U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Onbekend - Beatrijs.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1946 en is laatst upgedate op 20/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 717 woorden.

LeesverslagBoek: Beatrijs

Schrijver: Onbekend

1. Het verhaal

Beatrijs is een verhaal over een jong meisje dat in het klooster gaat en al snel promoveert tot kosteres. Ze kon echter een oude jeugdliefde niet vergeten en vluchtte op een nacht het klooster uit, samen met deze geliefde. Zeven jaren leefden zij in voorspoed en krijgen ze twee zoontjes. Daarna breekt er echter een periode van tegenspoed aan en haar geliefde laat Beatrijs en haar twee zoontjes achter. Beatrijs, die toch voor een inkomen moet zorgen, gaat de prostitutie in. Na zeven lange jaren houdt ze het niet langer meer uit en gaat bedelen. Driemaal krijgt ze in haar slaap een visioen dat ze terug moet keren naar het klooster. Daar aangekomen blijkt Maria veertien jaar lang Beatrijs’ taken vervuld te hebben, zodat niemand haar gemist had. Na een vierde visioen besluit ze te gaan biechten bij een abt. Deze schenkt haar vergiffenis voor haar zonden en zorgt er voor dat de zoontjes van Beatrijs goed terecht komen in een mannenklooster.2. De personen

De hoofdpersonen in dit verhaal zijn Beatrijs en Maria.

Beatrijs is een diepgelovige vrouw. Ze zwicht echter voor haar jeugdliefde, waarmee ze een werelds leven gaat leiden. Ondanks dat blijft ze trouw tot God en Maria bidden. Later toont zij diep berouw en besluit zich weer volledig te wijden aan het geloof.

Maria is de grote redder en beschermengel in dit verhaal. Als zij de taken van Beatrijs niet veertien jaar lang op zich had genomen, dan had Beatrijs nooit ongezien kunnen herintreden in het klooster.

De relatie tussen Beatrijs en Maria blijft ondanks alle gebeurtenissen één van wederzijds vertrouwen en vriendschap.

Bijrollen zijn in dit verhaal weggelegd voor de geliefde van Beatrijs, haar twee zoontjes, God (via de visioenen), de abt waarbij Beatrijs gaat biechten en de weduwe waarbij Beatrijs en haar zoontjes onderdak krijgen.

De meest sympathieke persoon in dit verhaal vind ik Maria, omdat ze Beatrijs blijft steunen, hoewel deze grote zonden begaat. Hierdoor laat Maria blijken dat ze het beste met Beatrijs voor heeft.

De meest onsympathieke persoon uit het verhaal vind ik de geliefde van Beatrijs. Ik vind dat hij erg ondankbaar is, nadat Beatrijs het kloosterleven voor hem heeft opgegeven. Blijkbaar hield hij ook niet echt van haar en hun zoontjes, anders was hij wel bij hen gebleven.3. De tijd

Het verhaal speelt zich af in de 14e eeuw. Dit aspect is wel van belang voor het verhaal, omdat het verklaart waarom het verhaal zo religieus getint is. In die tijd werd er namelijk veel meer aan religie gedaan.

Ik weet eigenlijk niet zoveel van de periode rond de 14e eeuw, alleen dat men in die tijd veelal van de landbouw leefden en veel religieuzer waren dan in onze tijd.4. De plaats

In dit verhaal wordt geen specifieke plaats genoemd, dit is ook niet van belang voor het verhaal. De maatschappelijke situatie speelt wel een rol in dit verhaal; de armoede van Beatrijs en haar geliefde zorgt er voor dat hij haar verlaat en dat zij nog meer problemen krijgt.5. Het vertelstandpunt

Ik volgde het verhaal vooral door de ogen van Beatrijs. Dit komt vooral doordat de schrijver haar het duidelijkst en uitvoerigst van alle personages beschrijft. Ik denk dat je je dan onbewust sneller in diegene in gaat leven.6. Wat wil het verhaal de lezer zeggen?

Ik denk dat de schrijver de lezers duidelijk wil maken dat degene die vroom en gelovig leeft, altijd zal kunnen rekenen op de hulp en steun van God en Maria. Hij roept de mensen aan het einde van het verhaal dan ook op om God en Maria te loven en te prijzen.

Het verhaal brengt op zich bij mij niet veel teweeg. Dit heeft denk ik ook te maken met het feit dat wij in onze huidige samenleving veel minder gelovig zijn dan de mensen in de Middeleeuwen.7. Soortgelijke verhalen

Ik zou wel een boek of verhaal uit dezelfde periode willen lezen, omdat die verhalen veel vertellen over de manier waarop de mensen in dat tijdperk leefden. Dit vind ik meestal wel interessant om te weten te komen. Ik zou geen boek over hetzelfde onderwerp willen lezen, omdat ik denk dat de verhalen dan eentonig worden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen