U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag :  - Tuinbouw In Belgïe Ingezonden Door: Charly Cate.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1059 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Aardrijkskunde en het aantal woorden bedraagt 530 woorden.

Aardrijkskunde : De tuinbouwDe groentenDe tuinbouw is zeer kapitaalsintensief door de vele serres in de vlaamse ruit!!!

Het is niet omdat de tuinbow zelf kapitaalsintensief is dat hij arbeidsextensief is! Want door de vele handarbeid die bij de tuinbouw komt kijken is de tuinbouw zéér arbeidsintensief.

Vroeger, in het begin van de 19de eeuw, was de tuinbouw vooral voor eigengebruik.

Pas rond de jaren ’70 werd hij meer en meer gemechaniseerd en verkocht men overal groenten en fruit. Van kruidenierszaken tot grootwarenhuizen. Mechelen is de meest belangrijke streek voor de groententeelt. Ruim ¾ van de bloemkool komt uit de Mechelse streek. In Mechelen zijn er vele serres zodat groenten zoals : sla & tomaten het hele jaar door kunnen geteeld worden. Ook in de Vlaamse Ruit worden er meer en meer serres gebouwd. Voor de groothandelaars die veel groenten & fruit willen aankopen kunnen dit doen via de tuinbouwveilingen. Dit zijn veilingen waar de landbouwers hun teelten verkopen aan de ‘voor hen’ meest voordelige prijzen... Bovendien zijn de tuinbouwveilingen in St. Katelijne Waver de grootsten in Europa!!!De grove teeltenDe grove groententeelt is niet arbeidsintensief omdat hij reeds sterk gemechaniseerd is.

De grove groententeelt is vooral van toepassing in West-Vlaanderen meer bepaald in Roeselare... De landbouwers die grove groenten telen, werken samen met de grote fabrieken.

Ze doen samen gouden zaken : de landbouwer produceert de groenten en de fabriek verpakt aan de lopende band : “tijd is geld!”. Om de teelt vlotter te laten verlopen maakt men gebruik van enkele vernieuwingstechnieken. Een hiervan is de ‘Hydro-cultuur’. Dit is een techniek waarbij wetenschappers in serres, groenten telen zonder gebruik van aarde te maken. In elke serre staat bovendien een thermometer om ervoor te zorgen dat het er niet te warm of te koud wordt... In de tuinbouw wordt de sprinkler veel gebruikt om de teelten nat te houden. Maar na onderzoek blijkt dat de sprinklers veel te veel water verbruiken dan werkelijk nodig is. Nu gebruikt men een soort ‘darm’ die tussen de teelten door loopt en kleine straaltjes water afgeeft. Dit is minder duur, en doet de teelten even goed groeien... Men gebruikt deze echter alleen wanneer het nodig is. Met andere woorden : als er droogte is, irrigeert men.FruitDe belangrijkste streken waar fruit geteeld wordt zijn : het Land Van Waas, Sint-Truiden en Hoogstraten. Fruit wordt vooral geteeld van begin mei tot eind augustus. Fruit telen vergt veel werk en handenarbeid. Het is dus een arbeidsintensieve tak van de landbouw. De glastuinbouw zorgt voor een hoger inkomen dan op het veld. Vooral aardbeien kweken in serres brengt veel op, maar is zeer arbeidsintensief. Ook de fruitveilingen brengen zeer goed op.BloemenDe streken waar men zeer geconcentreerd is op het kweken van bloemen is in de streken van Gent en Aalst. De top 3 die er gekweekt worden zijn de azaleas, chrysanten en begonias.

België staat niet voor niets bekend om zijn prachtige begonias. Men kweekt ze vooral in zandige gronden. Begin september begint men met het kweken van de chrysanten in serres, zodat ze eind oktober in de winkels liggen voor Allerheiligen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen