij haar ontmoet in een cafetaria. Maar als ze Kees niet meer kan gebruiken verlaat zij hem.
 Karel en Cor zijn twee broers. Ze beheren een autosloperij en zij crimineel. Karel houdt van kletsen en is een beetje een zenuwachtig type. Karel is nors en zegt niet veel. Hij is duidelijk de baas en Cor lijdt daaronder. Karel en Cor zijn echte typetjes, ze hebben maar
 IJe is een oude en beetje vreemde man. Hij woont in een ‘huisje’ een beetje buiten de bewoonde wereld. Zij geiten zijn door een overheidsinstantie afgepakt. Hij vindt Kees bewusteloos en verleent hem onderdak.
 Richard Fiegelmieg is een eigenaar van een boekhandel in Bergen aan Zee. Als Kees bij hem de winkel in stapt en met hem praat schakelt hij de politie in.
. Marion is de vrouw van Kees. Ze is blij hem weer te zien, maar reageert wel heel rustig en beheerst op zijn terugkomst.

B1 Thema(‘s)
Het belangrijkste thema van het boek is dat Kees helemaal gedesoriënteerd is na zijn hartinfarct. Hij dwaalt maar wat verloren rond en moet alles weer opnieuw ontdekken.
Ook een duidelijk thema is de gevangenschap. Kees zit als het ware gevangen in zijn lichaam. Het verliezen van het vermogen om normaal te spreken en zijn herinneren geven Kees het gevoel dat hij in zijn eigen lichaam opgesloten zit. Hij kan niet verder denken dan wat hij ziet. Ook kan hij zich eerst niet goed bewegen.

B2 Drie vragen
1. Hoe vond je het dat mensen je voor gek verklaarden omdat je je moeilijk kon uiten?
2. Waarom ging je met Karel en Cor mee, je wist toch dat ze iets gingen doen wat niet in de haak was?
3. Waarom ben je zomaar bij IJe weggegaan, zonder ook maar één woord van bedank?

C1 Vul aan
 Door dit boek besef ik dat het heel frustrerend is als je je niet kan uiten zoals je dat zelf graag wil, omdat je al heel snel voor gek wordt verklaard. Zo van:” Oh die is niet helemaal honderd procent.”
 Door dit boek geloof ik dat mensen niet altijd zo zijn als ze overkomen.

C2 Mijn oordeel
Ik vond het boek lekker vlot lezen, dat kwam denk ik om dat het taalgebruik heel normaal is en er niet veel moeilijke woorden en zinnen zijn gebruikt in het boek. Ik vond dat het boek qua verhaal op een gegeven moment een beetje gaan vervelen. Ik vind het namelijk niet echt een lopend verhaal. Wel vond ik het boeiend om de gedachten van een ‘patiënt’ te volgen. Zo kon ik me eens een keer in leven in de wereld van zulk soort mensen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen