U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Willem Jan Otten - Een Man Van Horen Zeggen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1974 en is laatst upgedate op 06/05/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1058 woorden.

Titel: een man van horen zeggen

Schrijver: Willem Jan Otten

Datum van 1e druk: 1984Over de schrijver:

Willem Jan Otten is geboren op 4 oktober 1951 in Amsterdam. Hij groeide op in een milieu van musici. Na zijn gymnasium studeerde hij 1 jaar filosofie en enkele jaren Engels in Amsterdam. Hij werkte enkele jaren als toneel- en literatuurcriticus voor Vrij Nederland. Hij schreef voor dit blad ook operarecensies samen met Elmer Schonberger onder het gedeelde pseudoniem Wilhelm Schon. Willem Jan Otten was ook dramaturg bij een toneelgroep. In 1973 debuteerde hij als dichter met Een Zwaluw Vol Zaagsel. Met de bundel Ik zoek het hier kreeg hij de Herman Groterprijs 1981. Deze bundel is zeer verwant aan Een man van horen zeggen. Willem Jan Otten is voornamelijk een dichter/toneelschrijver.Inhoud:

Het boek begint op de dag dat Gerard Legrand 65 jaar geworden zou zijn. Hij is 10 jaar daarvoor verongelukt. En kijkt in de hoofden van zijn nabestaanden. Zijn schoondochter denkt aan de verjaardag, omdat die nog op een verjaarskalender staat. Ze komt op het idee om de ex-vrouw van Gerard uit te nodigen om samen een gedachtenismaaltijd te hebben. Voor Olga (de ex-vrouw van Gerard) hoeft dit niet zo perse maar ze stemt toe voor haar zonen Johannes en Frank. De gedachten van hen allen gaan weer naar Gerard. Er komen allerlei nare herinneringen te boven. Gerard was pianist en gaf tevens ook pianoles. Hij kreeg iets met een leerlinge Danielle die hij Belle noemde.

Zijn vrouw Olga scheidde van hem toen hij vertelde dat hij een verhouding met Danielle had. De kinderen waren toen nog erg klein. Hij heeft nooit begrepen hoe erg het was voor zijn kinderen dat hij hen verliet. Hij wist niet wat het is gemist te worden, omdat hijzelf nooit wilde missen, alleen wilde hebben. Gerard vindt het jammer dat Belle nooit meer aan hem denkt. Frank heeft een schilderij van Jan Mankes (het kinderhoofdje voor op het boek) geerfd van zijn vader. Frank is van plan het schilderij te verkopen om zich los te maken van de nagedachtenis van zijn vader. Johannes heeft al eerder de georven piano van zijn vader verkocht. De enige die nog regelmatig aan Gerard denkt is de vrachtwagenchauffeur tegen wiens (stilstaande) vrachtwagen Gerard verongelukte. De man had geen enkele schuld maar kan niet vergeten wat Olga zei: "Hij laat niemand achter echt niemand". Zo was het ook, door zijn eigen schuld en door onvermogen stond Gerard alleen. Hij blijft alleen met zijn schuld totdat niemand meer aan hem denkt. Een kleine hoop is dat het meisje dat misschien zijn dochtertje is (dochter van Belle) zoekt de platen op waarop hij Bach vertolkt, en draait ze.Thema: De verhouding tussen rol en identiteit, tussen bedrog en waarheid en om de rol die het geheugen hierbij speelt.Motieven:

Motief van de dood: Gerard Legrand is al tien jaar dood en hij kijkt na zijn dood in de gedachten van de nabestaanden. Hij realiseert zich dat hij dood is.Motief van het overspel: Gerard Legrand pleegt overspel met zijn muziekleerlinge Danielle. Dit is ook de reden dat Olga van hem wil scheiden.Motief van de muziek: Gerard Legrand was pianist en geeft tevens ook les hierin. Hierdoor komt hij ook in contact met Danielle. Hij heeft enkele platen waarop zijn pianospel staat.Motief van het gemis: De zonen Johannes en Frank hebben hun hele leven een vader moeten missen omdat deze het te druk had en hun moeder verliet voor een andere vrouw. Gerard komt na zijn dood er achter wat het is om te missen en heeft spijt van wat hij allemaal gedaan heeft.Personages:

Gerard Legrand is een pianist van beroep en stierf op 55 jarige leeftijd. Tien jaar na zijn dood kijkt hij terug in de gedachten van zijn nabestaanden. Hij heeft twee zoons Johannes en Frank. Misschien ook nog een dochtertje van zijn minnares Danielle die hij Belle noemde.Olga de ex-vrouw van Gerard Legrand heeft de draad weer opgepakt nadat ze is gescheiden van Gerard. Ze scheidden van hem omdat hij vreemd ging met Belle. Olga ontmoet Belle een keer. Ze heeft een goed contact met haar zonen Johannes en Frank. Ze heeft de kinderen na de scheiding alleen grootgebracht.Frank Legrand is getrouwd met Klara. Frank had zijn hele leven zijn vader gemist. Hij voelt niets meer voor zijn vader, de man die hem bedroog en verliet. Frank was al wat ouder toen zijn ouders gingen scheiden en zo zag hij het en ziet hij het.Johannes Legrand is de jongste zoon van Olga en Gerard. Hij lijkt het meest op zijn vader qua karakter.Danielle of Belle is de minnares van Gerard Legrand. Ze krijgt pianoles van hem maar is tevens celliste. Ze krijgt een dochtertje maar het is niet zeker of dit meisje vou van Gerard is of van iemand anders.Klara de vrouw van Frank ziet op de kalender de verjaardag van Gerard Legrand (haar schoonvader) staan. Ze heeft hem nooit gekend maar vindt het toch belangrijk dat er een herdenkingsmaaltijd voor hem komt.Titelverklaring:

De titel kan op verschillende manieren opgevat worden:

Gerard Legrand was altijd druk bezig en had niet veel tijd voor andere mensen zoals zijn zonen, zodat die hun vader eigenlijk niet kennen.

Het dochtertje van Danielle heeft alleen over Gerard gehoord van wat haar moeder over hem verteld heeft. Ze is op zoek naar de platen waarop hij Bach vertolkt.

Klara heeft haar schoonvader nooit gekend en is degene die het etentje organiseerd.Genre: Je zou dit boek een autobiografisch roman van een leven na de dood kunnen noemen. Tevens is het ook psychologisch want veel gevoelens en gedachten worden besproken.Tijd: Het boek gaat over drie dagen van nu, maar er zitten veel flashbacks in die verscheidene jaren terug de tijd in gaan

De vertelde tijd is 92 bladzijden.Ruimte: Het speelt zich af in Amsterdam.Perspectief: Het verhaal wordt verteld door Gerard, deze is hier een alwetende verteller. De andere personages hebben enkele dialogen met elkaar.Stijl: Er komen veel termen uit de muziek in voor. Het boek heeft een aantal moeilijke woorden.Compositie: het verhaal bestaat uit 20 genummerde hoofdstukken. Het einde is open.

Het verhaal is verteld met veel flashbacks
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen