U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : P.c. Hooft - Warenar.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1970 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 555 woorden.

Titel

WarenarKorte Inhoud

In het verhaal is de hoofdrol Warnar. Warnar is een zeer gierig persoon, die heel erg materialistisch denkt. Hij is van een lage stand en heeft ook niet veel geld. Behalve dan een pot met goud, maar die houd hij goed verstopt. Warnar heeft ook een dochter -Claartje- en die is al gedurende negen maanden zwanger.De buurman van Warnar heet Rijckert, en zoals de naam al zegt heeft hij erg veel geld. Zijn zuster Geertruyd zegt hem dat hij moet trouwen, om de naam te behouden. Rijckert is ook de jongste niet meer, dus hij besluit een bruid te zoeken. Aangezien hij er maar één aardig vond, besloot hij daarmee te trouwen. Diegene was Claartje. Warnar vond het ook goed, op voorwaarde dat Rijckert alles zou betalen.

Rijckert deed heel aardig, en het was ook ongewoon, dat iemand van een hoge stand ging trouwen met iemand van een lage. Dus dacht Warnar meteen dat Rijckert op z'n goud uit was. Teeuwes is de kok van Rijckert, en die ging een maal klaar maken bij Warnar, omdat het een belangrijke vergadering was over het trouwen. Warnar denkt weer dat zijn dienstmeid de verstopplek van zijn pot heeft verraden, en hij slaat de kok in elkaar.

Op zoek naar een veilige verstopplek, zit Lecker hem te bespieden. Lecker is de knecht van Rijckert, en hij is zeer benieuwd wat er in die pot zit. Wanneer Warnar de pot heeft begraven, ziet hij Lecker net van de verstopplek afkomen. Hij 2vertrouwt het zaakje niet meer, en gaat weer een andere verstopplek zoeken. Lecker volgt hem weer, en jat de pot met goud.

Ritsaert, is de zoon van Geertruyd. Hij biecht op aan haar dat hij Claartje heeft verkracht, en dat haar kind ook van hem is. Hij zou dus eigenlijk wel met haar willen trouwen, en legt dit dus ook voor aan Rijckert. Rijckert stemt hiermee in. Nu moest Ritsaert het nog aan Warnar vragen. Hij biechtte alles op, maar Warnar begreep dit wederom weer verkeerd. Hij dacht dan Ritsaert de pot had gestolen. Nadat het misverstand uit de weg was geruimd, stemde hij ook in.

Ritsaert ging ondertussen ook de pot met goud opsporen voor Warnar. Hij kwam er achter dat Lecker hem had en zodoende werd de pot teruggebracht naar Warnar. Hij is hier zo ontzettend blij mee, dat hij de pot aan Ritsaert en Claartje schenkt.

Lecker was er natuurlijk ook nog, en die had buiten z'n schulden om nog vijfhonderd gulden te vergoeden wegens gokspelen. Hij zij tegen Ritsaert dat hij spijt had, en hij vroeg of hij dat geld van hem mocht hebben. Ritsaert streek over z'n hart, en gaf hem het geld.Stroming

De stroming is: renaissance.Genre

Het genre is hier blijspel. Er zijn alleen twee soorten blijspelen, en hier is het karakterblijspel. Er wordt een bepaald karakter bespot. In dit geval dat van Warnar.Hoe past het verhaal in de Renaissance

Dit verhaal is duidelijk niet berust op geloof. Het geeft ook een duidelijke karakterbeschrijving van de hoofdpersonen. Een moraal valt nog te zien in dit verhaal.

Er komt ook een rederijker voor, wat in die tijd niet ongewoon was. Er werd in de renaissance ook gestreefd naar een zo natuurgetrouw mogelijke uitbeelding van het dagelijks leven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen