U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Het Onzichtbare Licht.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=365 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 529 woorden.

Samenvatting
Het boek gaat over een helderziend meisje. Zij ziet dingen die andere niet kunnen zien en dat is voor haar moeilijk te begrijpen maar ook voor haar leefomgeving.
Ze merkt het voor het eerst als ze langs een meertje loopt met haar fiets omdat haar band lek was en om moest rijden. Ze zag toen een hand met een mes boven het water zweven. Ze weet niet of ze het wel of niet thuis moet vertellen.
Daarna gebeuren er steeds weer andere vreemde gebeurtenissen die ze niet kan begrijpen. Ze hoort stemmen, droomt raar en sommige dromen komen uit, ze kan dingen 'zien' als ze een voorwerp in haar handen heeft en daar redt ze zelfs iemand mee. Het was namelijk zo dat de vader van haar vriendin overspannen was dus zouden Esther's (haar vriendin) ouders een weekendje weg gaan. Maar haar vader is op een gegeven moment verdwenen. Lenny weet hem dan te 'vinden' doordat ze beelden 'ziet'. Deze worden doorgegeven aan de plaatselijke politie. De volgende avond wordt de vader gevonden door een paar kinderen, en de gegevens die Lenny had gegeven klopten vrij nauwkeurig.
Op een dag vindt haar vriendin een oude munt. Lenny neemt hem in haar hand en onbewust krijgt ze beelden binnen. Ze ziet dat Geldermans, een inwoner uit het dorp die in de oorlog veel joden heeft geholpen, joden verraad. Ze vertelt het thuis maar er wordt niet echt serieus op ingegaan. Het is zelfs zo dat haar oudste broer Huib het vertelt in het dorp. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje rond en Lenny's ouders vinden het niet prettig dat er van die 'rare' verhalen over hun en hun dochter verteld worden.
Ze komt verder nog bij een man, ook een helderziende, die haar helpt om uit te leggen hoe ze met de beelden om moet gaan en dat ze niet moet proberen alles te begrijpen. Als ze bij die man weer weg is dan hoort ze 's avonds ineens een stem in haar hoofd. Het is een 'geest', Stella genaamd, die haar komt 'helpen' er mee om te gaan en als ze vragen heeft kan ze die aan haar stellen.
Het boek eindigt ten slotte zo, dat ze nog net zo ver is als in het begin alleen is ze nu helderziend en moet ze ermee om leren gaan dat zij dingen ziet die anderen niet zien en ook dat ze niet alles moet proberen te begrijpen.

Eigen mening
De gebeurtenissen zijn spannend omdat het steeds weer een verrassing blijft wat er nu weer gaat gebeuren en hoe haar ouders erop gaan reageren. De personages zijn geloofwaardig want zoals ze beschreven worden kan het overal gebeuren. Het onderwerp is interessant omdat ik er nog niet veel over wist.
De bouw van het verhaal is makkelijk, er zitten geen terugblikken en terugverwijzingen in waardoor je niet steeds hoeft te denken is dit nu al eerder gebeurd of niet. Wel is er af en toe een droom, maar dat is dan makkelijk te herkennen omdat dat daarna meteen duidelijk wordt gemaakt. Het taalgebruik is niet zo moeilijk en de woorden die moeilijk zijn worden goed uitgelegd.
Ik vond het uiteindelijk een best wel mooi boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen